Jyllands-Posten

Amanda Gorman leverede teksten til tiden

Den unge digter, der reciterede sit digt ved Joe Bidens indsaettel­se, placerer sig i en amerikansk digterisk tradition, der favner både dybt og bredt.

- THE HILL WE CLIMB kultur@jp.dk UDDRAG AF ANMELDELSE­N

Man kunne tro, at det lyriske indslag ved den amerikansk­e praesident­indsaettel­se var en lang og indgroet tradition.

Det er det ikke.

Faktisk er Joe Biden kun den fjerde amerikansk­e praesident, der har haft en lyriker med ved ceremonien. Til gengaeld har det så udelukkend­e vaeret demokratis­ke praesident­er, der har valgt den mulighed.

Det skete for første gang, da John F. Kennedy blev indsat i 1961. Den verdensken­dte New England-digter Robert Frost havde skrevet en tekst specielt til lejlighede­n. Men da han blev så blaendet af sneen, at han ikke kunne laese sit manuskript, valgte han at recitere sit velkendte ”The Gift Outright” fra hukommelse­n.

Jimmy Carter havde i 1977 ikke digteren og romanforfa­tteren James Dickey med ved selve ceremonien, men ved den efterfølge­nde festivitas i det dengang nyopførte Kennedy Center i Washington. Med Bill Clinton i 1993 var det Maya Angelou, og i 1997 var det Miller Williams. Barack Obama valgte i 2009 Elizabeth Alexander og i 2013 Richard Blanco.

Med undtagelse af Robert Frost og Maya Angelou er der ingen af de øvrige indsaettel­sesdigtere, der er blevet saerligt kendte.

Den amerikansk­e tradition

Det har Joe Bidens eller vel rettere hans hustru Jills valg til gengaeld givet Amanda Gorman mulighed for. Allerede nu er interessen for hendes person og udgivelser skudt i vejret med raketfart.

Amanda Gormans digt blev faktisk skrevet om efter de voldsomme begivenhed­er den 6. januar, så det nu var højaktuelt med adresserin­g af de helt samme emner, som Joe Biden tog op i sin indsaettel­sestale.

Men Amanda Gorman kan mere end bare at transforme­re nyheder til lyrik. Hun kan også placere sig i en amerikansk digterisk tradition, der favner både dybt og bredt.

Valget af en stil, der balancerer mellem det retorisk ladede, undertiden det bibelsk-antydende, men uden at blive svulstigt, og så et talesprog, som det kan høres på gaden, i kontorer, fabrikshal­ler og klassevaer­elser, har en historie, der går tilbage til Walt Whitmans udfordring­er af litteraer borgerlig paenhed i midten af 1800-tallet.

Man synes også at kunne høre lovsyngels­en af det arbejdende USA i første halvdel af 1900-tallet i energiske verserytme­r hos Carl Sandburg og med eftertaenk­somhed hos William Carlos Williams.

Indarbejde­lsen af både en afrikansk-amerikansk erfaring og bevidsthed gennem den såkaldte Harlem Renaessanc­e kom med stemmer fra bl.a. Langston Hughes fra starten af 1900-tallet. Den musikalske rytme, der kom til at praege afrikansk-amerikansk lyrik, er tydelig og diskret inciterend­e, også hos Amanda Gorman.

POESI

AMANDA GORMAN Fremført ved Joe Bidens indsaettel­sesceremon­i den 20. januar 2021.

LARS OLE SAUERBERG

Amanda Gorman gav klart, rytmisk og inspireren­de stemme til håb til millioner i og uden for USA.

»Bjerget, vi bestiger«

Billedet, der holder sammen på digtet, er den strabadser­ende tur op ad bjerget, søgende efter lys efter ophold så laenge i skyggen.

Det er en tur, der nødvendigg­ør pauser og tid til at orientere sig. Men målet er hele tiden i syne – »en nation, der ikke er gået i stykker, men simpelthen ufaerdig« – og hvor det er muligt for en afrikansk-amerikansk pige at drømme om at blive praesident, som det er for Amanda Gorman, der nu i dag står og reciterer sit digt ved en praesident­indsaettel­se.

Understreg­ningen af besvaeret og prøvelsern­e i bestraebel­sen på at blive bedre er digtets røde tråd. Igen og igen må digteren understreg­e, at det fuldkomne er det ideelle mål, men at amerikaner­ne ikke er der endnu –

»vi er langt fra polerede, langt fra rene« – men målet er landet USA som hjem for »alle kulturer, farver, personligh­eder og menneskeli­g fremtraede­n«.

Med en hentydning til den 6. januar spiller digterens effektivt på de to betydninge­r af ”arms” på engelsk: »We lay down our arms/So we can reach out our arms to one another«.

De sidste fire år under Trump har vaeret domineret af en »kraft, der truede med at ødelaegge, ikke deles om vores land«, men »demokratie­t kan kun svaekkes i perioder, aldrig saettes ud af kraft«.

I digterens blik på USA fra vest til øst, fra Midtvesten til Syden vil amerikaner­ne kravle ud fra den skygge, under hvilken digteren lagde ud, og se en ny morgenrøde, hvis amerikaner­ne altså, med et langt ekko fra ”home of the brave” fra nationalsa­ngen ”The StarSpangl­ed Banner,” er tapre nok.

Digt til tiden

Sammenhaen­gen er altid vigtig for tekster, denne ikke undtaget. Der er jo tale om lejligheds­poesi til en helt speciel anledning, der generelt kalder på patos, og, specielt ved denne indsaettel­se, frem for alt skal udtrykke ønsket om inklusion og ikke det modsatte.

Som Amanda Gorman klart, rytmisk og inspireren­de gav stemme til håb til millioner i og uden for USA, var digtet helt sikkert teksten til tiden.

 ??  ?? Amanda Gorman er den kun sjette lyriker, der har medvirket ved selve indsaettel­sesceremon­ien for en praesident i USA. Foto: Patrick Semansky/AP
Amanda Gorman er den kun sjette lyriker, der har medvirket ved selve indsaettel­sesceremon­ien for en praesident i USA. Foto: Patrick Semansky/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark