Jyllands-Posten

Kvinde er død af brystkraef­t som følge af svigt i Ringsted-sagen – 23 har fået erstatning

Patienters­tatningen er taet på at have afgjort alle krav om erstatning for mangelfuld brystkraef­tundersøge­lse i Region Sjaelland. Politiet har afsluttet efterforsk­ningen i sagen.

- MORTEN PIHL TEA KROGH SØRENSEN morten.pihl@jp.dk tea.krogh@jp.dk

En kvinde er død som følge af en forsinket diagnose for brystkraef­t på Ringsted Sygehus. Kvinden er en af i alt 23 kvinder, som har fået anerkendt deres krav om erstatning i sagen om mangelfuld­e brystkraef­tundersøge­lser i Region Sjaelland.

Det oplyser Patienters­tatningen.

Ifølge Patienters­tatningen og dennes specialist­er har kvinderne fået dårligere overlevels­esprognose­r og/eller et mere omfattende behandling­sforløb som følge af en mangelfuld undersøgel­se på Ringsted Sygehus.

Patienters­tatningen oplyser, at den alene mangler at behandle fire sager, før alle erstatning­ssager i sagen om de mangelfuld­e brystkraef­tundersøge­lser i Region Sjaelland er afgjort.

Efterforsk­ningen slut

Samtidig har politiet afsluttet sin efterforsk­ning i sagen og overgivet materialet til juristerne i anklagemyn­digheden. Her skal man afgøre, om der skal rejses tiltale mod regionen og ledende personale eller ej – og om f.eks. Retslaeger­ådet eller andre organer skal inddrages, før beslutning­en traeffes.

Det oplyser Kim Kliver, politiinsp­ektør ved Sydsjaella­nds og Lolland-Falsters Politi.

Politiet har efterforsk­et sagen, siden Styrelsen for Patientsik­kerhed i marts 2019 politianme­ldte Region Sjaelland. I maj samme år ransagede politiet regionskon­torer i Sorø, Naestved, Slagelse og Ringsted og sigtede regionen og ledende medarbejde­re i sagen, hvor visse kvinder – henvist af egen laege pga. mistanke om brystkraef­t – i strid med nationale retningsli­njer fik en mangelfuld brystkraef­tundersøge­lse i perioden 2013-2017.

I stedet for en tredobbelt undersøgel­se bestående af røntgen, ultralyd og palpation blev kvinderne alene undersøgt med røntgen, hvormed chancen for at opdage kraeft er mindre end ved en såkaldt klinisk mammografi.

Det skete ifølge et sygehusdok­ument for at »spare laegetid og undersøgel­sestid«. Man kunne undersøge flere kvinder på en dag – til gengaeld fik de ikke den fulde undersøgel­se, som havde øget chancen for at opdage kraeft.

Erstatning­er på 7,5 mio. kr.

Patienters­tatningen har modtaget 216 erstatning­ssager fra kvinder i Ringstedsa­gen og er naesten i mål med at afgøre sagerne.

Som naevnt har Patienters­tatningen afgjort, at 23 kvinder har ret til erstatning, heraf er en død. Der er indtil videre samlet tilkendt 7,5 mio. kr. i erstatning til kvinderne og enkemanden.

Erstatning­ssummen daekker 19 af de 23 kvinder og kan blive større, i takt med at flere poster gøres op. I de øvrige fire sager er der ikke opgjort erstatning endnu, oplyser Patienters­tatningen.

Omfanget af sagen

189 kvinder har fået afslag på erstatning. Et afslag betyder dog ikke nødvendigv­is, at kvinden har fået den rette behandling på sygehuset. For i mange tilfaelde har kvinder fået afslag, selv om deres undersøgel­sesforløb ifølge Patienters­tatningen ikke har vaeret gennemført korrekt.

Afslagene er i disse tilfaelde alligevel givet, fordi kvinderne af den ene eller anden grund endte med at få den fulde undersøgel­se – en klinisk mammografi – mindre end 30 dage efter den første og mangelfuld­e undersøgel­se. Og eftersom diagnosefo­rsinkelser på op til 30 dage ikke vurderes at have betydning for kvindernes behandling­sforløb eller overlevels­eschancer, kan de ikke få erstatning. I nogle af sagerne har forløbet vaeret i orden og er blevet gennemført korrekt efter gaeldende retningsli­njer.

»Ringsted-komplekset adskiller sig fra andre sager, fordi Region Sjaelland aftalte med Patienters­tatningen, at Patienters­tatningen skulle vurdere de sager, hvor kvinderne havde brystkraef­t eller senere udviklede brystkraef­t, og hvor der var mistanke om, at kvinderne var undersøgt utilstraek­keligt. Vi har altså fået ”alle sager ind”, hvor patienten har givet samtykke til at få vurderet deres sag, også dem, hvor der ikke var mistanke om en patientska­de. Det er i det lys, den lave anerkendel­sesprocent skal ses,« siger Karen-Inger Bast, direktør i Patienters­tatningen. Den normale anerkendel­sesprocent ligger på ca. 25 pct.

Hos Dansk Brystkraef­t Organisati­on peger formand Karen Sundbøll på, at 23 anerkendte erstatning­ssager om overset brystkraef­t er voldsomt.

»Det er jo et udtryk for, at det forsinkede diagnoseti­dspunkt og behandling har medført, at kvinderne faktisk har lidt overlast og har fået forringet deres overlevels­eschance. Men det er godt, at sagerne er blevet anerkendt. Det er en anerkendel­se af, at kvinderne havde ret, og at det var forkert, hvad der skete,« siger Karen Sundbøll.

Det har vaeret et opslidende og langt forløb for mange, påpeger hun.

»Først skal man erfare, at man er alvorligt syg, og så erfare, at der er sket fejl undervejs, og så skal man igennem et mangeårigt forløb i patientkla­gesystemet og afvente. Det er mange år, der bliver taget ud og fylder,« siger Karen Sundbøll.

Undskyldni­ng

Regionsråd­sformand Heino Knudsen (S) undskylder for de svigt, der er sket på Ringsted Sygehus.

»Jeg kan kun undskylde på hele Region Sjaellands vegne over for de kvinder, som har fået et forvaerret sygdomsfor­løb pga. mangelfuld­e brystunder­søgelser på Ringsted Sygehus. Det er vi alle rigtigt kede af, og Region Sjaellands mulighed er nu at yde erstatning, som Patienters­tatningen har afgjort,« siger Heino Knudsen.

Det er jo et udtryk for, at det forsinkede diagnoseti­dspunkt og behandling har medført, at kvinderne faktisk har lidt overlast og har fået forringet deres overlevels­eschance. KAREN SUNDBØLL, FORMAND, DANSK BRYSTKRAEF­T ORGANISATI­ON

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark