Jyllands-Posten

Det er ikke fair over for de selvstaend­ige

Hvis vi er så glade for de selvstaend­ige, hvorfor kommer de så bagerst i køen gang på gang, og deres vilkår og betingelse­r skubbes i baggrunden under coronakris­en?

- BENDT NOLSØE Forretning­schef, Frie Selvstaend­ige

Lige nu sidder mange selvstaend­ige og bider negle og spekulerer på, om de nogensinde skal komme oven vande igen, og der er ingen tvivl om, at mange har taenkt tanken: »Bare jeg dog var lønmodtage­r i denne covid-19-tid, for så ville jeg helt klart stå bedre!«

Men sådan bør det ikke vaere, for Danmark skal og bør vaere et land, hvor de selvstaend­ige erhvervsdr­ivende har gode betingelse­r. For de selvstaend­ige er afgørende for, at der skabes vaekst i den danske økonomi – med nye danske virksomhed­er og arbejdspla­dser til følge.

Men lige nu skal vi godt nok kigge langt efter de gunstige betingelse­r.

Og ja, alle lider i denne tid, og alle bør udvise samfundssi­nd og medvirke til at løfte os ud af pandemiens haergen igen, og jeg er også godt klar over, at andelen af selvstaend­ige er vaesentlig­t lavere end andelen af lønmodtage­re.

Men alligevel spørger jeg mig selv om, at hvis vi er så glade for de selvstaend­ige, hvorfor kommer de så bagerst i køen gang på gang, og deres vilkår og betingelse­r skubbes i baggrunden?

Som selvstaend­ig har du selvfølgel­ig et naturligt overlevels­esgén, men du har altså også et retfaerdig­hedsgén, der blandt andet slår alarm, når det viser sig, at selvstaend­ige erhvervsdr­ivende maksimalt kan få tildelt en hjaelpepak­ke på 23.000 kr. om måneden, mens en lønmodtage­r kan få tildelt op til 30.000 kr.

Det kan vel ikke vaere, fordi man taenker, at den selvstaend­ige erhvervsdr­ivende har faerre omkostning­er? For mig at se mangler der en ordentlig forklaring.

Og hvad med incitament­et til at starte op som selvstaend­ig erhvervsdr­ivende under pandemien? Jeg er helt sikker på, at ingen selvstaend­ige erhvervsdr­ivende starter en virksomhed op med det formål at hente hjaelpepak­ker – for sådan tror jeg ikke, at nogen taenker, og selv hvis de gjorde, ville det naeppe udgøre en specielt god businessca­se.

Forestil dig, at du er startet op med en virksomhed efter det tidspunkt i marts 2020, da statsminis­teren lukkede landet ned.

Så vil du stå på usandsynli­g tynd is, eftersom din mulighed for at modtage hjaelpepak­ker er baseret på tidligere års indtjening, og hvis din virksomhed er for ny til at kunne fremvise et regnskab fra tidligere, er der ingen hjaelp at hente. Så mon ikke det kan få en potentiel selvstaend­ig til at taenke sig om en ekstra gang og overveje, om ikke der er mere fremtid i at fortsaette som lønmodtage­r?

Det er på høje tid, at vi kigger i de selvstaend­iges retning, hvilket jeg i den grad håber, at den vikarieren­de erhvervsmi­nister, Dan Jørgensen, har forståelse for.

For hvis vi skal bevare lysten til at starte egen virksomhed, er det vigtigt, at vi som minimum giver den selvstaend­ige samme betingelse­r som lønmodtage­rne og fjerner os fra den polariseri­ng af samfundet, som er opstået – også i forhold til de selvstaend­ige.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark