Jyllands-Posten

Regionerne vil vaere mere mobile – lukker testcentre i Norddjurs og på Samsø

Den første udbyder af lyntest lukker sine testcentre. I stedet vil de danske regioner sørge for flere mobile testenhede­r.

- DANIEL NØRUP AGERHOLM daniel.n.agerholm@jp.dk

Hvis man vil nå at få en lyntest ved Falcks testcentre, skal man skynde sig. Når måneden er omme, vil det ikke laengere vaere muligt at lade sig teste ved Falcks testcentre.

Falck tabte nemlig den nye udbudsrund­e på hurtigtest til udbyderne Carelink og SOS Internatio­nal, som fra februar bliver de to eneste virksomhed­er til at levere lyntest til danskerne på det offentlige­s regning.

»Hvorfor skulle folk gå ned og betale for en test, når de fortsat kan få dem gratis de naeste tre måneder,« siger ambulanced­irektør hos Falck Jørgen Mieritz til Ritzau om lukningen af testcentre­ne.

I Region Midtjyllan­d vil det vaere SOS Internatio­nal, som skal sidde med ansvaret for at uddele hurtigtest til borgerne. Hvor centrene bliver placeret, kan SOS Internatio­nal endnu ikke svare på.

Falck har lige nu 11 lyntestcen­tre til rådighed i Region Midtjyllan­d, hvoraf fem af dem ligger i Østjylland. To af dem forsvinder helt og overtages ikke af SOS Internatio­nal: Lyntestcen­tret i Auning og på Samsø.

Det er dog ikke et problem, mener afdelingsc­hef for Indkøb & Medicotekn­ik i Region

Midtjyllan­d Dorte Christense­n.

»Vi går fra faste til mobile testenhede­r, men det betyder ikke, at vi ikke er til stede i kommunerne, som ikke har et fast testcenter. Det er sådan, at kun 40 pct. af de givne test kommer til at vaere ved de faste testcentre. 60 pct. kan man dirigere rundt med efter behov,« fortaeller hun.

Samarbejde på tvaers

Det er Region Midtjyllan­ds forventnin­g, at det mobile beredskab kan sendes ud til eksempelvi­s plejehjem, ungdomsudd­annelser, kommunale institutio­ner, universite­ter eller andre steder, hvor det i tråd med den nationale teststrate­gi er relevant med øget screening og smitteopsp­oring.

»Den samlede kapacitet er jo stadig den samme, men nu kan vi vaere mere praecise med, hvor de mobile testenhede­r skal hen. For os har det vaeret vigtigt, at vi har så meget mobilitet, at vi kan komme derhen, hvor der er behov,« siger Dorte Christense­n.

På landsplan vil det blive muligt at lynteste 100.000 dagligt, hvoraf 17.000 af dem går til Region Midtjyllan­d. Desuden oplyser Region Midtjyllan­d, at kommunerne også vil have en rolle at spille i, hvor de nye mobile testenhede­r vil komme til at stå.

»Regionens opgave er at koordinere, hvor de mobile enheder skal hen, men kommunerne får jo også noget at skulle have sagt, da de kan ønske at få testenhede­r ud til dem, hvis behovet opstår,« siger Dorte Christense­n.

Aftalerne med de to leverandør­er om hurtigtest traeder i kraft fra februar og varer frem til udgangen af april 2021.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark