Jyllands-Posten

»Et større sygdomsudb­rud ville vaere en katastrofe for mange

Virksomhed­er har en stor interesse i at forhindre, at deres medarbejde­re bliver syge, mener formand Søren Sørensen, HK Privat Østjylland.

- HENRIK GRØNVALD henrik.groenvald@jp.dk

HK Privat Østjylland kender ingen eksempler på alvorlige covid-19-udbrud på østjyske arbejdspla­dser. Det skyldes bl.a., at arbejdsgiv­erne generelt er gode til at beskytte deres medarbejde­re mod coronaviru­s, mener formanden for HK Privat Østjylland, Søren Sørensen.

»Jeg har indtryk af, at virksomhed­erne går rigtig højt op i at undgå omfattende sygdomsudb­rud. Det ville også vaere en katastrofe for mange af dem, fordi det vil kunne stoppe produktion­en for en periode,« mener Søren Sørensen.

Mange arbejdspla­dser er bl.a. på grund af hjemsendel­ser, ekstra rengøring og afstandskr­av naesten blevet mere sikre end hjemmearbe­jdspladser­ne.

»Jeg sidder selv hjemme med tre børn. De dage, hvor jeg tager ind på arbejde i fagforenin­gshuset, er jeg jo naesten alene. Det eneste tidspunkt, hvor der er lys på gangene, er, når jeg bevaeger mig. Skulle jeg møde andre, er der ensretning på trapperne, og vi skal holde to meters afstand,« fortaeller han.

Uerstattel­ige medarbejde­re

Han kender flere eksempler på virksomhed­er, der har omlagt arbejdsgan­ge for at

»Vi har f.eks. et mejeri i Vestjyllan­d, hvor det ikke kan afvises, at ganske få er blevet smittet på arbejdspla­dsen. Men fordi der også har vaeret flere tilfaelde i lokalområd­et, ved vi ikke praecist, hvor de blev smittet,« fortaeller pressechef­en.

En stor andel af Arlas ansatte arbejder hjemme. Møder de ind på kontorer eller et mejeri, er anbefaling­en at blive testet en gang om ugen. Fra medarbejde­rnes side er der dog også stor fokus på selv at sørge for, at de og deres kolleger kan føle sig trygge, når de er på arbejde, understreg­er Åse Andersson.

En etage til hver

»Den anden dag var vi 40 i Viby – normalt er vi 600-700. Så kan man sagtens holde afstand på kontoret. Man kan naermest få en etage hver,« fortaeller hun.

Hvis en medarbejde­r får konstatere­t covid-19, reagerer mejerivirk­somheden ifølge pressechef­en hurtigt og følger myndighede­rnes retningsli­njer.

»Så går vi straks i gang med at finde de naere kontakter, hjemsende dem og få testet dem eller alle i afdelingen for en sikkerheds skyld. Hvis vi ser et behov for at teste bredere på mejerierne, får de begge tests – både en hurtigtest og en PCR-test.«

»Det er så vigtigt, at vi først og fremmest passer på vores medarbejde­re, der møder fysisk på arbejde, og får bremset eventuelle smittekaed­er, så vi kan fortsaette produktion­en,« forklarer Åse Andersson. Software- og systemudvi­kler-virksomhed­en Systematic A/S i Aarhus har også på forskellig vis forsøgt at minimere smitterisi­koen for de ansatte.

»Vi har haft et enkelt tilfaelde sidste år, hvor et par medarbejde­re fra den samme afdeling blev smittet, nogenlunde samtidig med at de havde vaeret på kontoret. Vi kan formode, at de blev smittet på arbejdet, men vi kan ikke vide det med sikkerhed,« fortaeller PR- og kommunikat­ionschef Maia Lindstrøm Sejersen.

For at hindre smittespre­dning har Systematic bl.a. erstattet kantinens buffet med en portionsan­rettet frokostpak­ke, sat rengørings­frekvensen op og placeret håndsprit og aftørrings­klude overalt.

Samtidig har ledelsen sat en graense for fremmødet på kontorerne på maksimalt 50 pct., og stort set alle medarbejde­re har fået mulighed for at arbejde hjemme. Møder foregår over Teams eller Skype, forklarer Maia Lindstrøm Sejersen.

Nyt, tomt domicil

»Med undtagelse af nogle få centrale funktioner er det op til hver enkelt medarbejde­r, om man ønsker at arbejde hjemme eller møde ind. Vaelger man at møde på kontoret, opfordrer vi til at lade sig teste i overensste­mmelse med anbefaling­erne,« siger hun..

For Maia Lindstrøm Sejersen og kollegerne er situatione­n ekstra aergerlig, fordi Systematic netop er flyttet ind i et spritnyt domicil på Søren Frichs Vej i Aarhus.

»Det er superfedt – men også ret tomt i disse dage. Vi glaeder os til en normaliser­et hverdag, hvor det er muligt at se alle sine kolleger samlet og nyde de flotte lokaler, vi nu har fået,« betror hun.

 ??  ?? Hjemsendte medarbejde­re bidrager til at gøre arbejdspla­dserne mere sikre i forhold til at blive smittet med corona. Arkivfoto:Stine Bidstrup
Hjemsendte medarbejde­re bidrager til at gøre arbejdspla­dserne mere sikre i forhold til at blive smittet med corona. Arkivfoto:Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark