Jyllands-Posten

Nej tak til forslag om hurtig udfasning af biomasse

"Klimapopul­isme" kaldte Enhedslist­ens byrådsmedl­em Pater Hegner Bonfils SFs forslag om saerlig lokal indsats for mindre brug af biomasse.

- MARIA DALHOFF maria.dalhoff@jp.dk

SF i Aarhus Byråd står alene med sit forslag om bl.a. hurtigt udfasning i brugen af biomasse som lokal energikild­e.

Partiets forslag om bl.a. at stoppe med indkøb af biomasse fra udlandet og at lave en ny model for beregning af klimabelas­tningen ved brug af biomasse i Aarhus Kommunes mødte ikke lydhørhed blandt de øvrige partier.

»Vi skal ikke sidde med et saerligt regnskab i Aarhus. Vi lever på den samme planet, og derfor er vi nødt til at sidde med den samme viden. SF laver med forslaget en gang klimapopul­isme. Biomasse er ikke den store satan. Det er den nødvendige traedesten i vores energiforb­rug, og som vi allerede har aftalt skal udfases,« sagde Peter Hegner Bonfils, byrådsmedl­em for Enhedslist­en, på onsdagens byrådsmøde.

Socialdemo­kratiet bakkede heller ikke op om forslaget.

»Biomasse er ikke en endelig løsning, Det skal bruges, når vinden ikke blaeser ,og solen ikke skinner. Biomasse er nødvendig, indtil vi har reelle alternativ­er,« sagde Anders Winnerskjo­ld (S).

Heller ikke Socialdemo­kratiet ønsker en model til beregning af klimabelas­tningen ved brug af biomasse i Aarhus Kommunes klimaregns­kab, som foreslået af SF.

»Vi bakker tilgengael­d op om magistrate­ns forslag om et biomasse-regnskab.,« sagde Anders Winnerskjo­ld med henvisning til, at Teknik og Miljø i stedet gerne vil igangsaet et samarbejde med energisels­kaberne om udarbejdel­se af et årligt saerskilt bioressour­ceregnskab, der opgør forbruget af biomasse, oprindelse­skilder og tilsvarend­e CO2-udledning fra de største kraftvarme­vaerker.

Sander Jensen (SF) mente, at ”klimapopul­isme” var et voldsomt ord. Han påpegede, at Aarhus Byråd foreløbig kun har lavet en hensigtser­klaering om at droppe biomasse.

»Nu kan der laves en plan, men vi vil gerne se et konkret eksempel på et biomassere­gnskab,« sagde Sander Jensen.

Heller ikke Venstre støtter forslaget.

»Dette forslag gør intet i forhold til forbrugern­e. Før biomasse brugte vi kul, og det er stadig det eneste alternativ. Vi er ikke i mål, men vi er kommet langt, fordi AffaldVarm­e Aarhus har vaeret ambitiøse. Jeg vaelger biomasse også mange år frem som en god vedvarende energikild­e, fremfor kul,« sagde Bünyamin Simsek (V), rådmand for Teknik og Miljø.

Forslaget blev sendt til videre behandling i Teknisk Udvalg.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark