Jyllands-Posten

Welcome back America

-

Joe Bidens tiltraedel­sestale som USA’s 46. praesident var som ham selv: Solid og driftssikk­er, uden overdrevne armbevaege­lser og svulstig patos, med et nøgternt blik for de enorme opgaver, der tårner sig op foran ham.

Efter de følelsesma­essige rutsjebane­ture under begge forgaenger­e, Barack Obama og Donald Trump, er det nu normalborg­eren Biden, der rykker ind i Det Hvide Hus – så normal man er, når man bliver praesident som 78-årig og har tilbragt et halvt århundrede i magtens inderkreds i Washington. Hvis han er klog, rendyrker han sin gennemsnit­lighed: mildt ordinaer, i midten af midten, den elskelige farfar. Dét er praecis, hvad USA og verden har brug for efter nedsmeltni­ngen under Trump.

At Biden er klar til at melde USA ind i verden igen, lod talen ingen tvivl om. På vigtige områder vil han rykke ekstra hurtigt for demonstrat­ivt at rulle nogle af Trumps mest vidtraekke­nde beslutning­er tilbage, bl.a. på klimaområd­et. Forventnin­gerne internatio­nalt til Biden er meget store, men det er typisk, at de mere handler om at neutralise­re de vaerste skadevirkn­inger af de fire år med Trump, end de tager afsaet i Bidens egne visioner. Han gjorde heller ikke i sin tale meget for selv at aendre på dette indtryk. Hvor Trump var anti-Obama, så praesenter­ede Biden sig som anti-Trump. USA skal tilbage på den internatio­nale scene. »Amerika Først« gaelder ikke laengere. USA skal igen vaere til at regne med. USA vil genoplive alliancer og partnerska­ber, tonen bliver anderledes, og oprigtig dialog skal tilbage som politisk instrument. Man kan ikke andet end beundre Biden for, at han praecis véd, hvad USA’s venner gerne vil høre.

Han var omhyggelig med også at raekke hånden ud til alle de amerikaner­e, der gav den republikan­ske kandidat Trump et rekordvalg. 74 mio. amerikaner­e stemte ikke på Biden. De er ikke gået af. De er der stadig. En paen del af dem er ganske kompromisl­øse i deres syn på den nye praesident. Mange mener rent ud, at han er kommet til magten ved valgsvinde­l. De politiske grøfter i USA er en ren Grand Canyon. Polariseri­ngen har aldrig vaeret vaerre; politiseri­ngen af alt og alting heller ikke. Biden forekom i sin tale tynget af disse kendsgerni­nger, men har – som alle praesident­er før ham – en ambition om at samle befolkning­en om de samme mål og vaerdier. Han bønfaldt naermest amerikaner­ne om at finde et faelles fodslag. Hvordan det gøres konkret, kan heller ikke han dog slå efter i nogen laerebog. En første betingelse er, at han erkender problemern­e åbent. Allerede hér er der en afgrundsdy­b forskel til forgaenger­en.

Håbet om en ny kurs efter Trump – en slags genopfinde­lse af USA – er så massivt, at det naeppe kan indfries. USA har flyttet sig, og det haenger ikke kun sammen med Trump. Nye udfordring­er er kommet til, isaer Kina, som rykker supermagte­ns egen dagsorden. De, der regner med, at alt nu bliver, som det var engang, bliver formentlig skuffet. Det gaelder også for Europa. Kravet om, at europaeern­e betaler mere til deres egen sikkerhed i Nato-regi, går efterhånde­n langt tilbage. Biden vil tale paenere og skaelde mindre ud, men han vil insistere lige så hårdt på, at i en ny tid med nye voldsomme trusler er det slut med at nasse på USA. Man skal gøre sig fortjent til amerikansk lederskab.

Tilbage står dog, at der med Biden nu rykker en ny kultur ind. Han formidler selv indtrykket af en elskelig, aeldre gentleman med solide vaerdier og orden i sit moralske kompas. Det er, hvad USA og verden har hårdt brug for.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark