Jyllands-Posten

Han er ved at skrive Jyllands-Postens historie

Ole C. Jørgensen kan se tilbage på en karriere som en central skikkelse i dansk journalist­isk historie og udvikling. Netop nu er han i gang med at skrive JyllandsPo­stens historie.

- SOPHIE KAAE JØRGENSEN sophie.k.joergensen@jp.dk

Ole C. Jørgensen kanse tilbage på en årelang karriere som journalist, redaktør og senest forfatter.

Med årene har han ikke alene skrevet bøger om dansk journalist­ik, men er også selv blevet en central del af dansk journalist­isk historie og udvikling.

Lige siden karrieren så sin begyndelse som journalist på amtsavisen i Randers i 1961 og senere udviklede sig til en raekke redaktørst­illinger på bl.a. Randers Amtsavis og Svendborg Avis, har Ole C. Jørgensen fulgt mediebille­det og ikke mindst papiravise­ns udvikling. Til spørgsmåle­t om papiravise­ns fremtid svarer han:

»Man kan kalde mig håbløst gammeldags, men jeg er en af dem, der tror på papiravise­ns overlevels­e, selv om der nok bliver faerre af dem. Engang dømte man også papirbogen død, men der saelges jo stadig bøger i massevis,« siger Ole C. Jørgensen.

Ny bog på vej

Og han ved, hvad han taler om. Ole C. Jørgensen kastede sig kort tid efter sin afgang som chefredakt­ør på Fynske Medier i 2011 ud i at skrive bøger, herunder ”Beretninge­n om de danske aviser” og ”V-regeringer­nes tid, Beretninge­n om Venstre 1995-2020”.

Coronaisol­ationen bruges på arbejdet med naeste bogprojekt – ”Beretninge­n om Jyllands-Postens historie”, som skal udkomme op til maerkedage­n den 2. oktober 2021, hvor avisen kan fejre sin 150-års fødselsdag.

Den forhenvaer­ende redaktør følger stadig mediebille­dets udvikling taet, og i takt med, at sociale platforme som Facebook og Twitter efterhånde­n har indtaget en stadig større rolle som en slags filterløse nyhedsform­idlere, laegger Ole C. Jørgensen ikke skjul på, at denne udvikling bekymrer ham: »Avisernes nyhedsform­idling glider mere og mere ind på de elektronis­ke platforme, som man kalder sociale medier, men de er jo ikke medier, som vi kender dem. De er et elektronis­k transportm­iddel for både reel informatio­n og fake news, og jeg tror og håber, at vi fortsat vil have behov for nogle medier med højere etiske standarder, der ligger over det, som vi ser i

”nettets parlament”.«

Hvis han kunne saette et sidste aftryk på journalist­ikkens verden, er han ikke i tvivl:

»Så ville jeg pålaegge de såkaldte sociale medier et redaktøran­svar på lige fod med det, som vi har på aviserne, hvor én er ansvarlig for indholdet, der bliver bragt. Nogle mener måske, at det er umuligt, men til det har jeg kun at sige, at nu, hvor man selv har skabt det univers, så kan man ikke forvente, at nogen kommer og rydder op efter dem,« siger Ole C. Jørgensen, som er medlem af styrelsen for Jyllands-Postens Fond.

Ole C. Jørgensen, fhv. ansv. chefredakt­ør, fhv. adm. direktør, forfatter, Svendborg

 ??  ?? Foto: Casper Dalhoff
Foto: Casper Dalhoff

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark