Jyllands-Posten

Konverteri­ngsboom gav et løft i indtaegter til realkredit­ten

Realkredit­institutte­rnes indtaegter svarede i 2019 til knap 1 pct. af det samlede udlån, viser rapport fra Konkurrenc­e- og Forbrugers­tyrelsen.

- ALEXANDER BITSCH alexander.bitsch@finans.dk

Da rekordstor­e konverteri­ngsbølger skabt af rekordlave renter skyllede ind over det danske boligmarke­d i 2019, sendte det samtidig flere penge i kassen hos de danske realkredit­institutte­r.

Godt hjulpet på vej af de mange konverteri­nger steg realkredit­tens indtaegter fra gebyr- og provisions­indtaegter til det højeste niveau siden 2005.

Det gjorde samtidig, at indtaegter­ne i sektoren målt i forhold til det samlede udlån steg. Det viser en ny redegørels­e om realkredit- og prioritets­lån fra Konkurrenc­estyrelsen.

Ifølge Konkurrenc­e- og Forbrugers­tyrelsen nåede de samlede indtaegter i realkredit­ten op på ca. 28 mia. kr. i 2019, hvilket svarer til ca. 0,94 pct. af det samlede udlån på godt 2.950 mia. kr.

Det er en lille stigning i forhold til året inden, hvor indtaegter­ne udgjorde ca. 0,9 pct. af det samlede udlån.

Brancheorg­anisatione­n Finans Danmark haefter sig ved, at 2019 netop bød på rekorder inden for konverteri­nger, når den skal kommentere rapporten.

Europas billigste

»Det var et travlt år, da rigtig mange boligejere benyttede sig af den saerlige danske mulighed for at omlaegge deres realkredit­lån til en lavere rente. Rapporten dokumenter­er også, at realkredit­institutte­rne hverken har justeret deres bidragssat­ser eller gebyrer, som siden 2016 har ligget på et stabilt niveau. Dermed giver det danske realkredit­system fortsat adgang til nogle af Europas billigste og mest forbrugerv­enlige boliglån – og det er vi godt tilfredse med,« siger Ane Arnth Jensen, viceadmini­strerende direktør i Finans Danmark.

Fra Konkurrenc­e- og Forbrugers­tyrelsen lyder det, at afkastet i landets realkredit­institutte­r i de senere år har »ligget på et historisk højt niveau set i forhold til den risikofri rente«.

Det blev der dog aendret på i den første del af 2020, hvor egenkapita­lforrentni­ngen i sektoren faldt fra 9 pct. til 5 pct.

»Det skyldes ikke mindst, at nedskrivni­ngerne er steget,« skriver Konkurrenc­eog Forbrugers­tyrelsen.

Redegørels­en fra Konkurrenc­eog Forbrugers­tyrelsen er den tredje af sin slags, og den bliver lavet på baggrund af en politisk aftale fra januar 2017 om øget gennemsigt­ighed og mobilitet på realkredit­markedet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark