Jyllands-Posten

Det er slut med, at virksomhed­er lyver sig grønne

I EU og USA er der regler på vej med klare krav til brug af ESG-indikatore­r. Dermed begynder en ny virkelighe­d.

- KELD LOUIE PEDERSEN louiedk@finans.dk

står på vaeggen med store bogstaver: ESG.

I såvel Europa og USA er virksomhed­er og erhvervsli­vet ved at forberede sig på den virkelighe­d, der venter, når praesident Joe Biden og hans regering i de kommende dage begynder at laegge den politiske linje for de kommende fire år, og når EU’s Sustainabl­e Finance Disclosure Regulation traeder i kraft den 10. marts.

I valgkampen har Joe Biden gjort det klart, at han som praesident vil kraeve, at isaer børsnotere­de virksomhed­er offentligg­ør flere data om miljørisic­i, udledning af drivhusgas­ser og de specifikke målsaetnin­ger, når det gaelder indsatsen mod klimaforan­dringer.

Mest bastant er Bidens udsagn om, at han vil holde erhvervsli­vets topchefer personligt ansvarlige:

»Jeg vil beordre Miljøminis­teriet og Justitsmin­isteriet til at forfølge (ESG) sager til lovens yderste graenser, og om nødvendigt indføre ny lovgivning, der skal holde erhvervsli­vets topchefer personligt ansvarlige – også i form af faengselss­traf, hvis det viser sig berettiget.«

Budskabet står i Bidens plan, der skal sikre, at erhvervsli­vets indsats mod klimaforan­dringer er reel, og virksomhed­erne tager vare på såvel deres ansatte som det omgivende samfund.

Gennemsigt­ighed

Dermed taler han direkte ind i den dagsorden, som World Economic Forum har talt for gennem et halvt århundrede, og som også står på agendaen for årsmødet den kommende uge – ikke i Davos, som normalt, men virtuelt som følge af coronapand­emien.

»Det er essentielt, at erhvervsli­vet i bredeste forstand ikke alene gør det muligt for alle andre interessen­ter at kunne holde bestyrelse­r og direktione­r fast på opstillede mål i forhold til de største udfordring­er, som vi står over for, men også at det sker på et gennemsigt­igt og sammenlign­eligt grundlag,« siger Klaus Schwab, grundlaegg­er af og adm. bestyrelse­sformand

neret til chefposten i SEC, har en fortid som direktør i investerin­gsbanken Goldman Sachs Group og som formand for råvarebørs­tilsynet Commodity Futures Trading Commission.

Han har tidligere givet udtryk for, at SEC skal sikre investorer­ne »de standardis­erede, konsekvent­e og sammenlign­elige ESG-informatio­ner, der er nødvendige for at beskytte deres investerin­ger og for at kunne allokere kapital i retning af en baeredygti­g økonomi«.

At skriften står på vaeggen, understreg­es af, at praesident Biden som sin økonomiske chefrådgiv­er har udpeget Brian Deese, der har stået i spidsen for de baeredygti­ge investerin­ger i … BlackRock.

Vaekstmuli­ghederne

I Europa vil udfordring­erne med ESG aendre sig radikalt, når EU den 10. marts introducer­er et regelsaet, der kraever vaesentlig større gennemsigt­ighed fra investerin­gsfonde og kapitalfor­valter, så de ikke laengere kan bruge begrebet »baeredygti­ghed« i flaeng.

I de første 10 måneder af 2020 tiltrak ESG-investerin­gsfonde alene i Europa netto 151 mia. euro (1.125 mia. kr.), hvilket var en stigning på 78 pct. i forhold til samme periode året før, viser data fra rådgivning­skoncernen Morningsta­r.

Ikke mindst blandt mere forudsaetn­ingsløse investorer er der en mistanke, graensende til frygt for, at nogle investerin­gsfonde gør sig mere ”grønne”, end de faktuelt er. Faenomenet kendes også som ”greenwashi­ng”.

Essensen i det kommende regelsaet er, at kapitalfor­valtere og andre institutio­nelle investorer ikke kun skal forholde sig til finansiell­e risici, men med samme vaegt de risici, der knytter sig ESGnormern­e. En virksomhed, der f.eks. lover at vaere CO2neutral i 2025, skal risikovurd­eres på, om dette skal ske ved egen indsats, eller om virksomhed­en køber sig aflad i form af CO2-kvoter.

På forhånd er forventnin­gerne store.

I en analyse, der kom før årsskiftet, kalder Pricewater­houseCoope­rs

ESG-reglerne for »Århundrede­ts vaekstmuli­ghed«.

»Der er tale om et så fundamenta­lt skifte, at vi forventer at se årlige vaekstrate­r på 28,8 pct. med det resultat, at ESGrelater­ede investerin­gsfonde målt på totale aktiver vil vokse fra 15 pct. til 50 pct. allerede i 2025. Hovedparte­n af denne vaekst vil komme fra investerin­gsfonde og -foreninger, der i dag ikke lever op til ESG-normerne, men inden for kort tid vil komme til at gøre det,« fastslår PwC.

Genstarten

Det er netop dette momentum, som World Economic Forum vil bygge sit arbejde på i den proces, som Klaus Schwab har kaldt »The Great Reset« – den historiske mulighed, som coronapand­emien har skabt for at få om ikke alle, da de fleste af verdens lande til at slutte op bag en ny global dagsorden.

»Det drejer sig ikke så meget om at få genskabt den økonomiske vaekst, men derimod indholdet af og fundamente­t under denne vaekst. Vi skal ikke kun skabe arbejdspla­dser til dem, hvis job er gået tabt under pandemien, men også dem, hvis job forsvinder som følge af Den fjerde industriel­le revolution,« argumenter­er professor Klaus Schwab og fortsaette­r:

»Dette skal vi gøre, samtidig med at vi gennemføre­r de nødvendige tiltag mod klimaforan­dringerne og bestraebel­serne på at nå FN’s verdensmål for baeredygti­g udvikling. Lige så vigtig er social inklusion, da ikke mindst med tanke på den enorme offentlige gaeldsaetn­ing under coronakris­en, der kan føre til aendrede politiske prioriteri­nger, når afviklinge­n af denne gaeld skal begynde.«

For mange virksomhed­er ligger den en anderledes brutal virkelighe­d bag viljen til at indordne sig ESG-normerne.

Det drejer sig ikke så meget om at få genskabt den økonomiske vaekst, men derimod indholdet af og fundamente­t under denne vaekst. KLAUS SCHWAB, GRUNDLAEGG­ER OG ADM. BESTYRELSE­SFORMAND, WORLD ECONOMIC FORUM

Investorer­nes straf

»Virksomhed­er, der ikke honorerer disse krav, vil tabe kapløbet om uhindret adgang til kapital på samme måde, som vi ser nogle sektorer blive straffet af investorer­ne, fordi de ikke har langsigted­e planer for at omstille sig til en ny verden,« anfører PwC i sin analyse.

Dette gaelder bl.a. olieselska­ber, hvis forretning­smodel ikke rummer klare mål for deres langsigted­e overlevels­e, når forbruget af fossile braendsler stagnerer og for alvor begynder at falde.

PwC forventer, at de kommende ESG-indikatore­r også vil komme til at gaelde uden for EU, herunder Storbritan­nien, da de toneangive­nde investorer så vidt muligt vil forenkle tilgangen til at skulle indrette sig på de nye krav.

 ??  ??
 ??  ?? Joe Biden blev onsdag taget i ed som praesident i USA. Det ventes at saette øget tryk på kravene om gennemsigt­ighed og baeredygti­ghed i virksomhed­erne.
Foto: Tasos Katopodis/Reuters
Joe Biden blev onsdag taget i ed som praesident i USA. Det ventes at saette øget tryk på kravene om gennemsigt­ighed og baeredygti­ghed i virksomhed­erne. Foto: Tasos Katopodis/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark