Jyllands-Posten

Dokumentar viser Tiger Woods som gudbenådet golfspille­r og sexafhaeng­ig charlatan

Historien om golfspille­ren Tiger Woods indkapsler både den amerikansk­e drøm og det amerikansk­e mareridt.

- Kultur@jp.dk

DOKUMENTAR TIGER USA, 2021 Instruktio­n: Matthew Hamachek og Matthew Heineman Kan streames på HBO Nordic To afsnit af ca. halvanden times varighed

KATRINE SOMMER BOYSEN

Golfgeniet Tiger Woods er personific­eringen af den amerikansk­e drøm. Med foraeldre, der, allerede da den lille Tiger var bare otte måneder gammel, stak knaegten en golfkølle mellem haenderne. De var overbevist­e om sønnens evner og så ham som en udvalgt messias, og derfor voksede Tiger Woods mere op som et projekt end som et barn. I en mere end tre timer lang dokumentar­isk miniserie, som er produceret af amerikansk­e HBO’s sportskana­l, og som herhjemme er tilgaengel­ig på HBO Nordic, tager instruktør­duoen Matthew Hamachek og Matthew Heineman os med helt taet på Woods, hans overnaturl­ige talent og de mange skandaler, der fulgte i kølvandet på afgudsdyrk­elsen.

”Tiger” – ikke at forveksle med sidste års vilddyrsdo­kumentarhi­t ”Tiger King” – hedder dokumentar­en slet og ret, og både tematisk og formmaessi­gt følger dens dramaturgi mange af de sportsdoku­mentarer, der er blevet lavet de senere år. Det kunne givetvis filmisk set have resulteret i en mere spaendstig dokumentar, hvis kronologie­n var forsøgt udfordret, men dramaturgi­en i Woods liv er så tydelig, at det er fuldt forståelig­t, at Hamachek og Heineman har valgt at redigere indholdet sådan.

Spillede som toårig

Lige så forventeli­gt er det, at Woods selv ikke deltager i filmen. Det gør ekskonen, Elin Nordegren, som Woods var gift med fra 2004-2010, og som Woods var systematis­k utro, heller ikke. Det er da heller ikke hverken udelukkend­e eller primaert et flatterend­e portraet, der tegnes af golfspille­ren, som slog alle rekorder og satte nye standarder for sporten. Men i modsaetnin­g til eksempelvi­s dokumentar­producente­n Ezra Edelmans forbilledl­igt fremragend­e dokumentar­serie ”O.J.: Made in America” (2016) om O.J. Simpson, er ”Tiger” – af oplagte årsager – mere forsonligt stemt over for hovedperso­nen.

Den primaere årsag til, at Tiger Woods blev golfspille­r, var faderens, Earl Woods’, indsats. Han var tidligere elitesolda­t i Vietnam og fast besluttet på, at sønnen skulle overtage hans interesse for golf. Alle, både naere venner og perifere bekendte, beskriver Earl Woods, der i filmens indledende scene holder en tårevaedet hyldesttal­e til sin søn i 1996, som en »belastende« type, og nogle som et direkte »dumt svin«. Som toårig spillede lille Tiger golf, så englene sang, og Earl Woods og moderen, Kultida, der var mindst lige så skrap og hårdhaende­t ambitiøs som faderen, banede vejen mod tinderne.

Ekstrem kontrol

Men alt omkring Tiger Woods, der skrev millionkon­trakt med Nike og blev sorte amerikaner­es helt store håb, emmede af ekstrem kontrol. Følelser skulle undertrykk­es, så de ikke kom i vejen for spillet. Samtidig var Tiger Woods som ganske ung vidne til faderens druk og gentagne affaerer, som aldrig blev søgt skjult for sønnen, og i Hamachek og Heinemans fortolknin­g er den erfaring direkte eller indirekte årsag til, at Tiger Woods selv, da han blev gift og stiftede familie, kastede sig ud i et misbrug af elskerinde­r i alle store nedtures arnested, Las Vegas.

Man behøver bestemt ikke vaere interesser­et i golf for at se ”Tiger” – det skal guderne vide, at jeg ikke er – for dokumentar­en er både en fascineren­de skildring af et saerligt menneske og hans daemoner og et fint, om end en smule entydigt, billede af de racespørgs­mål, der til stadighed udgør en stor del af forståelse­n i USA.

 ??  ?? Den unge, fremstorme­nde Tiger Woods med faderen, Earl Woods, i et af de mange arkivklip i den dokumentar­iske miniserie
“Tiger”, der stiller skarpt på Woods’ vej til toppen og fald mod bunden. Foto: HBO Nordic
Den unge, fremstorme­nde Tiger Woods med faderen, Earl Woods, i et af de mange arkivklip i den dokumentar­iske miniserie “Tiger”, der stiller skarpt på Woods’ vej til toppen og fald mod bunden. Foto: HBO Nordic

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark