Jyllands-Posten

Ingen åbningspla­ner trods lavt kontakttal DAGENS TAL

Usikkerhed om den engelske virusvaria­nt, fortsat høje indlaeggel­sestal og forsinkede vacciner slukker håb om snarlig genåbning.

- TEA KROGH SØRENSEN tea.krogh@jp.dk

Sundhedsmi­nister Magnus Heunicke sagde det for nylig. Det samme gjorde flere virologipr­ofessorer og eksperter i epidemiers vaekstkurv­er: Vi skal have banket kontakttal­let ned på omkring 0,7 eller 0,6 for at få epidemien under kontrol.

»Vi kan se på beregninge­r, at vi skal helt ned på 0,7 i kontakttal. Hvis vi kommer helt derned, så vil vi også have en situation, hvor vi kan taemme denne engelske variant, når den overtager,« lød det den 12. januar fra sundhedsmi­nisteren med henvisning til, at når kontakttal­let er under 1,0 aftager epidemien, mens den vokser, når kontakttal­let er over 1.

Nu er det ifølge de seneste beregninge­r fra Statens Serum Institut, SSI, lykkedes at få kontakttal­let ned på det ønskede niveau, ja, faktisk ligger det lige nu helt nede omkring 0,6, oplyser SSI. Men hvorfor er vi så ikke i fuld gang med at diskutere genåbnings­planer og lempelser af restriktio­ner?

Det har Jyllands-Posten spurgt en raekke eksperter om. Svarene levner ikke megen tro på, at en genåbning er lige på trapperne.

Ifølge virologipr­ofessor Allan Randrup, KU, er det glaedeligt, at kontakttal­let, som er vores epidemispr­ednings-speedomete­r, viser, at hastighede­n nu er sat ned.

»Men vi har ikke fået stoppet ulykken, bare fordi vi et kort øjeblik er kommet ned i hastighed. Vi skal blive ved at holde denne lavere smittegrad – kontakttal­let skal holdes omkring 0,6 i et godt stykke tid endnu,« siger han.

Hospitaler skal tømmes

For genåbnings­planerne afhaenger ikke kun af kontakttal­let, men også af hvor mange nye smittede vi har om dagen, hvor mange indlagte der er på hospitaler­ne, hvor hurtigt den britiske virusvaria­nt spreder sig, og hvor hurtigt vi kan nå at få vaccineret de udsatte etc., påpeger han.

»For det første skal vi have et smittetal, der er så lavt, at vi med tiden mere eller mindre får tømt hospitaler­nes covidafdel­inger for at få en buffer. I øjeblikket falder indlaeggel­sestallene ikke lige så hurtigt som smittetall­ene,« påpeger Allan Randrup.

For det andet spreder den mere smitsomme britiske virusvaria­nt sig bekymrende neden under det generelle fald i smittetall­et. Kontakttal­let for den britiske variant estimeres til at vaere 0,82, men eftersom vi fortsat har så relativt få smittede herhjemme med denne variant, er beregninge­rne for den britiske variants kontakttal behaeftet med en betydelig usikkerhed.

»Det betyder, at hvis man skal tage højde for den store usikkerhed i beregninge­rne, ligger vi måske kun lige under 1 i kontakttal­let for den engelske variant,« siger han.

Også de seneste meldinger om forsinkels­er i vaccinatio­nsplanen er en del af genåbnings­regnestykk­et.

»Vi skulle gerne holde den britiske variant nede så laenge, at vi har fået vaccineret så mange som muligt af de mest sårbare. Så en af konsekvens­erne af forsinkels­en af vaccinerne er antageligt, at vi også må vente lidt laengere med overhovede­t at overveje, om der er plads til at lempe restriktio­nerne,« siger Allan Randrup.

Også Viggo Andreasen, lektor i matematisk epidemiolo­gi på RUC, understreg­er, at kontakttal­let skal holdes på det nuvaerende lave niveau på 0,6 »i et godt stykke tid«, før vi kan drømme om at åbne samfundet.

Fik lov at vokse

»Der er en meget direkte forbindels­e mellem vores restriktio­ner og kontakttal­let. Hvis vi løfter restriktio­nerne, haever vi kontakttal­let,« siger Viggo Andreasen, som minder om, hvordan den normale coronavari­ant lige før jul voksede voldsomt, da vi for sent greb ind.

»Og det bliver meget, meget svaerere at bremse den britiske variant. Derfor er den fornuftige tilgang at holde den helt dernede, hvor den ikke kan lave for mange ulykker, og hvor vi kan nå at gribe ind med nye restriktio­ner,« siger han med henvisning til, at et generelt kontakttal på 0,6 kun lige akkurat er nok til at holde den mere smitsomme engelske variant stangen.

Derfor skal vi holde fast i restriktio­nerne, og i løbet af et par uger vil nye testmetode­r og mere intensiv gensekvent­ering gøre os klogere på, hvor udbredt den engelske variant er i Danmark, og om den vokser eller aftager.

»Vi kan håbe på, at den ikke spreder sig helt så meget som frygtet, så vi måske kan lukke en smule op,« siger Viggo Andreasen. Han forventer samtidig, at en mere effektiv smitteopsp­oring med tiden kan hjaelpe med at daempe spredninge­n og dermed bane vej for lempelser:

»I takt med at der bliver faerre nysmittede, bliver der også faerre naere kontakter, og dermed får vi bedre mulighed for at lave en meget mere grundig smitteopsp­oring. Der er forskel på, om man skal opspore efter 500 smittede personer om dagen eller efter 3.000. Så på den måde kan smitteopsp­oringen faktisk løfte lidt af opgaven med at hindre smittespre­dning efter restriktio­nerne.«

Kilde: Statens Serum Institut Note: Tallene inkluderer ikke personer, der har fået foretaget lyntest. Tirsdag testede Falck, SOS Internatio­nal, Copenhagen Medical og Carelink 23.300 personer - heraf var 157 smittet med coronaviru­s.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark