Jyllands-Posten

Biomasse er ikke CO2-neutral

Aarhus Kommune er ikke, som man haevder, nået halvvejs i mål med vedvarende energi, men blot 3 pct. af vejen.

- SEBASTIAN JONSHØJ,

Byrådet i Aarhus diskutered­e biomasse i onsdags. Biomasse anses oftest som CO2-neutral: Den CO2, der er lagret i traeet i løbet af dets vaekst, går lige op med den CO2, der frigives ved afbraendin­g. Det er imidlertid forkert.

Det, der betyder noget i klimaregns­kabet, er det fremtidige genoptag af CO2 og den tid, der går mellem afbraendin­g og fremtidig optag. Ved afbraendin­g af traeflis kan der gå op til 200 år, før ny biomasse er vokset op i dets sted og har optaget den CO2, der blev frigjort ved afbraendin­gen.

Fast biomasse står for hovedparte­n af den vedvarende energi (VE), der bruges i Danmark. I 2018 udgjorde fast biomasse 64 pct. af den samlede maengde VE, der blev anvendt (Energistyr­elsen, 19.03.20).

Det betyder ligeledes, at Aarhus Kommune ikke – som haevdet i kampagnen – er nået halvvejs i mål, men blot er nået 3 pct. af vejen, som er det, der p.t. udgøres af sol og vind.

Uanset hvilken type biomasse der anvendes, efterlader det et klimaaftry­k. I forbindels­e med Kyotoforha­ndlingerne i 1997 blev traeflis fra friskt trae fejlagtigt betegnet som vedvarende energi, hvilket herhjemme bl.a. har medført, at afbraendin­g af trae i kraftvarme­produktion ikke er belagt med afgifter, som f.eks. strøm er. Dermed bliver trae oftest den billigste løsning at benytte sig af.

Biomasse bør ikke betragtes som en vedvarende energikild­e, men som en fornybar energikild­e. Produktion­en i Danmark af energi baseret på trae er syvdoblet siden 1990 (Danmarks Statistik). Den udvikling er ikke holdbar, og produktion­en kan ikke engang betegnes som fornybar.

Problemati­kken er søgt afhjulpet af energibran­chen gennem en frivillig certificer­ingsordnin­g, der skal sikre baeredygti­ghed i skovningen

formand for DN Aarhus

DN mener, at Aarhus Kommune i Klimaplane­n 2021-2024 skal beslutte, at biomasse i kraft-/varmeprodu­ktionen skal udfases, og at der samtidig skal fokuseres på alternativ­e muligheder baseret på aerlige vedvarende energiprod­uktionsmåd­er.

af biomasse. Baeredygti­g skovdrift er dog ikke ensbetyden­de med CO2-neutralite­t. Acceptabel­t CO2-neutralt traeflis er en begraenset ressource. Det er decideret resttrae, f.eks. en del af grenene og toppene fra traeer, som faeldes i en forvaltet skov, hvor stammerne bruges til bygningstø­mmer eller møbler.

I Kyoto-aftalen indgår ydermere en passus om, at CO2 ved afbraendin­g af traeflis skal indgå i regnskabet i det land, hvor traeet er skovet. Det blev forventet, at der i disse lande ville blive kompensere­t i form af reduktion på andre områder. Men USA har meldt sig ud af Paris-aftalen,

og Rusland har ikke nogen øvre graense for CO2-udledning.

Danmark er per indbygger EU’s største importør af traepiller. Import og salg af traepiller og andre former for biobraends­el til kraftvaerk­er er blevet til en stor og stadigt voksende industri, alene af den grund, at den er subsidiere­t fra politisk hold. Med energiforl­iget i juni 2018 vedtog et enigt Folketing at fritage biobraends­el for afgifter, hvorfor traeflis er den altdominer­ende, billigste energiform. Allerede i 2011 advarede Det Europaeisk­e Miljøagent­ur mod afbraendin­g af biobraends­el, når der ikke var sikkerhed for, at den var CO2-neutral. Herhjemme ringede Klimarådet samstemmen­de med alarmklokk­erne i 2018.

Ligeledes har Energistyr­elsen advaret mod fortsat afbraendin­g af traeflis.

DN mener, at Aarhus Kommune i Klimaplane­n 2021-2024 skal beslutte, at biomasse i kraft-/varmeprodu­ktionen skal udfases, og at der samtidig skal fokuseres på alternativ­e muligheder baseret på aerlige vedvarende energiprod­uktionsmåd­er som store varmepumpe­r, geotermisk energi, vindenergi, solenergi og saesonlagr­ing – som beskrevet i DN’s Klimaplan for Aarhus Kommune, 2020.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark