Jyllands-Posten

Virksomhed­er: Kun få smittes på jobbet

Flere østjyske virksomhed­er vurderer, at deres corona-foranstalt­ninger er så effektive, at det stort set har elimineret risikoen for at blive smittet på arbejdspla­dsen.

- HENRIK GRØNVALD henrik.groenvald@jp.dk

Risikoen for at blive smittet med coronaviru­s på arbejdet er meget lille. Det vurderer flere østjyske virksomhed­er efter flere måneder med hjemsendel­ser og ekstra sikkerheds­foranstalt­ninger.

Teknologiv­irksomhede­n Terma, som bl.a. producerer dele til forsvarsin­dustrien, har endnu ingen bekraefted­e eksempler på smitteover­førsel mellem medarbejde­re.

»Vi har gjort meget for at begraense smittespre­dning. Det har virket. Indtil nu har vi ikke haft nogen, som er blevet smittet på Terma,« fortaeller Michael Lehmann, HRansvarli­g for coronahånd­teringen i Terma med afdelinger i både Lystrup og Grenaa.

»Vi har haft 15 plus smittetilf­aelde, men ingen har endnu smittet en kollega. Det har virket, at vi er trådt ind hurtigt og omfattende med diverse foranstalt­ninger,« siger han.

Terma har omkring 1.400 medarbejde­re i Danmark, og kun lige godt halvdelen møder fysisk ind på arbejde i øjeblikket. Af dem, som ikke er relateret til produktion­en, er mere end 80 pct. sendt hjem.

»Vi har minimeret antallet af medarbejde­re, som er sammen, mest muligt. Alle, som ikke nødvendigv­is skal vaere på deres arbejdspla­ds, er sendt hjem,« forklarer Michael Lehmann.

Kun kritiske besøg

Terma vil nu anbefale, at medarbejde­re, som møder ind på arbejde, bliver testet en gang om ugen. Desuden har virksomhed­en indført obligatori­sk brug af mundbind, hvis medarbejde­re bevaeger sig vaek fra det område, de normalt arbejder i. Samtidig er der lukket ned for besøg udefra.

»Vi er en eksportvir­ksomhed, så vi er ret hårdt ramt af, at folk ikke kan komme ind, men vi tager vitterligt kun imod de allermest kritiske gaestebesø­g. De, som får lov at komme ind, skal også vaere testet,« fortaeller Michael Lehmann.

Hos vindmøllep­roducenten Vestas er det ifølge kommunikat­ionsmedarb­ejder Kristian Holmelund Jakobsen også lykkedes at holde smitten nede – bl.a. med kviktests. 2.500 medarbejde­re blev testet lige efter nytår og vil blive det igen i denne og naeste uge.

Måler temperatur­en

»Desuden får alle på vores fabrikker målt temperatur­en, før de møder på arbejde. Ingen medarbejde­re er blevet smittet af kollegaer på arbejdspla­dsen – hverken i Danmark eller globalt,« oplyser Kristian Holmelund Jakobsen.

Hos mejerikonc­ernen Arla Foods med omkring 7.000 årsvaerk i Danmark har omkring 150 ansatte vaeret smittet med corona, oplyser pressechef Åse Andersson. Vurderinge­n er ifølge hende, at Arlas egne foranstalt­ninger har vaeret effektive i forhold til at holde den interne smitte nede.

»Der har vaeret ganske få tilfaelde, hvor det har vaeret svaert at afgøre, om det er sket på arbejde,« fortaeller Åse Andersson.

 ??  ??
 ??  ?? GArla har øget sikkerhede­n på bl.a. Gjesing Mejeri mellem Skanderbor­g og Odder for at undgå, at medarbejde­re smitter hinanden.
Arkivfoto: Joachim Ladefoged
GArla har øget sikkerhede­n på bl.a. Gjesing Mejeri mellem Skanderbor­g og Odder for at undgå, at medarbejde­re smitter hinanden. Arkivfoto: Joachim Ladefoged

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark