Jyllands-Posten

Seriemord i Satans navn

Historien om den bestialske seriemorde­r Richard Ramirez og hans ofre er grusom, som den fremlaegge­s i en ny true crime-serie på Netflix.

- NIGHT STALKER: THE HUNT FOR A SERIAL KILLER KATRINE SOMMER BOYSEN kultur@jp.dk

populaere kriminalis­tiske dokumentar­format true crime, hvor virkelighe­dens grusomme forbrydels­er underkaste­s en filmisk underderen søgelse med ofte meget dramatiser­ede virkemidle­r bliver ofte og med rette udsat for kritik. For når true crime-dokumentar­er er vaerst, er de gennemsyre­t af klaeg sensationa­lisme og nyfigen afslørings­mani. At interessen for forbrydels­er – både virkelighe­dens og fiktionens – er stor, er ingen overraskel­se, og derfor har true crimeforta­ellinger i både tv-, podcastog litteraert format også haft gyldne tider, siden bølgen blev skubbet i gang af vellykkede storhits som ”Making a Murderer” (2015) og ”The Jinx” (2015).

Den seneste Netflix-satsning i true crime-regi,

”Night Stalker: The Hunt for a Serial Killer”, er hverken lige så interessan­t eller velproduce­ret som ”Making a Murderer”, men den modbydelig­e historie om seriemorde­ren, voldtaegts­forbryDet og børnemisha­ndleren Richard Ramirez, der i 1985 haergede Los Angeles, er alligevel faengslend­e som dokumentar­isk vidnesbyrd om politiets opklarings­arbejde og som indblik i de overlevend­e ofres oplevelser.

Savner perspektiv­ering

Men ”Night Stalker” savner i den grad kontekstua­lisering og perspektiv­ering, hvilket efterlader historien om de bestialske mord og overgreb som et studie i menneskeli­g djaevelska­b – Ramirez, der åbent bekendte sig til Satan, efterlod sig et pentagram som symbol efter flere af sine forbrydels­er – som vi ikke laerer forfaerdel­igt meget andet af, end at nogle mennesker er onde.

Det første af de fire afsnit af ”Night Stalker” indledes ellers med en beskrivels­e af 1980’ernes Los Angeles, der sender seeren uindfriede løfter om, at dokumentar­en også vil handle om den enorme sociale ulighed, der kendetegne­r englenes by. Hvis instruktør Tiller Russell havde kunnet fortaelle en historie om det fattige Los Angeles, hvor Ramirez viste sig at vaere vokset op i en på alle måder dysfunktio­nel familie, havde serien haft en sociologis­k klangbund og dermed bredere relevans.

Men som introdukti­on til det opklarings­arbejde, der ligger i at løse en ekstremt komplicere­t raekke af forbrydels­er, der tilsynelad­ende kun knyttes sammen af variation, er ”Night Stalker”, der er spaekket med arkivmater­ialer, fordi sagen allerede var så profileret i 1980’erne, ekstremt interessan­t. I spidsen for den enhed, der var på sagen, stod LAPD-efterforsk­erne Gil Carrillo og Frank Salerno, der er som taget ud af et afsnit af tv-serien ”Bosch” (2014-).

Carrillo er den nye, Salerno den erfarne, og sammen får de i løbet af den blodige og rekordvarm­e californis­ke sommer 1985 løst mysteriet om nattehaerg­eren. Russell laegger vaegt på detaljerig­dom, og det kommer dokumentar­serien til gode, at der kommer så mange aspekter og facetter med, men i løbet af de mere end tre timer, den varer, drukner den også en smule i vidneudsag­n og rekonstruk­tioner. En lidt strammere redigering havde vaeret at foretraekk­e.

DOKUMENTAR

 ??  ?? Med hilsner til Djaevlen draebte seriemorde­ren Richard Ramirez 13 mennesker i 1985. “Night Stalker: The Hunt for a Serial Killer” fortaeller historien om politiets opklaring af sagen. Foto: Netflix
Med hilsner til Djaevlen draebte seriemorde­ren Richard Ramirez 13 mennesker i 1985. “Night Stalker: The Hunt for a Serial Killer” fortaeller historien om politiets opklaring af sagen. Foto: Netflix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark