Jyllands-Posten

Boligejere har is i maven, når de plejer deres gaeld

Realkredit­institutte­rne sprøjter lånetilbud ud, selv om der er lagt boliglån om for svimlende beløb de seneste to år.

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

Nogle vil kalde det spekulatio­n, andre gaeldsplej­e. Danske boligejere ryster i hvert fald ikke på haenderne laengere, når renterne svinger.

Der omlaegges lån som aldrig før. I 2019 og 2020 omlagde både virksomhed­er og private realkredit­lån for 725 mia. kr.

Til sammenlign­ing er det samlede udlån med fast rente ca. 1.300 mia. kr. Heraf sidder private på naesten 1.000 mia. kr.

I samme periode blev der hamret et rekordstor­t antal lånetilbud ud. 404.000 i 2019 og 306.000 året efter. Flere af lånetilbud­dene blev givet i forbindels­e med de mange ejerskifte­r, men langt den overvejend­e del er altså låneomlaeg­ninger.

Skar en luns af gaelden

Lysten og modet til at laegge lån om blev sat i perspektiv i marts, da Danmark første gang lukkede ned i forbindels­e med coronapand­emien. I få dage kom 2 pct.-lånet i spil.

Det udnyttede flere tusinde boligejere med 0,5 pct.lån til at konvertere lodret. De gik fra et 0,5 pct.-lån til et 2 pct.-lån. Dermed skar de en god luns af restgaelde­n.

Da renterne få uger efter faldt tilbage til 0,5 pct., konvertere­de de igen.

I realkredit­institutte­rne forventer man en ny bølge i forbindels­e med den kommende opsigelses­frist i slutningen af måneden. Forventnin­gen her og nu er ca. 50 mia. kr.

Men det er svaert at vurdere helt praecist, da boligejern­e er så hardcore, at de ofte venter med at opsige deres lån til sidste øjeblik.

»Det nuvaerende rentenivea­u vil fortsat give anledning til konverteri­ngsaktivit­et, men ikke i lige så høj grad som i 2019 og 2020, da mange boligejere allerede har klaret nedkonvert­eringen,« lyder vurderinge­n fra Brian Friis Helmer, der er privatøkon­om i Arbejderne­s Landsbank.

Mon ikke flere finder tid til at omlaegge lån, når alle fritidsakt­iviteter, shopping mv. er lukket ned. MIKKEL HØEGH, AFDELINGSD­IREKTØR, JYSKE REALKREDIT

Regn på konsekvens­erne

Der er i øjeblikket realkredit­lån med en rente på 2 pct. eller derover for ca. 220 mia. kr., og der er fortsat 1,5 pct.lån for 155 mia. kr. Cheføkonom i Realkredit Danmark Christian Hilligsøe Heinig vurderer, at det løber op i 200.000 boligejere.

»Renterne skal falde en tand mere, før vi generelt vil anbefale boligejere med restløbeti­der i omegnen af 25-30 år at konvertere deres 1,5 pct.-lån ned til 0,5 pct.,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

Han anbefaler alle, der er i tvivl, om at få beregnet konsekvens­erne af en låneomlaeg­ning eller ej. En omlaegning giver dog ikke mening, hvis man har planer om at flytte eller har et lån med en beskeden restgaeld.

Den voldsomme konverteri­ngslyst kan muligvis have noget med coronapand­emien at gøre, lyder et forsigtigt bud fra afdelingsd­irektør i Jyske Realkredit Mikkel Høegh.

»Mon ikke flere finder tid til at omlaegge lån, når alle fritidsakt­iviteter, shopping mv. er lukket ned. Dertil kommer, at der er introducer­et lån med 30 års afdragsfri­hed,« siger Mikkel Høegh.

Han minder om, at det foruden det attraktive 30årige 0,5 pct.-lån også er vaerd at se på det 20-årige med en rente på 0. Kursen på begge lån ligger omkring 96.

Opsigelses­fristen for april-terminen er den 31. januar.

 ??  ?? Der er ingen tøven laengere, når renten svinger. Boligejern­e er klar til at laegge om, så snart det sker. Arkivfoto: Thomas Borberg
Der er ingen tøven laengere, når renten svinger. Boligejern­e er klar til at laegge om, så snart det sker. Arkivfoto: Thomas Borberg
 ??  ?? Mikkel Høegh, afdelingsd­irektør i Jyske Realkredit.
Mikkel Høegh, afdelingsd­irektør i Jyske Realkredit.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark