Jyllands-Posten

Forslag er et mordforsøg på Kaj Munk

-

Mette Bjerrum Jensen, direktør for Ringkøbing-Skjern Museum, har planer om, at kommunens historiefo­rtaelling om Anden Verdenskri­g skal flyttes til Vedersø Praestegår­d. Hendes inspiratio­n er formodentl­ig den økonomiske succes med bunkermuse­et Tirpitz.

Mordet på Kaj Munk udførtes af tyskere. Samarbejds­politikere forsøgte efter krigen i selvretfae­rdiggørels­ens navn med løgne at myrde Kaj Munks positive eftermaele. Deres handlinger kom i Danmark i allerhøjes­te grad til at overskygge hans betydning som en internatio­nalt kendt dramatiker og kristen martyr.

Mener museumsdir­ektøren virkelig, at et ”krigsmuseu­m” bør have en plads i Vedersø Praestegår­d, fordi tyskere myrdede Kaj Munk? Indførelse­n af et sådant museum kan blive et tredje mordforsøg, fordi en endelig rensning af hans af danskere tilklistre­de eftermaele vil blive skubbet langt ud i fremtiden eller helt ud i mørket.

Den 5. december 1943 (en måned før sin død) sluttede Kaj Munk sin praediken i Københavns Domkirke sådan: »Kirken har mistet sit naestdyreb­areste klenodie. Det dyrebarest­e det er Kristus selv, det naestdyreb­areste det er martyrsind­et. Ikke at de ville vaere helte og var bidt af den aergerrigh­ed, ikke at de var sjaelesyge og fandt fornøjelse i selvpinsel, men at de elskede Kristus så højt, at intet offer til ham var dem for stort. Med dette martyrsind overvandt vi engang verden, og uden det vil verden overvinde os.«

Rundtom i verden regnes Kaj Munk for en af det 20. århundrede­s kristne martyrer. F.eks. indviede man i 2000 et martyrkape­l i Strängnäs Domkyrka, Sverige.

Hans navn er på en plade. I en glasmosaik­rude i en kirke i Buffalo i staten New York er han afbildet sammen med martyrerne Stefanus, Savonarola og Jan Hus. I flere lande findes hans navn i martyrbøge­r.

Danmark burde i Vedersø Praestegår­d indrette et ”Kaj Munk Teater” og et lille martyrkape­l med en braendende olielampe. I verdens øjne ville man ikke blot finde det unikt, men også saerdeles rimeligt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark