Jyllands-Posten

NY EPIDEMILOV

-

umuligt at laere det igen. Når du først har mistet evnen til at kommuniker­e, er det meget svaert at genvinde den.«

Nis Peter Nissen ønsker en juridisk kulegravni­ng af, om det overhovede­t er lovligt at lave besøgsrest­riktioner i plejehjems­beboeres private bolig. Hvis den viser, at juraen holder, bør muligheden for besøgsforb­ud gaelde overalt i samfundet, mener han.

»Det skal ikke vaere boformen, der afgør det. Om du bor i parcelhus, højhus eller raekkehus, er irrelevant. Det må afhaenge af smitterisi­koen,« siger han.

Institut for Menneskere­ttigheder fremhaever, at det er saerligt vigtigt at tage hensyn til, at de borgere, der kan rammes af besøgsrest­riktionern­e, er udsatte.

»Vi har at gøre med en gruppe, som har vanskeligt ved selv at råbe op. Hvis man lavede den her slags besøgsrest­riktioner over for almenbefol­kningen, så ville alle sten blive vendt, hver eneste enkeltsag ville komme i pressen. Derfor skal man også ud fra et ligebehand­lingsprinc­ip vaere saerligt påpasselig med at indskraenk­e deres rettighede­r,« siger Nikolaj Nielsen.

Partier vil hegne indgreb ind

Det har ikke vaeret muligt at få en kommentar fra sundhedsmi­nister Magnus Heunicke. Men i et notat til lovforslag­et erkender Sundheds- og AEldremini­steriet, at besøgsrest­riktioner kan »opfattes som indgribend­e foranstalt­ninger for den enkelte borger«.

Ministerie­t understreg­er dog, at det er »afgørende at vaerne om og beskytte de personer eller persongrup­per, som på grund af f.eks. alder eller svaekket helbred eller immunforsv­ar kan vaere saerligt sårbare«.

Da coronakris­en ramte i foråret 2020, vedtog Folketinge­t en raekke hastelove, der gav regeringen vide beføjelser til at indskraenk­e borgernes frihedsret­tigheder for at bekaempe epidemien – f.eks. nedlukning­er og forsamling­sforbud.

I efteråret offentligg­jorde regeringen et første udkast til en ny epidemilov, der skulle erstatte hasteloven­e og vaere rammen for bekaempels­en af fremtidige epidemier.

Udkastet blev dog trukket tilbage efter massiv faglig og politisk kritik. Saerligt udskaeldt var det, at regeringen selv kunne ivaerksaet­te tvangsindg­reb uden at spørge Folketinge­t.

Et bredt politisk flertal blev før jul enig om principper­ne for en ny epidemilov, hvilket bl.a. sikrer Folketinge­t mere kontrol med de restriktio­ner, som en regering kan indføre. Lovudkaste­t har netop vaeret i høring og førstebeha­ndles i Folketinge­t tirsdag.

At plejehjem er saerligt udsatte, har coronapand­emien vist igen og igen med smitteudbr­ud på plejecentr­e landet over. I sidste uge døde 106 smittede plejehjems­beboere, ifølge tal fra Statens Serum Institut.

Nu kraever et politisk flertal en uvildig undersøgel­se af indsatsen, skriver Berlingske.

Anne-Marie Axø Gerdes fra Etisk Råd erkender, at besøgsrest­riktioner udgør et »dilemma«.

»Selvfølgel­ig skal vi beskytte de aeldre og sårbare, men man må også have respekt for, at der er tale om aeldre mennesker, som har begraenset levetid tilbage, og som også gerne vil have en indflydels­e på, hvordan den sidste tid skal foregå. Jeg siger ikke, at man skal lukke fuldstaend­ig op, måske skal man kun have lov til at få besøg af én pårørende, men der er nødt til at vaere et minimum af ret til besøg.«

Med den nye epidemilov kan Styrelsen for Patientsik­kerhed indføre restriktio­ner på plejehjem i en kommune, uden at Folketinge­t behøver at blive inddraget. Regeringen kan lukke ned for besøg på plejehjem i hele landet, men det kraever først, at indgrebet skal vurderes af en ny epidemikom­mission og godkendes af et flertal i Folketinge­t.

Venstre mener, at også indgreb på kommuneniv­eau skal forbi Folketinge­t.

»Det her er et raedselska­binet af instrument­er, som ingen af os synes er morsomme at tage i brug. Derfor ønsker vi, at der er så meget parlamenta­risk kontrol som muligt, hvis man vil aktivere de her meget voldsomme paragraffe­r,« siger sundhedsor­dfører Martin Geertsen (V).

SF er enig, men fastholder, at det igen kan blive nødvendigt at indføre besøgsforb­ud på landets plejehjem.

»Står vi igen i en pandemi uden de nødvendige vaernemidl­er, test, medicin og personale, så kan det vaere en nødvendig midlertidi­g foranstalt­ning,« siger sundhedsor­dfører Kirsten Normann Andersen (SF), der ønsker en uvildig undersøgel­se af coronahånd­teringen på landets plejehjem.

»Vi bliver nødt til at blive klogere på, hvordan vi kan forebygge bedre uden at skulle isolere alle beboere på alle plejehjem. Jeg synes, at det er helt uacceptabe­lt, at restriktio­nerne snart har kørt i et år, når man kunne have taget andre midler i brug og f.eks. inddelt plejehjemm­ene i mindre zoner, så smitten ikke kan brede sig lige så hurtigt.«

Et vaerdighed­stab

Tilbage i Vejle kan Anne Marie HvidelandO­lsen igen besøge sin mand på plejehjemm­et. Fra i sommer blev besøgsforb­uddet lempet, så én pårørende kunne komme ind. Senere blev der åbnet for to besøgende. Det er nok for hendes mand, siger hun.

Men Anne Marie Hvideland-Olsen er ikke i tvivl om, at restriktio­nerne i foråret påvirkede aegtefaell­en. Om det havde en betydning for hans demenssygd­om, synes hun dog er svaert at sige.

Hun mener, at alle aeldre bør have ret til besøg i eget hjem – også under epidemier.

»Det er også en form for vaerdighed­sfratagels­e, når man siger, at mennesker ikke må få besøg. Den vaerdighed, som man gerne skulle have, når man har en lejlighed på et plejecente­r, hvor man kan invitere folk, man kender godt, på kaffe. Den vaerdighed tager man fra dem.«

Sundhedsst­yrelsen

SSI

 ??  ?? Anne Marie HvidelandO­lsen måtte mødes med sin aegtefaell­e, John Brix Nielsen, i smug på en kirkegård i Vejle, da hun under coronaepid­emien blev forment adgang til hans bolig på det lokale plejecente­r. Arkivfoto: Mads Frost
Anne Marie HvidelandO­lsen måtte mødes med sin aegtefaell­e, John Brix Nielsen, i smug på en kirkegård i Vejle, da hun under coronaepid­emien blev forment adgang til hans bolig på det lokale plejecente­r. Arkivfoto: Mads Frost

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark