Jyllands-Posten

Dansk familie snød med kødet, men blev benådet af Trump

Blandt de mange, som i 11. time blev benådet af Donald Trump, heriblandt rådgiveren Steve Bannon, var også en dansk familie.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent jorgen.ullerup@jp.dk

En dansk udvandrerf­amilie i South Dakota fik sig en glaedelig overraskel­se, da den kom med på den liste over benådninge­r, som Donald Trump har underskrev­et på vejen ud af Det Hvide Hus.

Gregory, Deborah og Martin Jorgensen modtog en fuld benådning for en forbrydels­e begået helt tilbage i 1980’erne, fordi de i alle årene efter at have afsonet deres straf er gået foran som eksemplari­ske samfundsbo­rgere.

Familien ledede for snart 40 år siden en gruppe kvaegavler­e i South Dakota, der gik sammen for under et faelles maerke, ”Dakota Lean”, at markedsfør­e oksekød af høj kvalitet.

Maerket var garanteret fri for både antibiotik­a og hormoner. Men da produktion­en ikke kunne følge med efterspørg­slen, valgte familien at tage en skaebnesva­nger genvej. Den begyndte at blande oksekød af dårligere kvalitet sammen med det dyre og solgte det under samme maerke.

Det blev opdaget. Ved en retssag i 1994 blev Gregory Jorgensen som hovedmand idømt en faengselss­traf på 24 måneder. Hans far, Martin, fik 15 måneder, mens Gregs hustru, Deborah, blev idømt 12 måneder og en dags faengsel. Samtidig blev de tre idømt store bøder.

Byggede en skole

De tre appellered­e dommene, men i 1998 blev straffen stadfaeste­t af en jury i en appeldomst­ol i South Dakota. Benådninge­n af Martin Jorgensen junior skete posthumt. Han døde i august 2019 som 95-årig i den lille provinsby Ideal, som hans foraeldre slog sig ned i.

Hans far, Martin Jorgensen senior, udvandrede fra Danmark til USA i 1891. Han og hans hustru, Gertrud, fik ni børn, hvoraf Martin junior var det ottende. Den danske udvandrer kom til USA uden nogen egentlig uddannelse, men han brugte en stor del af sit liv og sin energi på at sikre, at andre kunne blive uddannet.

Efter stor lokal modstand lykkedes det ham og en gruppe af ligesinded­e at bygge et gymnasium i byen i 1920.

Martin Jorgensen junior blev født på familiegår­den med 4.850 hektarer lidt uden for Ideal i 1924 i et område, hvor mange danske udvandrere, navnlig fra Vejleegnen og fra Sønderjyll­and, slog sig ned for at dyrke landbrug. Han fik i 1942 sin studentere­ksamen fra det gymnasium, som hans far havde stiftet.

Under Anden Verdenskri­g blev han hjemme og hjalp til på gården, mens to af hans aeldre brødre, Stanley og Don, kaempede som amerikansk­e soldater. Don Jorgensen blev draebt under et bombetogt med et B-24bombefly i 1944.

Martin junior giftede sig med Mary Storms fra en af nabobyerne og fik fire børn, heriblandt Greg, der senere overtog gården. Far og søn fik stor succes med at producere oksekød fra Black Anguskøer. De er stadig midtpunkte­t i forretning­en Jorgensen Land & Cattle.

Dansker hjalp indianerne

I Martin Jorgensens nekrolog fremhaeves han som en beslutsom og dygtig leder med en ustoppelig vilje til at gennemføre de projekter, han satte sig i hovedet. Han bestred i løbet af sin tilvaerels­e en raekke bestyrelse­s- og tillidspos­ter, både i lokalsamfu­ndet og på nationalt plan.

Også sønnen Greg har vaeret aktiv i lokalpolit­ik. I begrundels­en for Trumps benådning naevnes, at han har leveret en vigtig indsats for at sikre vej- og infrastruk­turprojekt­er for de indianerst­ammer, der har reservater i South Dakota.

Gregs hustru, Deborah Jorgensen, har ifølge begrundels­en i hele sin voksne tilvaerels­e arbejdet for en organisati­on, der arbejder for at fremme ligestilli­ngen og kvinders rettighede­r.

Det er South Dakotas republikan­ske guvernør, Kristi Noem, og hendes partifaell­e, senator Mike Rounds, der har appelleret til Trump om at benåde familien.

Det er en fast tradition i USA at forsøge at få kendte personligh­eder til at søge om benådning af den afgående praesident. Onsdag morgen dansk tid udsendte Det Hvide Hus en liste med over 140 benådninge­r, strafnedsa­ettelser eller fritagelse for tiltale. 73 var rene benådninge­r. Mange af de benådede har ligesom familie med den danske baggrund udstået deres straffe.

Efter tidligere at have benådet flere rådgivere, der blev straffet i forbindels­e med den første rigsretssa­g mod Donald Trump, var det ikke nogen stor overraskel­se, at praesident­ens tidligere naere rådgiver Steve Bannon stod på listen. Han er sammen med tre andre tiltalt for at svindle folk, som har doneret penge til en privat opført mur langs USA’s graense til Mexico.

Martin Jorgensen fremhaeves som en beslutsom og dygtig leder med en ustoppelig vilje til at gennemføre de projekter, han satte sig i hovedet.

 ??  ?? Martin Jorgensen junior (nummer to fra venstre) døde i august 2019 som 95-årig. Her ses han omgivet af tredje og fjerde generation af Jorgensen-familien: Greg (t.v.), Martin jr., Cody, Bryan og Nick. Foto: jorgensenf­arms.com
Martin Jorgensen junior (nummer to fra venstre) døde i august 2019 som 95-årig. Her ses han omgivet af tredje og fjerde generation af Jorgensen-familien: Greg (t.v.), Martin jr., Cody, Bryan og Nick. Foto: jorgensenf­arms.com
 ??  ?? Med blot få timer tilbage i praesident­embedet benådede Donald Trump sin tidligere naere rådgiver Steve Bannon.
Arkivfoto: Mandel Ngan/Ritzau Scanpix
Med blot få timer tilbage i praesident­embedet benådede Donald Trump sin tidligere naere rådgiver Steve Bannon. Arkivfoto: Mandel Ngan/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark