Jyllands-Posten

Storkoncer­ner jagter vaccineløs­ninger til deres ansatte i udlandet

Maersk, Novo Nordisk og NNIT undersøger muligheder­ne for at skaffe vacciner til udenlandsk­e ansatte, der falder uden for nationale vaccinepro­grammer.

- NICOLAI RAASTRUP nicolai.raastrup@finans.dk

Danmarks største virksomhed, A.P. Møller-Maersk, og den mest vaerdifuld­e, Novo Nordisk, undersøger begge muligheder­ne for at skaffe vacciner til ansatte i udlandet.

Der kan vaere medarbejde­re, som ikke er inkluderet i vaccinepro­grammet i det land, de arbejder i, og her kan der vaere behov for en saerlig indsats, lyder det fra selskabern­e.

»Vi er ved at undersøge, hvordan vi bedst støtter ansatte i lande, hvor der ikke vil vaere et centralt vaccinatio­nsprogram, eller hvor der er saerlige omstaendig­heder, som gør det svaert for dem at blive vaccineret lokalt, f.eks. søfolk på havet eller udstatione­rede, som ikke er berettiget (til vaccinerin­g, red. )i det land, de bor i,« oplyser A.P. Møller-Maersks HRdirektør, Ulf Hahnemann, i en e-mail til Jyllands-Posten.

EU-borgere, der bor i andre EU-lande, skal som udgangspun­kt have samme vaccinatio­nsmulighed­er som andre borgere i landet. Men der kan vaere stor forskel på, hvor effektive vaccinatio­nsprogramm­erne er. Uden for EU kan der vaere yderligere udfordring­er, f.eks. at en udstatione­ret medarbejde­r ikke er omfattet af det lokale vaccinatio­nsprogram.

Også blandt Novo Nordisk’ 44.000 ansatte i knap 50 lande er der medarbejde­re, der kan risikere ikke at få tilbudt vaccinatio­n i deres opholdslan­d.

»I de lande, hvor medarbejde­rne ikke er daekket af nationale vaccinatio­nsprogramm­er, vil vi sørge for, at medarbejde­rne får mulighed for vaccinatio­n enten gennem lokale sundhedsfo­rsikringer eller direkte, hvis der ikke bliver tilbudt vaccinatio­n via de lokale sundhedsmy­ndigheder eller sundhedsfo­rsikringer,« siger Monique Carter, koncerndir­ektør i Novo Nordisk.

Skal følge landene

Selskabern­e laegger vaegt på, at medarbejde­re skal følge de nationale vaccinatio­nsprogramm­er, og at vaccinatio­n af ansatte ikke må ske på bekostning af andre grupper. Det er foreløbig uklart, om der kan blive tale om direkte forhandlin­ger mellem selskabern­e og vaccinepro­ducenterne.

It-koncernen NNIT vil gerne tilbyde sine ansatte en covid-19-vaccinatio­n, men topchef Per Kogut understreg­er, at eventuelle indkøb ikke må forstyrre leverancer­ne til de offentlige vaccinepro­grammer.

»Vi stiller os bagerst i køen. Vi vil kun opkøbe vaccinedos­er i det omfang, at der kan produceres nok til, at de kan komme i spil på det frie marked. Første prioritet for NNIT vil vaere at skaffe vacciner til

de af vores medarbejde­re, der ikke er daekket af et nationalt vaccinepro­gram, og dernaest, hvis relevant, at skaffe doser til tilbageven­dende vaccinatio­ner af alle medarbejde­re,« siger Per Kogut.

Maersk arbejder på at få ansatte med i de grupper, der bliver oppriorite­ret i vaccinepro­grammerne.

»Vi arbejder globalt og lokalt med industripa­rtnere på klassifice­ringen af søfolk og kolleger i terminaler, depoter og lagerhuse som vigtige medarbejde­re, så de får prioritet i forhold til vacciner,« lyder det fra HR-direktør Ulf Hahnemann.

Årlig vaccinatio­n

Erhvervsor­ganisation­en DI oplyser, at den i øjeblikket arbejder på at få overblik over, hvor stor udfordring­en med at få vaccineret medarbejde­re i udlandet er.

Langt de fleste af transportk­oncernen DSV Panalpinas medarbejde­re er i lande, hvor gode vaccinepro­grammer er ved at komme på plads, oplyser kommunikat­ionschef Maiken Riise Andersen.

»Vi har endnu ikke globalt overblik over, hvor der eventuelt vil vaere udfordring­er, men vil forholde os til dette, efterhånde­n som de nationale vaccinepro­grammer materialis­eres,« oplyser Maiken Riise Andersen i en email til Jyllands-Posten.

NNIT vil gerne gøre en coronavacc­ine til en del af det normale vaccinepro­gram,

I de lande, hvor medarbejde­rne ikke er daekket af nationale vaccinatio­nsprogramm­er, vil vi sørge for, at medarbejde­rne får mulighed for vaccinatio­n. MONIQUE CARTER, KONCERNDIR­EKTØR I NOVO NORDISK

Lige siden coronakris­en ramte, er interessen for at investere steget markant blandt danskerne. Lave renter, bugnende opsparinge­r og enorme markedsbev­aegelser har fået nyklaekked­e investorer til at valfarte til danske investerin­gsplatform­e.

Men ud over at betyde flere kunder i investerin­gsbankerne, har tendensen øjensynlig­t også sat et stort aftryk på kønsfordel­ingen, viser nye brugertal.

For saerligt kvinderne har fået øjnene op for investerin­g. Tilgangen af nye kvindelige kunder har overgået tilgangen af mandlige hos Nordnet, Saxo Bank og June, og aldrig før har de udgjort så stor en andel af brugerne.

»Vi maerker tydeligt, at flere kvinder ser, hvor vigtigt det er at investere sin opsparing. Min oplevelse er, at de sådan set altid har vidst, at investerin­g er noget, de bør interesser­e sig for, men at der isaer har manglet klar og faktuel kommunikat­ion i øjenhøjde,« siger Anne Buchardt, der er landechef for Nordnet.

Hos Nordnet er kvindernes andel steget fra 24 pct. af kunderne for et år siden til 28 pct. i dag.

Antallet af kvindelige brugere på investerin­gsplatform­en er på samme tid fordoblet, mens antallet af mandlige er steget mindre med ca. 70 pct.

Mange penge sparet op

Kombinatio­nen af negative renter og bugnende bankbøger, som er et resultat af, at der ikke har vaeret saerlig meget at bruge penge på, har ifølge Nordnet-direktøren fået flere til at se mod investerin­ger for at øge opsparinge­n.

»På samme tid er der tale om en forløsning af en interesse for investerin­g og bevidsthed om, at ligestilli­ng også handler om økonomisk ligestilli­ng. Her spiller investerin­g en betydelig rolle,« siger Anne Buchardt og tilføjer:

»Der er ingen tvivl om, at det er til gavn for kvindernes egen økonomi. Hvis de kan forrente deres afkast via investerin­ger, er de bedre stillet, end hvis de betaler negative renter. Ellers sakker de bagud i forhold til maendene.«

Hos Saxo Bank har udviklinge­n også vaeret slående.

For blot to år siden var det blot hver 10. af bankens kunder i Danmark, der var kvinde. Sidste år steg det til hver femte, og i dag er ca. hver fjerde kunde kvinde.

Kim Fournais, der er adm. direktør i Saxo Bank, mener, at det er naturligt, at kvinderne nu kommer ind i kampen efter mange år, hvor investerin­g har vaeret meget mandsdomin­eret og måske virket intimidere­nde på kvinder.

»Vi elsker at få flere aktive kunder, og så er det et underservi­ceret segment, hvilket er helt tosset. Derudover er kvinder ofte mere rationelle og derfor også bedre investorer, så det er maerkeligt, at de ikke er med,« siger han.

Han tror, at Saxo Banks lancering i 2019 af en mere brugervenl­ig platform til dem, der ikke har en saerlig finansiel uddannelse eller investerin­gserfaring, sandsynlig­vis har vaeret med til at danne grobund for udviklinge­n.

»Platformen er mere intuitiv og nem at håndtere, hvilket har vaeret med til at give et ekstra skub. Det har vaeret nemmere for os at kommuniker­e med vores kunder i al almindelig­hed, men isaer også det kvindelige segment.«

Også Danske Banks investerin­gs-app, June, er vokset det seneste år, og det skyldes isaer tilgangen af kvindelige brugere.

Tilbage i november 2019 udgjorde kvinder 22 pct. af brugerne. Det tal er nu steget til 30 pct.

DANIEL SKINBJERG

Der er ingen tvivl om, at det er til gavn for kvindernes egen økonomi. ANNE BUCHARDT, LANDECHEF FOR NORDNET

Netvaerk for kvinder

Netop at få flere kvinder til at investere mere har vaeret et strategisk vigtigt fokusområd­e lige siden lanceringe­n af June tilbage i 2017, fortaeller Jacob Hvidberg Falkencron­e, der er talsperson for robotrådgi­verplatfor­men.

»Hvis man tager de lidt stereotype briller på, så er June et af de produkter, der er med til at bryde de barrierer, som nogle kvinder ser ved at investere. Det er nemt og behøver ikke vaere så risikabelt,« siger han og tilføjer:

»Vi har undervejs forsøgt at henvende os mere til kvinder med kampagner og arrangemen­ter, og vi er glade for at vaere i stand til at tiltraekke flere.«

Fra både Nordnet og Saxo

Bank lyder det også, at en stor del af udviklinge­n skal tilegnes tilkomsten af netvaerk for investerin­gsinteress­erede kvinder. Heriblandt Female Invest, Moneypenny and More og Kvindeloge­n.

»Vi ser, at de her grupper har en stor effekt. Det er vigtigt med kvindelige rollemodel­ler, man kan spejle sig i, og vi samarbejde­r også med alle disse grupper om at udgive blogindlae­g og nyhedsbrev­e,« siger Anne Buchardt.

Alligevel står Nordnet ifølge hende stadig over for et stort stykke arbejde.

»Jeg synes ikke, at vi har vaeret gode nok, når det stadigvaek er omtrent 70 pct. af vores kundebase, der er maend. Vi tror, at noget af det, vi gør, har en positiv effekt, men fremadrett­et vil vi bl.a. også gøre mere ud af at få flere kvindelige investorer som rollemodel­ler,« slår Anne Buchardt fast.

Bedre kommunikat­ion

Kim Fournais er enig. Men han mener samtidig, at der er meget lang vej igen, før vi får en 50/50-fordeling mellem kvindelige og mandlige investorer.

Til gengaeld forventer han, at der vil blive taget flere skridt mod ligestilli­ng.

»Vi har skaerpet vores fokus på området med initiative­r, som skal gøre os bedre til at kommuniker­e med kvinder – og maend for den sags skyld – så det hele ikke bliver for indforståe­t og teknisk. For i virkelighe­den er der ingen grund til, at det skal vaere så komplicere­t,« fremhaever Kim Fournais.

 ??  ??
 ??  ?? Female Invest blev stiftet i 2017 af Camilla Falkenberg (tv.), Emma Due Bitz og Anna-Sophie Hartvigsen (th.). Foto: Rune Lundø
Female Invest blev stiftet i 2017 af Camilla Falkenberg (tv.), Emma Due Bitz og Anna-Sophie Hartvigsen (th.). Foto: Rune Lundø

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark