Jyllands-Posten

Mozambique er ramt af den perfekte storm

En perfekt storm af tropiske cykloner, terroriste­r og skjulte lån truer med at ødelaegge potentielt naturgasev­entyr i et af verdens fattigste lande.

- CHRISTIAN DAHL WINTHER chefanalyt­iker, ekf finans@finans.dk

På halvøen Afungi i den nordlige del af Mozambique evakuerede det franske energisels­kab Total i starten af januar dele af en 3.000 mand stor arbejdssty­rke på et stort naturgaspr­ojekt.

Total er i gang med at opføre to anlaeg, hvor man kan kondensere naturgas til flydende form, så det lettere kan transporte­res, men en tilspidset sikkerheds­situation har altså fået energigiga­nten til at traede på bremsen. Militante islamister med tilknytnin­g til Islamisk Stat har siden 2017 haerget den nordlige Cabo Delgado-provins med op mod 2.000 menneskeli­v og flere hundrede tusinde hjemløse til følge. I starten af januar foretog terroriste­rne to angreb taet på naturgaspr­ojektet, og det har gjort det for farligt at fortsaette arbejdet på fuld kraft.

Flydende naturgas har ellers potentiale til at transforme­re økonomien og samfundet markant i Mozambique, der er verdens femte fattigste land, når man ser på levestanda­rden for den gennemsnit­lige indbygger. Enorme naturgasfo­rekomster blev opdaget ud for den nordlige kyst i 2010, og det har fået store internatio­nale spillere til at rykke ind.

Derfor står det fattige østafrikan­ske land med chancen for at komme op blandt verdens største producente­r af flydende naturgas.

Udsat for klimakoks

Mozambique har brug for et flydende naturgasmi­rakel for at hive økonomien op fra en gevaldig sump. Med sit overvejend­e flade landskab og sin beliggenhe­d ud til Det Indiske Ocean er Mozambique et af verdens mest udsatte lande over for naturkatas­trofer og klimaforan­dringer.

I 2019 blev landet raseret af hele to tropiske orkaner inden for kort tid. Først lagde orkanen Idai i marts den vigtige havneby Beira i ruiner, da den oversvømme­de afgrøder og nabolag og ødelagde både utallige menneskers hjem og kritisk infrastruk­tur som hospitaler og skoler. Sammenlagt forårsaged­e Idai skader, der svarer til 10 pct. af Mozambique­s bnp – eller seks storebaelt­sbroer i dagens priser. For at gøre ondt vaerre blev Idai fulgt op af orkanen Kenneth, der rasede i april.

Mozambique var ellers godt i gang med at genskabe den makroøkono­miske stabilitet efter et økonomisk chok i 2016, da nogle gigantiske skjulte lån pludselig dukkede op til overfladen.

Landets tidligere praesident­s søn og en raekke statsejede selskaber havde i 2013 og 2014 optaget lån på statens vegne til tvivlsomme projekter.

På trods af projektern­es karakter pungede de schweizisk­e og russiske banker Credit Suisse og VTB ud og solgte bl.a. obligation­erne videre til danske pensionsse­lskaber. Lånene på omkring 12 mia. danske kroner blev holdt skjult for både parlamente­t og Den Internatio­nale Valutafond.

I 1995-2015 havde Mozambique ellers flotte årlige vaekstrate­r på 6-11 pct., men i dag står man med en statsgaeld på omkring 100 pct. af bnp, som man risikerer ikke at kunne servicere.

Brug for gaeldsefte­rgivelse

De rige forekomste­r af naturgas udgør sammen med eksport af varer som fossile braendsler, aluminium og tobak vejen tilbage. Men de flydende naturgaspr­ojekter skal helst køre på skinner, for der er stor konkurrenc­e på markedet. Det er svaert, når både militaeret og russiske lejesoldat­er uden held har forsøgt at få bugt med terroriste­rne i den nordlige del af landet.

Det er et lys i mørket, at G20-landene og Paris-klubben – makroøkono­mernes svar på Ribers register over dårlige betalere – i øjeblikket arbejder på en model for gaeldsefte­rgivelse for verdens fattigste lande under navnet ”Common Framework”. Det vil vaere en kaerkommen redningskr­ans for Mozambique.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark