Jyllands-Posten

Forbud mod religiøs støtte kan give nye problemer

- LENE KÜHLE professor MSO i religionss­ociologi, Aarhus

Hvis det ikke havde vaeret for corona-udsaettels­er, ville Folketinge­t have vedtaget en lov, der skal forhindre, at rigmaend og organisati­oner såvel som stater fra isaer Golflanden­e yder store bidrag til danske moskeer. Midlet er en forbudslis­te over donorer, som efter ministeren­s vurdering fremmer en antidemokr­atisk dagsorden. Modtagere af donationer fra disse skal straffes med bøde.

De nu udsatte forhandlin­ger bliver givetvis en nem sag for Mattias Tesfaye. Ønsket om at lovgive imod donationer opstod i 2016 efter TV 2’s dokumentar ”Moskeerne bag sløret”, blev forseglet i maj 2019 i en aftale mellem den borgerlige regering og DF, indgik i Socialdemo­kratiets valgoplaeg samme år og støttes også af S-regeringen­s støttepart­ier.

Men netop når der er så bred enighed, er det ekstra vigtigt at sikre, at afgørende kritiske spørgsmål om forholdet mellem mål og midler overvejes.

Af en artikel i Jyllands-Posten i den forgangne uge fremgår det, at en af de få politiske knaster er, at Udenrigsmi­nisteriet ifølge lovforslag­et kan blokere en beslutning om at tilføje antidemokr­atiske regimer til forbudslis­ten, hvis beslutning­en har betydelige udenrigspo­litiske konsekvens­er. Denne kattelem er indsat for at sikre diplomatis­ke interesser og eksporthen­syn, men kritiseres for at undergrave lovens mål.

»Ingen skal komme med en religiøs tekst og håndhaeve hverken rettighede­r eller pligter over for andre mennesker i Danmark,« har udlaending­eminister Mattias Tesfaye udtalt. Og selvfølgel­ig skal lande som Saudi-Arabien eller Qatar ikke blande sig i danske moskeer imod den danske stats ønsker. Men forbudslis­ter er bizart i forhold til lande, som man har samhandel og diplomatis­ke forbindels­er med. Andre lande har brugt andre midler. Tiltag, der kontroller­er og begraenser indflydels­en fra ”velgørende” udenlandsk­e donationer, er almindelig­e i Mellemøste­n.

Qatar, som står for en stor del af pengestrøm­men til europaeisk­e moskeer, har f.eks. selv indført kontrol med både indgående og udgående donationer. Det hollandske tv-program ”Nieuwsuur” afdaekkede i 2016, at Saudi-Arabien og Kuwait siden hhv. 2010 og 2013 hemmeligt har informeret hollandske myndighede­r om henvendels­er fra hollandske moskeer om bidrag.

I 2018 lovede Saudi-Arabien sågar at bidrage til at begraense pengestrøm­me til radikale moskeer i Holland. Det er ikke givet, at frivilligh­edens og diplomatie­ts vej fører helt til målet, men muligheden indgik slet ikke i de politiske debatter om lovforslag­et. Man inddrog heller ikke danske muslimers erfaringer med eller holdning til udenlandsk finansieri­ng. Der skulle først og fremmest sendes et signal.

Bekymringe­n for uønsket indblandin­g er faelleseur­opaeisk. Holland ivaerksatt­e i 2020 høringer, hvor eksperter og repraesent­anter for moskeer, der har modtaget donationer, afgav forklaring­er. Resultater­ne er interessan­te. F.eks. er det langtfra klart, at donationer­ne leder til reel indflydels­e.

Til gengaeld er det klart, at donationer­ne har styrket salafistis­ke miljøer. De hollandske myndighede­r finder dette bekymrende, men lovgivning svarende til den danske opfattes som juridisk uholdbar. I stedet styrker man finansiel gennemsigt­ighed og eksisteren­de lovgivning mod ekstreme organisati­oner.

Det overordned­e ønske er dog en faelleseur­opaeisk løsning, så forbud i et EU-land ikke omgås ved donation til organisati­oner i et andet EU-land.

I Danmark rejste den tvaerminis­terielle rapport ”Åbenhed om udenlandsk­e donationer til trossamfun­d og religiøse foreninger”fra 2017 faktisk også spørgsmåle­t om det juridiske grundlag, og om hvorvidt den foreslåede regulering er et proportion­elt indgreb i de berørte foreninger­s religions- og foreningsf­rihed. I de politiske diskussion­er har denne bekymring glimret ved sit fravaer.

Lovforslag­et bliver givetvis klart vedtaget, når vi når dertil. Men er nødvendige overvejels­er om forholdet mellem mål og midler foretaget? Er andre landes erfaringer inddraget? Har al viden vaeret lagt frem? Vil loven løse flere problemer, end den skaber? Det er slet ikke klart.

Forbudslis­ter er bizart i forhold til lande, som man har samhandel og diplomatis­ke forbindels­er med.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark