Jyllands-Posten

Naerhed må komme før et forbud mod private institutio­ner

- STEFFEN DAMSGAARD formand, Landdistri­kternes Faellesråd PETER GREVSEN formand for i Daginstitu­tionernes Landsorgan­isation (DLO) BRIAN MIKKELSEN adm. direktør i Dansk Erhverv

Danske børnefamil­ier har travlt, måske endda for travlt. Det ved vi alle. Men en af de ting, der er helt central i forhold til at få hverdagen i landets børnefamil­ier til at haenge sammen, er, at der er gode og velfungere­nde vuggestuer og børnehaver i deres lokalområd­e. Det gør, at det daglige hente og bringe-puslespil kan gå op. Det giver luft i hverdagen.

Samtidig er det et vigtigt samlingspu­nkt for en landsby og et lokalområd­e, når der er en vuggestue eller en børnehave. Det er her, familierne mødes, og nye tilflytter­e knytter bånd og får et netvaerk. Der er efterhånde­n ikke saerlig mange af den slags faelles mødesteder tilbage rundtom i landdistri­kterne og de små bysamfund. Derfor er det ekstra vigtigt at vaerne om dem, der stadig er.

Set i det lys virker det derfor som et fuldstaend­igt fejlskud, at regeringen og støttepart­ierne nu med en ny aftale truer flere af landets daginstitu­tioner rundtom i landdistri­kterne på deres eksistens. I aftalen laegges der nemlig op til, at det fremover ikke laengere skal vaere muligt for privatejed­e vuggestuer og børnehaver at traekke overskud ud, og i fremtiden skal det slet ikke laengere vaere muligt at oprette nye private daginstitu­tioner, medmindre det bliver med en såkaldt selvejende ejerskabsk­onstruktio­n.

Vi ser igen og igen, at der, selvom den kommunale institutio­n lukker i en landsby, stadig er efterspørg­sel efter en vuggestue og børnehave i lokalområd­et, der giver den naerhed og den trygge opvaekst, som følger med institutio­ner, der er taet på børnenes hverdag. Private ildsjaele tager heldigvis ofte stafetten op og starter på eget initiativ en ny daginstitu­tion. Måske har ejeren også en drøm om at opbygge og udvikle en institutio­n efter lige de paedagogis­ke vaerdier og ideer, som vedkommend­e tror på. En privat institutio­n giver plads til at løfte blikket, at sprede vingerne og taenke nyt. Og det er der brug for.

Udfordring­en er i dag imidlertid, at det ofte er svaert at skaffe den nødvendige kapital i de dele af landet, hvor der er lidt laengere mellem husene og lidt mere åben himmel. Hos kreditgive­rne anses en selvejende institutio­n i en landsby for mere sårbar, og den alternativ­e anvendelse af institutio­nens bygninger ved ophør af institutio­nsdrift vurderes dårligere, end hvis det er en institutio­n, der er beliggende i en større by, hvor bygningern­e vurderes lettere at omsaette til anden anvendelse. Dette gør finansieri­ngen af institutio­ner i landdistri­kterne overordent­lig svaer. Vi hører samtidig om paedagoger, der skal stille sikkerhed i deres privatøkon­omi og egen bolig for at få lånet til start af en privat institutio­n, og vi ved, at det er svaert at få lov til at etablere sig som privat velfaerdsv­irksomhed. Og det bliver ofte kun mere komplekst, når ønsket er at starte en selvejende institutio­n med alle de saerlige krav, der er til at rejse kapital til det formål.

Derfor vil et forbud mod at etablere privatejed­e daginstitu­tioner i fremtiden i realiteten saette en stopper for de kommende års seje velfaerdsi­vaerksaett­ere og ildsjaele, der ønsker at skabe nye tilbud og naere og trygge velfaerdsl­øsninger i landdistri­kterne. Og det ville vaere et stort tab.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark