Jyllands-Posten

»Jeg har altid vaeret drevet af at løse verdens store problemer«

Marika Reis, der har ansvar for at styre Maersk Drilling ind i en grønnere fremtid, er glad for forandring.

- LEONORA BECK leonora.beck@finans.dk

I 2010 fik Marika Reis overrakt en nøgle til et tomt lokale. Der skulle ligge et apotek, og den dengang 27-årige kemiker havde ansvaret for at få det til at ske.

Med andre ord har vejen til posten som innovation­sdirektør i Maersk Drilling langtfra vaeret klassisk og snorlige for Marika Reis.

Efter at det svenske apoteksmar­ked blev liberalise­ret i 2009, fik Marika Reis chancen for at spille en nøglerolle i masseopblo­mstringen af nye apoteker.

»Det var min business school. Jeg åbnede det ene apotek, og jeg åbnede to mere, og jeg var ansvarlig for alle stederne. Hele selskabet voksede fra 25 ansatte, da jeg begyndte, til 750, da jeg forlod det to et halvt år senere. Det var en vanvittig rejse,« fortaeller hun.

Marika Reis stod for alt fra markedsfør­ing, ansaettels­e af medarbejde­re og it-systemer til at baere skraldet ud.

Men hvordan saetter en apoteksope­ratør, uddannet inden for analytisk kemi, sig i spidsen for at tegne linjerne til Maersk Drillings omfattende transforma­tion?

»Jeg har altid vaeret drevet af og passionere­t om at løse verdens store problemer. Da jeg var yngre, var det meget relateret til sundhed,« siger 38-årige Marika Reis.

Målet var at få bugt med nogle af de store sygdomme, og hiv og nye metoder til at diagnostic­ere brystcance­r var blandt andet på paletten.

Efter et møde med en headhunter og bunkevis af personligh­edstest sporede karrieren sig imidlertid ind på nye skinner.

Talte ikke om kunder

Headhunter­en forklarede, at energisekt­oren og byggesekto­ren stod over for store forandring­er og efterlyste personer, der taenkte anderledes, som var motiverede, og som havde fokus på kunderne.

Så Marika Reis landede et job i marketinga­fdelingen i den svenske del af Tysklands energikaem­pe E.ON.

»Dengang talte folk i energiindu­strien ikke om kunder. De talte om forbindels­espunkter, hvilket jeg syntes var underligt,« siger hun.

Hun fandt et herreløst innovation­sprojekt om at digitalise­re kundeoplev­elsen i E.ON og gjorde det til sit projekt. Det katapulter­ede hende ind i selskabets globale innovation­safdeling.

Efter seks et halvt år mente Marika Reis, at E.ON var kommet et langt stykke. Selskabet talte om kunder frem for forbindels­espunkter og kundefokus var i top, og den digitale rejse var på skinner. Dermed blev det dog også for forudsigel­igt for Marika Reis.

»På det tidspunkt havde jeg behov for noget mere udfordrend­e. Jeg ville gerne laere noget nyt. Hvis jeg ikke laerer noget, begynder jeg at kede mig.«

Maersk Drilling har netop en udfordring af de helt store, som hun gerne vil vaere med til at løse: At finde ud af, hvordan selskabet kan tjene penge på andet end at bore fossile braendstof­fer ud af undergrund­en.

»Det giver en masse muligheder at finde ud af det, måske for mange muligheder. Det handler meget om at sikre, at vi saetter den rigtige retning,« siger hun.

Forandring er hårdt

Udover at styre borerigkon­cernen i retning af en ny fremtid skal hun vaere med til at aendre kulturen og indstillin­gen til forandring blandt medarbejde­rne i Maersk-selskabet.

»Jeg tror, at alle, der har arbejdet med innovation, vil vaere enige med mig i, at forandring er hårdt for folk. Der er nogle, der rigtig godt kan lide det, inklusive mig selv. Måske lidt for meget,« siger hun med et grin og tilføjer:

»Men forandring kan skabe usikkerhed.«

Marika Reis’ oplevelse er dog, tre år efter at hun indtrådte i organisati­onen, at indstillin­gen blandt medarbejde­rne har aendret sig til det bedre.

Hun bor i Sverige i et hus i Limhamn syd for Malmø. Men hun opholder sig en del i sin samlevers lejlighed på Amager. De har to hunde, nyder at dyrke sport sammen og holder af at rejse.

 ??  ?? Marika Reis bor i et hus i Limhamn syd for Malmø. Men hun opholder sig en del i sin samlevers lejlighed på Amager. Foto: Stine Bidstrup
Marika Reis bor i et hus i Limhamn syd for Malmø. Men hun opholder sig en del i sin samlevers lejlighed på Amager. Foto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark