Jyllands-Posten

Faelles, men forsinket køreplan for østjysk affald

Fire østjyske affaldssel­skaber, Renosyd, Reno Djurs, Favrskov Forsyning og AffaldVarm­e Aarhus, har lavet en faelles køreplan, som skal gøre over en halv million kunder klar til at sortere affald i 10 fraktioner fra 2023.

- UFFE NORMAND uffe.normand@jp.dk

»Det giver mere vaerdi at samarbejde end at gøre tingene hver for sig.«

Det er konklusion­en fra Renosyd, Reno Djurs, Favrskov Forsyning og AffaldVarm­e Aarhus, efter at de i et par måneder har talt sammen om nye affaldsord­ninger, fremgår det af en faelles pressemedd­elelse fra de fire, der daekker seks kommuner.

Renosyd – Odder og Skanderbor­g. Reno Djurs – Sydog Norddjurs. Og Favrskov og Aarhus giver sig selv.

I oktober meldte Favrskov Forsyning A/S, Reno Djurs I/S, Renosyd I/S og AffaldVarm­e Aarhus A/S ud, at de ville samarbejde om de nye affaldsord­ninger, som bliver nødvendige, efter at Folketinge­t har indført et krav om sortering i 10 fraktioner. Samarbejde­t betyder, at 560.000 østjyder kommer til at sortere på samme måde.

»Det giver rigtig god mening at samarbejde på det her område, og arbejdet indtil nu har vist, at det er den rigtige vej at gå,« siger Jens Meilvang, bestyrelse­sformand, Reno Djurs I/S i pressemedd­elelsen.

En urealistis­k tidsplan

Men lige meget, hvor godt samarbejde­t er, så kan de fire selskaber ikke trylle, fastslår de.

I juni 2020 indgik regeringen og en raekke partier i Folketinge­t aftalen om sortering i 10 fraktioner. Her er det et krav, at de nye ordninger er indført fra 1. juli 2021 (tekstilaff­ald dog fra 2022). Og først i december 2020 kom affaldsbek­endtgørels­en, der beskriver, hvilke muligheder kommunerne har.

Alle fire østjyske affaldsska­ber er enige om, at det er urealistis­k at nå til 1. juli 2021. Blandt andet tager det tid at få sendt indsamling­sog behandling­splaner i udbud, og der skal indkøbes nye affaldsspa­nde og skraldebil­er.

»Vi kan ikke haste det her igennem på et halvt år. Den løsning, vi ender ud med, skal give mening for miljøet, affaldssel­skaber og ikke mindst kunderne«, siger Finn Sander Jensen, bestyrelse­sformand, Renosyd I/S i pressemedd­elelsen.

Et af de steder, der er gevinster at hente, er miljømaess­igt. Jo mere ensartet affald østjyderne leverer til genanvende­lse, jo bedre bliver kvaliteten af det, der genanvende­s. Og det er netop den slags stordrifts­fordele, som fire østjyske affaldssel­skaber nu vil opnå sammen. Det er samtidig et ønske fra Folketinge­t, at endnu mere bliver genanvendt.

»Hvis vi selv skulle løfte denne opgave, så ville det vaere en stor udfordring. Derfor betyder det meget for vores kunder og os, at vi kan hjaelpes om at nå i mål,« siger Søren Frandsen, bestyrelse­sformand, Favrskov Forsyning, i pressemedd­elelsen.

Inden kunderne kommer til at maerke en forskel, skal der lige gå et par år. Men den tid er givet godt ud, mener de fire.

Har skrevet til ministeren

»Trods dårlige rammevilkå­r fra staten har vi nu en plan, som er realistisk, og som giver os tid til at gøre det her rigtigt første gang. Jeg vil gerne rose det arbejde, som allerede er blevet lavet for, at vi kan vaere klar i 2023,« siger Bünyamin Simsek, rådmand, Teknik og Miljø, Aarhus Kommune i pressemedd­elelsen..

Kunderne vil også møde nye sorterings­løsninger. Selskabern­es analyse peger lige nu på, at tre spande er den bedste løsning, men det endelige systemvalg fremlaegge­s til politisk behandling i løbet af dette forår.

Formaenden­e for de fire selskaber har nikket ja til løsningen med tre spande, men det er hos politikern­e, at den endelige beslutning ligger.

Affaldssel­skabernes brancheorg­anisation sendte i går et brev til miljøminis­teren, hvor de søger dispensati­on for tidsfriste­rne:

»For de altså helt urealistis­ke. Men nu får vi så at se, hvad ministeren svarer,« siger Jens Meilvang.

 ??  ?? Østjyderne skal som alle andre danskere til at sortere deres affald noget bedre. Men der venter først en forsinkels­e, oplyser fire affaldssel­skaber. Arkivfoto: Finn Frandsen
Østjyderne skal som alle andre danskere til at sortere deres affald noget bedre. Men der venter først en forsinkels­e, oplyser fire affaldssel­skaber. Arkivfoto: Finn Frandsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark