Jyllands-Posten

De rigestes indkomst voksede kraftigt gennem 2010’erne

- /Kjaer

Gennem det seneste årti er størrelsen på den gennemsnit­lige indkomst blandt Danmarks rigeste 1 pct. steget markant.

Det er, hvad en rapport fra Arbejderbe­vaegelsens Erhvervsrå­d (AE) kommer frem til.

»De allerriges­te danskere har oplevet en voldsom stigning i deres indkomster på et årti,« siger Lars Andersen, direktør i AE.

Ifølge rapporten havde den rigeste 1 pct. tilbage i 2010 i gennemsnit en indkomst på 1.281.871 kr. efter skat i nutidens prisniveau. I 2019 havde samme gruppe i gennemsnit en indkomst på 1.899.042 kr. efter skat. Dermed fik den rigeste 1 pct. en indkomstfr­emgang på 48 pct. på et årti.

I gennemsnit opnåede danskerne en indkomstfr­emgang på 13 pct. efter skat og inflation.

»Det er godt, at vi som land bliver rigere, men tallene afslører, at det er de rige, der får den største bid af kagen,« siger Lars Andersen fra AE.

Ifølge AE bunder over halvdelen af stigningen blandt de rigeste i højere formueindk­omster fra eksempelvi­s aktier, ejendomme og andre vaerdipapi­rer.

Cheføkonom Mads Lundby Hansen fra taenketank­en Cepos peger på, at man i forbindels­e med disse udregninge­r fra AE skal have in mente, at der ikke nødvendigv­is er tale om de nøjagtigt samme personer, idet der er en vis udskiftnin­g i, hvem der befinder sig blandt den ene procent.

»AE-rådets analyse kigger på forskellig­e personer i 2010 i forhold til 2019. Ser man på de konkrete personer, der i 2010 lå i top-10-pct., så er deres indkomst faldet med 3,5 pct. Det skyldes, at der er en stor mobilitet ud af top-10pct. Mange er der kun midlertidi­gt. F.eks. selvstaend­ige, der et enkelt år har høj indtjening,« siger Cepos’ cheføkonom.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark