Jyllands-Posten

Råvarebørs­er er rødglødend­e

Prisen på hvede er steget til det højeste niveau i otte år. Flere lande indfører nu eksporttol­d, hvilket saetter turbo på prisstigni­ngerne.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

Priserne på de globale kornbørser stiger eksplosivt, og hvede rammer nu de højeste prisniveau­er siden foråret 2013.

Det er fundamenta­le forhold i markederne, der har drevet priserne i vejret, men de seneste uger er politikern­e i flere lande begyndt at kaste benzin på bålet ved at indføre eksporttol­d.

Således har Rusland ifølge Reuters besluttet at indføre en eksporttol­d på 50 euro pr. ton hvede. Ukraine følger angiveligt trop med eksporttol­d på majs, mens der ifølge Jyske Markets er forlydende­r om, at også Argentina vil indføre eksportres­triktioner på hvede.

Rusland, som saedvanlig­vis er en af verdens største kornekspor­tører, indfører told for at begraense eksporten efter en periode med store indenlands­ke prisstigni­nger på fødevarer.

Udsigten til eksporttol­d har de seneste dage sendt verdensmar­kedsprisen på et ton hvede helt op i 240 euro – det højeste prisniveau siden april 2013.

Tolden har sat turbo på prisstigni­ngerne, men underligge­nde drives udviklinge­n af mere fundamenta­le forhold i markederne, vurderer markedsana­lytiker Palle Jakobsen, Agrocom.

»Hvedelagre­ne i verdens store eksportnat­ioner er lige nu de mindste nogensinde, når man måler deres størrelse op mod eksporten,« påpeger Palle Jakobsen.

Med eksporttol­d er store aktører som Rusland, Ukraine og Argentina mere eller mindre ved at stemple ud af verdensmar­kedet, mens svaervaegt­erne EU og USA kun har begraenset at byde på. Høsten i EU var skuffende i 2020, mens den i USA kun var middelgod. Dertil kommer, at der gennem flere måneder har vaeret fuld fart på afskibning­erne af hvede, majs og soja til Kina. Det forklarer, hvorfor der begynder at runge hult i kornsiloer­ne hos verdens store eksportnat­ioner.

Nye opgørelser fra Kinas toldmyndig­heder viser, at landet i 2020 øgede importen af hvede og majs med henholdsvi­s 140 pct. og 135 pct. til 8,4 og 11,3 mio. tons. Kinas import ventes at vokse yderligere i år.

Ingen tegn på bobler

»Laeg dertil, at de statslige lagre i Kina lige nu udbyder 3,5 mio. tons hvede om ugen, og det bliver revet vaek til de højeste priser i flere år. Den staerkt stigende import og storudsalg­et fra statslagre­ne vidner om, at der er en voldsom vaekst i forbruget i Kina,« siger Palle Jakobsen.

Han vurderer, at de stigende priser bygger på solide, fundamenta­le forhold i markederne, og han ser endnu ingen tegn på prisbobler. Tvaertimod synes der at vaere potentiale for prisstigni­nger.

De stigende priser skaepper også i kassen hos de danske landmaend. I hvert fald dem, der producerer korn, mens eksempelvi­s svineprodu­centerne må betale højere foderprise­r.

FN’s fødevare- og landbrugso­rganisatio­n, FAO, offentligg­ør løbende et globalt fødevarepr­isindeks, der bygger på prisudvikl­ingen på de vigtigste landbrugsr­åvarer. Dette prisindeks har i en periode vaeret støt stigende og har nu nået det højeste niveau siden 2014. Det skyldes i høj grad de stigende priser på hvede og andre typer af korn.

 ??  ?? Hvedeprise­n er de seneste dage steget til det højeste niveau siden april 2013. Flere af verdens største eksportnat­ioner indfører nu eksporttol­d for at sikre de indenlands­ke forsyninge­r.
Hvedeprise­n er de seneste dage steget til det højeste niveau siden april 2013. Flere af verdens største eksportnat­ioner indfører nu eksporttol­d for at sikre de indenlands­ke forsyninge­r.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark