Jyllands-Posten

»Kvindenetv­aerkene har haft deres berettigel­se«

Udviklinge­n i antallet af kvindelige investorer vaekker glaede hos stifterne af to netvaerk med fokus på ligestilli­ng inden for investerin­g.

- DANIEL SKINBJERG daniel.skinbjerg@finans.dk

Vi er absolut ikke i mål, selv om tallene er positive. EMMA DUE BITZ, MEDSTIFTER AF FEMALE INVEST

Flere kvinder er sprunget ud i at investere deres opsparede penge, og de seneste år er de kvindelige investorer begyndt at udgøre en staerkt voksende andel af kunderne hos nogle af de største investerin­gsplatform­e i Danmark.

Udviklinge­n vaekker glaede hos flere af de kvindeorie­nterede laeringsun­iverser og investerin­gsnetvaerk, som i årenes løb er blevet stiftet – bl.a. hos Female Invest med Emma Due Bitz i spidsen.

»Det viser bare, at kvindenetv­aerkene – både os og de andre – har haft deres berettigel­se og vaeret med til at aendre kulturen, og det giver motivation til at fortsaette. Vi er absolut ikke i mål, selv om tallene er positive,« siger hun.

Medlemmern­e vaelter ind

Female Invest blev stiftet i 2017 af Emma Due Bitz, Camilla Falkenberg og Anne Sophie Hartvigsen. Faellesska­bet er målrettet kvinder og arbejder for at skabe økonomisk ligestilli­ng og forberede kvinder til at springe ud i at investere via webinarer, artikler og videokurse­r om aktiemarke­det.

»Det med at snakke direkte til kvinder har haft en effekt. Strategien skal anerkendes, og investerin­gsbankerne skal tage den til sig. Det er ikke, fordi interessen ikke er der, den skal bare vaekkes til live,« siger Emma Due Bitz.

Kvindernes stigende interesse for investerin­g har da også vaeret til at tage og føle på for Female Invest det seneste år. Her er antallet af medlemmer steget med over 1.200 pct., og over 70.000 følger Female Invest på sociale medier.

Moneypenny and More er et af de andre nordiske investerin­gsnetvaerk for kvinder, som er skudt op de seneste år. Her har tilgangen også vaeret eksplosiv. På et år er gruppen vokset fra 10.000 til 30.000 medlemmer.

Ann-Christina Lykke, der er medejer af netvaerket, ser det som et positivt tegn, men erkender, at der skal ske mere, for at kvinderne når samme niveau som maendene, når det gaelder antallet af aktive investorer.

»Tilgangen af kvindelige investorer skal stige mere end maend i flere år, før vi haler ind på maendene. Men alle skal vide, at det er muligt,« siger hun.

Økonomisk lighed

Bankerne har ifølge AnnChristi­na Lykke stadig meget at laere ud fra de udfordring­er, som kvindenetv­aerkene har vaeret med til at adressere.

»Tidligere har det vaeret en meget mandsdomin­eret verden med mørkeblå toner, jakkesaet og slips og business. Det er ikke nødvendigv­is det, der tiltaler kvinder, da det virker som en kold verden at gå ind i,« siger hun.

»Vi kommuniker­er både via rollemodel­ler og bløde billeder, som virker mere trygt og omfavnende, så flere kvinder tør kaste sig ind i emnet.«

Ann-Christina Lykke og Emma Due Bitz er enige om, at tilgangen af kvindelige investorer vil fremme den økonomiske lighed.

»Allerede efter studietide­n falder kvinder økonomisk bagud i forhold til maend. Mange strukturel­le ting skal aendres, men ved at investere tager man ejerskab over sin økonomiske fremtid,« siger Emma Due Bitz.

Hun påpeger, at det er til gavn for alle, at flere kvinder investerer.

»Jeg håber, at kvinderne kan vaere med til at bringe en anderledes kultur ind på aktiemarke­det ved at stille endnu større krav til virksomhed­ernes samfundssi­nd, sociale ansvar og grønne omstilling,« siger Emma Due Bitz.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark