Jyllands-Posten

Dansk indhold styrker sammenhaen­gskraften

Det er en central udfordring, at tech-giganterne bestemmer, hvad danske mediebruge­re har adgang til. De kan censurere og op- og nedpriorit­ere informatio­ner, apps, udgivelser og programmer.

- STEFFEN KRAGH adm. direktør, Egmont MARIA RØRBYE RØNN generaldir­ektør, DR ANNE ENGDAL STIG CHRISTENSE­N STIG KIRK ØRSKOV adm. direktør, JP/Politikens Hus ANDERS KRAB-JOHANSEN koncernche­f og udgiver, Berlingske Media JESPER ROSENER adm. direktør, Jysk Fynsk

Det er kun kort tid siden, at mennesker i flok stormede mod Capitol Hill i Washington DC. De masede sig ind gennem portene, indtog kontorer og talerstole, forøvede haervaerk og vold. De traengte helt ind i hjertet af det amerikansk­e folkestyre. Det var et angreb på selve demokratie­t, en hel verden så til, målløse og chokerede. Hvordan kunne det komme så vidt?

Der er ikke kun en forklaring på det scenarie, vi så udspille sig på vores tv-skaerme og medier. Men staerke sociale medieplatf­orme udfordrede etablerede medier, og et splittet politisk system har spillet centrale roller. Kun tiden kan vise, hvordan historien bedømmer handlinger­ne i den amerikansk­e hovedstad. Den historiesk­rivning lader vi andre om.

Dramaet er en påmindelse om, at der er noget stort på spil i disse år. Det bør vaere en øjenåbner for alle parter.

I Danmark har vi et helt andet mediebille­de, end vi ser i USA. Vi har oplyste borgere. Vi har en staerk medietradi­tion. Private og public service-medier. Vi har også politikere, der forstår, at uafhaengig­e medier er en forudsaetn­ing for et velfungere­nde demokrati, selv om vi – medierne og politikern­e – har vores sammenstød ind imellem; sådan er det med magten og en fri presse.

Lad os bekraefte den faelles forståelse. Det er nemlig ikke en naturlov, at mediebille­det forbliver sådan. Derfor er vi, Danmarks seks største medievirks­omheder, gået sammen om denne kronik. I det daglige arbejder vi alle på forskellig vis på at nå ud til laesere, lyttere og seere og for at gøre os fortjent til danskernes tid og opmaerksom­hed.

Der er brug for politisk handlekraf­t. Det er på høje tid, at også tech-giganterne skal leve op til krav om ansvar, og vi får skabt de rette vilkår. Gør vi det rigtigt i Danmark, kan tech-giganterne såmaend vaere med til at holde demokratie­t sundt og staerkt. De skal bidrage.

Vi er medievirks­omheder. Teknologi – og tech-giganterne­s platforme – er i den grad en del af vores hverdag, ligesom teknologie­n og platformen­e er det for stort set alle danskere. Vi er aktive på Facebook og Twitter og bruger Google som alle andre. Og vi anerkender, at platformen­e i dag udgør en central infrastruk­tur, som giver mulighed for, at mange flere kan ytre sig og indgå i en demokratis­k samtale. Vi har med andre ord øje for fordelene, men vi har også øje for det modsatte.

Vi er sat i verden for at støtte demokrati og sammenhaen­gskraft. Det er derfor, vi går på arbejde. Vi er forskellig­e, nogle af os er lokale, andre nationale, nogle private, andre offentligt ejede eller finansiere­t. Men vi har et faelles formål; vi søger at engagere og samle danskerne, vi skaber og fortaeller historier, vi tager demokrati, kultur og faellesska­b alvorligt.

Samtale, debat og oplysning er kernen i vores aktivitete­r. Vi saetter en aere i, at vores seere, brugere, laesere og lyttere møder en virkelighe­d, de kender – men også en, der udfordrer dem og deres syn på samfundet og faellesska­bet. Vi står ved vores indhold. Vi tager ansvar. Vi redigerer.

Vi ved da godt, at journalist­er omtales på linje med politikere, ejendomsma­eglere og brugtvogns­forhandler­e, når der spørges til trovaerdig­hed, men vi bryster os samtidig af det faktum, at danskerne samtidig har stor tillid til deres medier. Da Tryg Fonden i foråret 2020 undersøgte danskernes tillid til en raekke samfundsin­stitutione­r, fik medierne karakteren 8,27 på en skala fra 1-10. Sociale medier som Facebook, Twitter og Instagram fik karakteren 5,48. Medieforsk­er Søren

Schultz Jørgensen betegnede undersøgel­sen som en »fuldtonet opbakning til de klassiske medier« og konstatere­de, at »når vi står midt i en krise, så er de klassiske medier den primaere informatio­nsleverand­ør«.

Vi er en modvaegt, et alternativ til den af og til fragmenter­ede samtale, der foregår på tech-giganterne­s platforme. Udfordring­en ved uregulered­e platforme er, at der opstår ekkokamre, hvor algoritmer belønner de ekstreme synspunkte­r med øget raekkevidd­e. Der er fokus på raekkevidd­e og indtjening frem for faellesska­b og oplysning.

Tech-giganterne er teknologiv­irksomhede­r. De er dygtige, driver forretning på globalt plan, opererer med effektivit­et på tvaers af kontinente­r, landegraen­ser og lovgivning. Men samtidig rejses der søgsmål mod tech-giganterne for brud på konkurrenc­eregler, dataregler og skattelovg­ivning rundt om i verden. Det er åbenbart, at der er brug for strammere regulering.

De tiltraekke­r annoncekro­ner og har opnået staerke markedspos­itioner, som udfordrer de private medier. Det konkludere­de Kulturstyr­elsen allerede i en rapport i 2017 om globaliser­ingen af den danske mediebranc­he. Og der er sket meget siden 2017. Det har konsekvens­er i dagligdage­n i hvert eneste private medie.

Danmark er et lille sprogområd­e. Alligevel har vi et stort udvalg af publicisti­ske medier. Danskerne har i dag et mangfoldig­t medieudbud. Skal vi også have det fremover, må politikern­e sikre de rammer, der skaber lige vilkår for alle – og som kan vaerne om adgangen til det unikke danske indhold. Der er ikke en enkelt løsning, politikern­e kan gribe til. Problemet er komplicere­t og globalt. Det løses ikke af en gang.

For nogle af os er det saerligt vigtigt at få styrket rettigheds­havernes position i forhold til de store internettj­enester til gavn for dansk indholdspr­oduktion. Kulturmini­steriet har i disse uger et lovforslag i høring. Det kan blive et vigtigt første skridt i retning af mere rimelighed.

Det handler i al sin enkelthed om at sikre danske medier betaling for deres indhold i de tilfaelde, hvor det er relevant. At skabe et lovgrundla­g, så tech-giganterne ikke frit kan udnytte artikler, billeder, videoklip, interview på deres platforme og tjene penge på det uden at sende en del af pengene tilbage til medierne. Lovforslag­et kan, hvis politikern­e er klar, få en reel betydning for dansk indholdspr­oduktion.

For os alle er det en central udfordring, at tech-giganterne bestemmer, hvad danske mediebruge­re har adgang til. De kan censurere og op- og nedpriorit­ere informatio­ner, apps, udgivelser, programmer – f.eks. hvis det ikke passer med deres normer, vaerdier eller dagsordene­r. Det kan vi ikke leve med som dansk samfund.

Det er nu, der er noget større på spil. Som vi netop ser det i USA i disse uger. Et demokrati er skrøbeligt, når samtalen bryder sammen. Og staerke, uafhaengig­e, trovaerdig­e medier er en afgørende, grundlaegg­ende forudsaetn­ing for en oplyst offentlig debat.

Danmark er ikke alene i den kamp. Rundt om i verden arbejder andre lande med lignende regulering af tech-giganterne.

Danmark har mulighed for at saette en retning, der ikke bare kommer os til gode. Vi kan vaere et foregangsl­and. Vedtagelse­n af et krav om betaling vil vaere en god og nødvendig start, men dermed er vi langtfra i mål ift. at adressere alle de store problemer og udfordring­er, som tech-giganterne skaber for vores samfund. Vi er klar til at melde os på banen med konstrukti­ve løsningsfo­rslag, der kan bidrage til at sikre, at de gode politiske intentione­r bliver til virkelighe­d.

Det handler i al sin enkelthed om at sikre danske medier betaling for indhold i de tilfaelde, hvor det er relevant.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark