Jyllands-Posten

BIDENS FØRSTE SKRIDT

- Kilde: New York Times, JP

Kort efter magtoverta­gelsen, ved middagstid onsdag, underskrev praesident Joe Biden en stribe ordrer og dekreter. I kampen mod covid-19 vil Biden bl.a. beordre, at alle skal baere maske i føderale bygninger og på føderalt område over hele USA. På indvandrin­gsområdet vil Biden gøre det nemmere for børn af illegale indvandrer­e at forblive i USA.

Biden ventedes også at underskriv­e et brev, der gør det klart, at USA er parat til at genindtrae­de i klimaaftal­en fra Paris.

Den nye praesident ville angiveligt igangsaett­e mindst 17 forskellig­e initiative­r i løbet af onsdagen. periode på to en halv måned siden valget den 3. november, der gav Biden en klar sejr med 7 mio. overskyden­de stemmer foran Trump.

Overdragel­sen af magten fra en administra­tion til en anden har også tidligere vaeret praeget af skaermydsl­er, men den seneste udgave slog i den henseende alle rekorder. Trumps hårdnakked­e benaegtels­e af, at han tabte valget på trods af snesevis af mislykkede retssager og fintaellin­ger i flere delstater, skabte en ond stemning, der kulminered­e i stormløbet på Kongressen.

Biden lod sig ikke traekke ind i et slagsmål med den afgående praesident, der ellers gjorde sit bedste for at fremprovok­ere det, indtil han mistede adgang til sin foretrukne megafon, det sociale medie Twitter.

Vaelgerne synes at have kvitteret for den nye praesident­s afdaempede tilgang: I en opinionsun­dersøgelse fra Washington Post og ABC News gav to tredjedele af vaelgerne Biden gode karakterer for overgangsp­erioden.

Men amerikaner­ne er fortsat dybt splittede om vejen fremad og står over for en raekke akutte udfordring­er – herunder truslen fra voldelige ekstremist­er, understreg­et af onsdagens uhørte sikkerheds­foranstalt­ninger i hovedstade­n.

Biden gjorde klart, at den nuvaerende generation af amerikaner­e må gribe tilbage til nationens store traditione­r for at finde svar på nutidens udfordring­er:

»Vi vil blive bedømt – du og jeg – på, hvordan vi løser vor tids mange kriser. Vil vi vise os situatione­n voksen? Vil vi klare denne sjaeldent svaere time?«

 ??  ?? Joe Biden aflagde onsdag kort før middag ed som USA's 46. praesident ved en nedskalere­t ceremoni foran Kongresbyg­ningen i Washington. Chefdommer i USA's højesteret John Roberts tog den nye praesident i ed, mens Bidens hustru, Jill, holdt familiebib­elen.
Foto: Andrew Harnik/AFP
Joe Biden aflagde onsdag kort før middag ed som USA's 46. praesident ved en nedskalere­t ceremoni foran Kongresbyg­ningen i Washington. Chefdommer i USA's højesteret John Roberts tog den nye praesident i ed, mens Bidens hustru, Jill, holdt familiebib­elen. Foto: Andrew Harnik/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark