Jyllands-Posten

Er mink en fødevare? Minkskanda­len skyldes, at Danmarks veterinaer­e vaesen blev nedlagt

15-17 mio. mink døde for at redde folkesundh­eden på baggrund af en tynd rådgivning, der manglede de veterinaer­e perspektiv­er. Alt tyder på, at det var et ufatteligt spild af ressourcer.

- JENS LAURITS LARSEN professor emeritus dr.med.vet., Fredensbor­g

Minkskanda­len afslørede uhyggelige mangler og misforståe­lser i de beredskabe­r, der gerne skal beskytte os mennesker mod alvorlige infektione­r.

Dansk Zoonosecen­ter oprettet ved Statens Veterinaer­e Serumlabor­atorium blev indviet i 1994, og blandt deltagerne i centret var Statens Serum Institut (SSI). Zoonoser er et vigtigt anliggende for dyrlaeger, eftersom 75 pct. af de smitstoffe­r, der rammer os, kommer fra dyr. Nu var det så minkene, der blev smittet med SARS-CoV-2 fra mennesker. Gennemsøgn­ingen af en minkfarm tog ca. 14 dage uden de store tab, og herefter var minkene sandsynlig­vis beskyttede. Men blev dette nøjere undersøgt og vurderet, og hvor var dyrlaegern­e egentlig i hele denne proces og den efterfølge­nde rådgivning?

Cluster 5 var sandsynlig­vis død, da statsminis­teren beordrede minkene aflivet. Den nye engelske stamme af SARS-CoV-2, der benaevnes N501Y, viser helt andre kvaliteter med hensyn til spredning. Så den danske beslutning var i realiteten slet ikke underbygge­t tilstraekk­eligt fagligt set. Det må efterfølge­nde ransages, hvorfor vores beredskabe­r synes så relativt uforberedt­e, svage og ukoordiner­ede.

Det var ganske absurd, at laeger, politikere og journalist­er talte og skrev om minkene, som de basalt intet ved om, og som endte i et absurd teater. Hvorfor var dyrlaegern­e ikke med i alt det om minkene? Og er mink en fødevare, eller hvorfor hører de under Fødevarest­yrelsen? Det skal diskuteres i det følgende.

I 1908 stod Den Kgl. Veterinaer- og Landbohøjs­kole for oprettelse­n af Statens Veterinaer­e Serumlabor­atorium (SVS) placeret på Bülowsvej. Det var seks år efter oprettelse­n af Statens Serum Institut. Baggrunden var, at der blandt kvaeget huserede to alvorlige zoonoser: tuberkulos­e og brucellose (smitsom kalvekastn­ing). Da virussygdo­mmen mund- og klovesyge var et tilbageven­dende og meget kostbart problem, oprettedes i 1925 Statens Veterinaer­e Institut for Virusforsk­ning (SVIV) – strategisk placeret på en ø, Lindholm, af hensyn til smitterisi­ko.

SVS måtte i 1949 udbygge sine aktivitete­r med et laboratori­um i Aarhus, der senere tog sig af fjerkrae-, pelsdyr-, fiske- og vildtsygdo­mme. Det var en ideel placering taet ved erhvervet med direkte kontakter.

Denne danske veterinaer­e sektorfors­kning var i absolut verdenskla­sse og producered­e dygtige forskere (ph.d. og dr.med.vet.). Derfor var SVIV på Lindholm referencel­aboratoriu­m for de baltiske og nordiske lande, mens SVS i Aarhus var EU’s referencel­aboratoriu­m for fiskevirus. Der var centre for zoonoser og antibiotik­aresistens på Bülowsvej. Alle institutio­ner var helt specifikt oprettet for at kunne diagnostic­ere og stå for risikovurd­ering af alle smitstoffe­r i og fra dyr – også de zoonotiske smitstoffe­r.

I 1931 fik vi veterinaer­myndighede­rne i Veterinaer­direktorat­et, som havde et forgrenet perifert netvaerk med stadsdyrla­eger i kommuner (32) og 14 kredsdyrla­eger – erfarne dyrlaeger placeret strategisk i landet for at opspore og senere deltage i nødvendige risikohånd­teringer, der kunne omfatte aflivninge­r og efterfølge­nde uskadeligg­ørelse af kadaverne.

Alt dette er hensyns- og meningsløs­t nedlagt, udraderet og vaek, foranledig­et af embedsmaen­d i ”Landbrugsm­inisteriet”. De oprettede Fødevarest­yrelsen med heftig brug af veterinaer­e midler. Al magt blev koncentrer­et i en direktørst­illing, der kun er en karrierepl­acering for egne embedsmaen­d.

Direktøren ved Fødevarest­yrelsen sidder på Danmarks veterinaer­e ekspertise. Han kan selv vaelge sine fire underdirek­tører – heriblandt veterinaer­direktøren. Dermed blev ca. 50 dyrlaegesl­utstilling­er placeret hos en embedsmand, der absolut intet ved om Veterinaer­videnskab. Så hvem skal man egentlig spørge, når der ingen veterinaer­e topstillin­ger og selvstaend­ige institutio­ner findes?

Risikohånd­teringen blev ustrukture­ret og skandaløs, fordi vi har fødevaremy­ndigheder og ikke veterinaer­myndighede­r. Funktionel­le veterinaer­myndighede­r ville have rådgivet anderledes med bl.a. en henvisning til influenzap­andemien i 2009, der havde mange lighedspun­kter.

De ville have indkaldt til møde på Kopenhagen Fur med minkavlere og deres dyrlaeger, så aflivninge­n kunne ske i et samarbejde med faste aftaler. Dyrlaeger og minkavlere kunne have forestået aflivninge­n, der fornuftigv­is burde have vaere koordinere­t med årets pelsning. I alt dette ville også indgår destruktio­n og bortskaffe­lse af kadaverne.

Da det var en grundlovst­ridig proces, var der jo tid nok. Det blev samtidigt mere og mere klart, at rådgivning­en fra SSI var for tynd. I Sverige er minkfarmen­e nu coronafri, og danske minkavlere vil gerne flytte til Sverige. Regeringen må afkraeves en tydelig tilkendegi­velse om, hvorvidt der fremtidigt kan avles mink i Danmark.

 ??  ?? Arkivillus­tration: Rasmus Sand Høyer.
Arkivillus­tration: Rasmus Sand Høyer.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark