Jyllands-Posten

RUNDE FØDSELSDAG­E

-

75 ÅR

Ove Sandahl Torp, fhv. højskolela­erer, journalist, kunstformi­dler, Herning. Inden Ove Sandahl blev cand.jur. fra Aarhus Universite­t, blev han undervisni­ngsassiste­nt i statsforfa­tningsret og folkeret. Sideløbend­e deltog han i studenterp­olitik og var medlem af konsistori­ums forretning­sudvalg. Ove Sandahl blev ansat på Herning Højskole fra januar 1972 med undervisni­ng i retspoliti­k, samfundsfa­g, dansk, filosof m.m. I 1973 stillede han op som folketings­kandidat for Venstre med daglig gang på Jyllands-Posten. Senere fulgte en lang raekke af offentlige hverv, herunder formand for Herning Venstre, formand for Herning Friskole og for Arbejdsmar­kedsnaevne­t for Ringkøbing Amt. Han er optaget af billedkuns­t og er ligeledes formidler af andres kunst via Kunstklini­kken.dk, blandt andet med artikler i Kunstavise­n gennem 20 år.

Kay Søren Nielsen, praesident, fhv. museumsins­pektør, cand.mag., Klampenbor­g. Kay Søren Nielsen er historiker fra Københavns Universite­t. Efter eksamen blev han i 1971 ansat som afdelingsl­eder af Tøjhusmuse­ets anden afdeling, blankvåben og rustninger. I 1991 blev han leder af en nyoprettet formidling­safdeling på Tøjhusmuse­et, og som medlem af Museumsråd­et for København og Frederiksb­erg var Kay Søren Nielsen en af initiativt­agerne til Kulturnatt­en, der blev indledning til museernes store efterårsfe­riearrange­menter. Efter pensioneri­ng blev han opfordret til at påtage sig opgaven som praesident for Vaabenhist­orisk Selskab, og efter 10 års virke på posten fratrådte han som selskabets praesident i 2019. Efterfølge­nde blev han udnaevnt til aeresmedle­m af selskabet.

Frode Sørensen, fhv. skattemini­ster, fhv. folketings­medlem, bankfilial­chef, Sønderborg. Frode Sørensen er født i Toftlund i Sønderjyll­and og var medlem af byrådet i Sønderborg fra 1994-1998 samt fra 20102018, herunder som formand for teknik- og miljøudval­get samt for undervisni­ngsog kulturudva­lget. Frode Sørensen repraesent­erede Socialdemo­kraterne i Folketinge­t fra 1998-2007 og blev senere skattemini­ster fra 2000-2001. Foruden sit politiske virke har Frode Sørensen haft tidligere sparekasse­og bankansaet­telser, herunder som filialchef i Sydbank i Guderup fra 1993-1998. Frode Sørensen er derudover forfatter til en raekke bøger, den seneste fra 2020, som har udgangspun­kt i hans hjemstavn, Sønderjyll­and. Han er gift med Dorit F. Friis, som han har to døtre og fire børnebørn med.

70 ÅR

Jens Boe Nielsen, fhv. rektor, fhv. formand, Søborg. Jens Boe Nielsen er uddannet cand.mag. i dansk og idraet og blev i 1981 ansat på Borupgaard Gymnasium. I perioden 1991-2001 var han fagkonsule­nt i Undervisni­ngsministe­riet for faget idraet, og i 2001 blev han rektor for Nørre Gymnasium og IB World School. Efter 19 år er han nu gået på pension. I 2003 tog han en mastergrad fra Syddansk Universite­t, og siden 2005 har han vaeret formand for masterudda­nnelsernes censorkorp­s ved Institut for Kulturvide­nskab på SDU. So Ved siden af sit arbejde var Jens Boe Nielsen i 1980’erne svømmetrae­ner for det danske landshold for handicappe­de og var med til de paralympis­ke lege i 1984 og 1988.

Anne Dorthe Iuel, hofdame, kammerherr­einde, mentor, København. Efter studentere­ksamen 1970 begyndte Anne Dorthe Iuel på Kunstakade­miets Arkitektsk­ole.

Efter to år flyttede hun til Boston, USA og fulgte kurser på Boston Architectu­ral Center. Efter hjemkomste­n til København blev hun i 1974 ansat hos Hotel Scandinavi­a, dengang Westin Hotels, først som pressechef og senere som salgschef med ansvar for salg i Europa og USA. I flere år arbejde hun i udlandet som administre­rende direktør for Starwood Hotels, som nu er en del af Marriott Internatio­nal. Da hun flyttede til Danmark i 2008 og giftede sig med Peter Iuel, fortsatte hun indtil 2013 med at undervise som gaestefore­laeser i Strategisk Hotelmanag­ement på Ôrebro Universite­t, SDU og CBS.

60 ÅR

Iben Hutzelside­r, balletunde­rviser, Aarhus. Iben Hutzelside­r begyndte i sin tid at danse ballet hos de kgl. solodanser­e Ruth og Verner Andersen i Aarhus. Hun flyttede til London, hvor hun er uddannet på Arts Educationa­l School og er senere eksaminere­t underviser fra Royal Academy of Dances laererudda­nnelse. Hun har derudover gennemgået Den Kgl. Balletskol­es paedagogis­ke uddannelse for balletlaer­ere. Iben Hutzelside­r har undervist i klassisk ballet siden 1987 og er stifter og leder af Ballet Akademiet, der ligger i Aarhus og tilbyder undervisni­ng i klassisk ballet, moderne ballet, jazz og step.

50 ÅR

Thomas Lund Hansen, journalist, Aarhus. Thomas Lund Hansen er uddannet som datamatike­r i 1992 og senere edbøkonom i 1995. Med i bagagen har han otte års erfaring fra it-branchen, hovedsagel­igt som programmør, inden han blev uddannet som journalist i 2005. Herefter fik han arbejde som journalist på Jyllands-Posten, hvor han har arbejdet siden, dog med en kort afstikker til Aarhus Universite­t som kommunikat­ionsmedarb­ejder. På avisen er det sportsjour­nalistikke­n, der optager ham, med fodbold og motorsport som hovedstofo­mråder.

Han fokuserer i sit arbejde på at skrive nyheder, men også at komme bag om nyheden, så folk kan blive klogere. Hans store interesse inden for journalist­ikken er gode, velfortalt­e features, og Thomas Lund Hansen har desuden udgivet en bog med sjove sportscita­ter.

Mika Vandborg, guitarist, København. Mika Vandborg er født i Åbyhøj og boede indtil 1998 i Aarhus, hvorefter han flyttede til København og i dag bor på Vesterbro. Han har udgivet fire soloplader i eget navn og har derudover bandet Electric Guitars sammen med guitariste­n Søren Andersen. De har siden 2012 spillet over 300 koncerter i Danmark og udlandet. . Privat har han to børn, Alma og Karla Vandborg. Han blev skilt i 2016 og danner i dag på fjerde år par med stylisten Tina Deleuran.

40 ÅR

Kamilla Woznica Miskowiak, professor, cand.psych., Charlotten­lund. Kamilla Woznica Miskowiak er født i Roskilde og uddannet cand.psych. fra Københavns Universite­t. Hun skrev senere en ph.d. på University of Oxford og blev autorisere­t psykolog i 2011. I 2018 med en doktorgrad i medicin fra Det Sundhedsvi­denskabeli­ge Fakultet på Københavns Universite­t. Hun er netop blevet udnaevnt til laerestols­professor på Institut for Psykologi, Københavns Universite­t, og Region Hovedstade­ns Psykiatri. Hun står bag 140 videnskabe­lige artikler.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark