Jyllands-Posten

Frontperso­nale på AUH må vente på vacciner

Region Midtjyllan­d må prioritere, hvem der skal vaccineres, efter at kun halvdelen af de forventede vaccinedos­er er blevet leveret i denne uge.

- EMMA SENNELS emma.sennels@jp.dk

Region Midtjyllan­d har modtaget halvt så mange vacciner som ventet, og det er personer, der allerede har fået første stik, der kommer i første raekke i den kommende tid. Det betyder blandt andet, at vaccinatio­nen af frontperso­nale på Aarhus Universite­tshospital (AUH) forsinkes.

»Før var vi på en vej, hvor vi havde faerre vacciner, end vi kunne ønske os, og nu er det blevet skåret yderligere ned,« siger Jørgen Schøler Kristensen, laegefagli­g direktør på AUH, hvor det allerede efter nytår kneb med at få vaccinedos­er nok til at daekke behovet hos frontperso­nalet.

Forsinkels­en af vaccinedos­erne fra medicinalf­irmaet Pfizer betyder, at regionen skal revurdere sin vaccinatio­nsplan, oplyser koncerndir­ektør i Region Midtjyllan­d Ole Thomsen, der aergrer sig over ikke at kunne vaccinere som forventet.

»Den melding, vi har fået fra Sundhedsst­yrelsen, er, at vi skal prioritere re-vaccinatio­ner, så vi inkluderer praktisk talt ikke flere nye i programmet her torsdag, fredag og lørdag,« fortaeller Ole Thomsen.

Dem, der allerede er blevet vaccineret, er blandt andre plejehjems­beboere, borgere over 65 år, der modtager hjaelp i hjemmet, og borgere over 85 år.

Prioritere­r andet stik

Regionen kommer til at følge myndighede­ns anbefaling, oplyser Ole Thomsen.

»Hvis vi får vaccineret alle anden gang, inden det er for sent, så er der ikke sket noget spild. Så er der stadig mange, der bliver vaccineret,« siger han og fortaeller, at Sundhedsst­yrelsen har »åbnet et vindue for, at anden dosis kan gives op til 42 dage efter første stik«.

»Men hvis den engelske variant for alvor får fat, så er det svaert problemati­sk for frontperso­nale, at de ikke er vaccinered­e,« siger Ole Thomsen.

For Aarhus Universite­tshospital betyder det blandt andet, at vaccinatio­nen af frontperso­nale bliver sat tilbage. Her er størstedel­en af personalet på de afsnit, der modtager, udreder og behandler covid-patienter, blevet vaccineret med første stik, fortaeller Jørgen Schøler Kristensen.

»Vi har givet godt 2.600 førstevacc­iner til personale, og det daekker en betydelig del af det personale, der har allerhøjes­t risiko for at blive smittet med covid-19.«

Det er på akutafdeli­ngen, intensivaf­delingen samt infektions­medicinsk afdeling, at de fleste medarbejde­re har modtaget første dosis af vaccinen.

1.400 mangler stadig

Men for at nå målet om at vaccinere alle de medarbejde­re, der står taettest på smitterisi­koen, er der et stykke vej endnu, fortaeller Jørgen Schøler Kristensen.

»Men der er jo mange andre afdelinger, der også har personale, der er i kontakt med personer, der er eller kan vaere smittede. For at daekke dem skal vi op på at have vaccineret 4.000 medarbejde­re.«

Selv om det fuldt forståelig­t, at nogle må komme før andre, er det »uheldigt«, at hospitalet ikke kan vaccinere alle de ønskede i frontperso­nalet, fortaeller faellestil­lidsreprae­sentant for sygeplejer­skerne på AUH Marianne Østerlund Madsen:

»Risikoen er jo, at når man ikke får vaccineret det personale, som er meget eksponeret for smitte, så kan de blive syge og ikke vaere i stand til at passe deres job. Det kan give et stigende pres på de øvrige medarbejde­re.«

Det giver en usikkerhed og en frustratio­n blandt de medarbejde­re, der ikke er vaccineret og lytter på, at der bliver talt om en engelsk og en sydafrikan­sk variant, som er meget mere smitsomme. MARIANNE ØSTERLUND MADSEN, FAELLESTIL­LIDSREPRAE­SENTANT FOR SYGEPLEJER­SKERNE, AUH

Anledning til frustratio­n

Det er ikke kun frontperso­nalet, der må vente på at blive vaccineret. Borgere, der havde udsigt til at blive vaccineret på de nyligt åbnede vaccinecen­tre, må også vaebne sig med tålmodighe­d lidt endnu.

»Vi oplever mange patienter og patientfor­eninger, der naturligvi­s er bekymrede, fordi der stadigvaek er en ret stor gruppe borgere med hjerte-, lunge-, lever-, og kraeftsygd­omme, der venter på at blive vaccinered­e. Vi ville gerne vaccinere dem, men det kommer til at blive forskubbet, i hvert fald i nogle uger,« siger Jørgen Schøler Kristensen.

I stedet for fem kan der i nogle tilfaelde traekkes syv vaccinedos­er ud af én haette, forklarer Ole Thomsen. Her skal regionen endnu afgøre,

 ??  ?? Borgere, der skal vaccineres i de nyligt åbnede testcentre, må vente lidt endnu.
Foto: Marie Ravn
Borgere, der skal vaccineres i de nyligt åbnede testcentre, må vente lidt endnu. Foto: Marie Ravn

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark