Jyllands-Posten

11 midtjyder med covid-19 døde på et døgn

En relativ stor andel af de indlagte med covid-19 lige nu er meget syge og ligger på intensivaf­deling.

- JEPPE RAFN Lokalavise­n Aarhus jpaarhus@jp.dk

Det seneste døgn har 11 personer med covid-19 i Region Midtjyllan­d mistet livet – på landsplan er der sket 35 dødsfald. 11 dødsfald er det højeste antal dødsfald, der er sket på et døgn i Region Midtjyllan­d under hele coronaepid­emien.

De seneste tre dage har der vaeret ét dødsfald om dagen i regionen. Ledende overlaege på infektions­medicinsk afdeling på AUH Lars Østergaard har da ikke umiddelbar­t en forklaring på, at der lige netop i det forgangne døgn har vaeret rigtig mange dødsfald. »Nogle dage dør der få personer

7

med covid-19, og andre dage flere. Det jeg kan sige er, at der lige nu er en meget stor andel af de indlagte, der ligger på intensiv, og de har en større risiko for at miste livet, fordi de simpelthen er dårligere,« siger Lars Østergaard, ledende overlaege på Aarhus Universite­tshospital. Antal indlagte med covid-19 i Region Midtjyllan­d er i det seneste døgn faldet med ni personer til 103 indlagte. 38 af de 103 indlagte personer med covid-19 i regionen er indlagt på Aarhus Universite­tshospital.

Faerre indlaeggel­ser

Den gode nyhed er, at der i den kommende tid efter alt at dømme vil blive indlagt vaesentlig­t faerre personer med covid-19. Smittetryk­ket i Aarhus og omegnskomm­unerne har taget et stort dyk i de seneste par uger, og det vil afspejle sig i antal nyindlaegg­elser i den kommende tid. »Det tager tid, fra man bliver testet positiv, til man (eventuelt, red.) bliver alvorligt syg og indlagt på hospital, og der går endnu mere tid, til man kommer på intensiv,« forklarer Lars Østergaard.

Den store joker

Overlaegen er ikke i tvivl om, at det er nedlukning­en af Danmark og restriktio­nerne, der blev indført kort før jul, som er årsagen til det staerkt faldende smittetryk i Østjylland og resten af landet for den sags skyld.

»Den store joker er den engelske mutation, som ifølge vores fremskrivn­ing får overtaget midt i februar. Den er mere smitsom end den kendte infektion, og når den får hele overtaget, skal vi ned på et kontakttal på 0,7 for at få et kontakttal, der i dag svarer til 1,0,« siger Lars Østergaard.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark