Jyllands-Posten

… Og tillykke med din høje IQ. Skål!

Jeg ville ønske, at der havde vaeret en myndig stemme, der på magisk vis kunne vaere traengt igennem til mit yngre jeg. Hun skulle have fortalt mig om det, der stikker dybere. Om at vaere et menneske af kvalitet. Det ville have gjort en stor forskel i mit

-

Forestil dig følgende: Du har rund fødselsdag, og du har samlet venner og familie til fejring. Nu holder din bedste ven tale for dig, og han siger

»Du har altid vaeret rig, køn og i supergod form.

Hvor er det dog imponerend­e, at du har flere end 450 venner på Facebook. Og hvilken IQ! Skål for dig og tillykke med dagen«!

Hvordan ville du have det med det?

Jeg ved ikke med dig, men jeg ville føle, at det var nedtur. Fattigt og naesten som om, jeg var lidt til grin.

Saetningen faldt jeg over på Folkeunive­rsitets hjemmeside. Den var indledning­en til en foredragsr­aekke, der hedder ”Et menneske af kvalitet”.

Jeg har meldt mig til, for jeg vil høre mere.

Måske har du på et tidspunkt fået spørgsmåle­t: »Hvis du kunne give dit

”yngre jeg” et godt råd, hvad skulle det så vaere?«

Jeg ved med sikkerhed, at mit yngre jeg ikke ville lytte. Ikke det mindste. Jeg ved det, for min mor forsøgte at sige noget om Erasmus Montanus, dengang jeg havde taget firetoget fra Jylland til København og fået mit første job i McKinsey.

Alligevel kan jeg godt nu ønske mig, at der havde vaeret et menneske, der på magisk vis havde evnet at traenge igennem for 25 år siden, da jeg var i begyndelse­n af 20’erne.

Hun skulle have fortalt mig om det, der stikker dybere. Om at vaere et menneske af kvalitet. Det ville have gjort en forskel for meget i mit liv. Sagen er, at jeg desvaerre godt kunne vaere kandidat til en tale som den ovenfor. Det tror jeg til gengaeld ikke, at jeg er alene om, for der er mange – ikke mindst i min generation X – der har straebt – og straeber – efter skønhed, rigdom, sundhed og masser af spaendende venner.

Det er menneskeli­gt, men da det ikke stikker saerligt dybt, er det også skrøbeligt. Når livet viser sig. Tiden undskylder mig – og andre. Både min egen tid – min alder (livet skal, som bekendt, leves forlaens og forstås baglaens). Og tiden jeg voksede op i.

Jeg var ung i 1980’erne, 1990’erne og 00’erne. De, der levede dengang, ved, at det var en anden tid og noget af det, vi ved i dag, vidste vi ikke dengang. Ganske enkelt fordi, der ikke var nogen klimakrise og der ikke var nogen – eller i hvert fald ikke voldsomt mange, der var på kanten af udbraendth­ed. Sådan som vi ser det i dag. Sådan er det jo. Det er umuligt at bedømme fortiden på nutidens praemisser. Derfor er jeg – og mange andre – delvist undskyldt.

Til gengaeld er det nu tid til at hente ind.

På Folkeunive­rsitets forelaesni­ngsraekke om et menneske af kvalitet, vil de fortaelle os om generøsite­t, dannelse, venskab, mod, myndighed, empati, humor og kaerlighed. Emner som på en og samme tid føles både store og lettere. Lettere at leve livet med.

En af mine venner, som er en smule aeldre end mig, skrev til mig lige før jul. Han har stået i spidsen for strategi i store virksomhed­er de seneste 20 år, og nu har han fået en idé, han ikke kan slippe. Han vil starte sin egen virksomhed, og den skal stå på et fundament af ”dannelse”. Han har løbende hørt om min forretning og den drejning, den har taget, efter at jeg har laest psykoterap­i og rejst verden rundt for at tale med 200 mennesker om verdens store udfordring­er.

Han skrev:

»Min idé er at arbejde med dannelse og at vaere samtalepar­tner for den type mennesker, du arbejder med. Dannelse er den nye triatlon. Det er en helt anden bevaegelse og retning. Nogle andre muskler, der skal traenes. Men det er et lige så stort projekt for den enkelte. Dannelse er en holistisk tilgang til at udvikle den menneskeli­ge intelligen­s, nysgerrigh­ed og empati – ligesom psykoterap­ien. Og ligesom psykoterap­ien giver det bedre liv og bedre ledelse.«

Dannelse er den nye triatlon. Det er en helt anden bevaegelse og retning. Nogle andre muskler, der skal traenes.

Og han er ikke den eneste. Svend Brinkmann taler om at sige nej, stå fast og om stoicisme. Laloux om den universell­e downloadin­g af et nyt styresyste­m. Jeg selv har skrevet og skriver om fremtidens lederskab – sammen med mange andre stemmer, der aflaeser, fortolker, formidler og mest af alt lever på en måde, så de forhåbentl­ig oplever, at talen på den store runde dag handler om noget andet end penge og praestatio­ner.

Det, vi egentligt saetter pris på ved andre – og håber andre ser i os.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark