Jyllands-Posten

På betonben mellem verdner

Der er vigtigt stof og gode glimt i Sara Rahmehs debutdigte. Men også masser af traegt billedspro­g og halvbagte refleksion­er.

- LANGT VAEK OG LIGE OM HJØRNET NICKLAS FREISLEBEN LUND kultur@jp.dk

Sara Rahmehs debutdigts­amling, ”Langt vaek og lige om hjørnet”, får mig til at taenke på to modsatrett­ede udsagn, jeg af og til støder på.

Det ene er litteratur­idealistis­k: at noget af det ”gode” ved litteratur er dens evne til give indblik i liv og erfarinsål­edes ger, man ellers ikke har adgang til. Det andet er mistaenkso­mt og handler om vores litteraere praeferenc­er: at man som laeser har tendens til at vaere mere positivt indstilled­e over for vaerker, hvis perspektiv og livsverden man genkender, deler.

Hvorfor det? Fordi ”Langt vaek og lige om hjørnet” i høj grad portraette­rer en erfaringsh­orisont, der er fremmed for mig. Og fordi det er et vaerk, som jeg ikke finder vildt vellykket.

Eksilstemm­er

Digtenes centrum er en ung kvinde med palaestine­nsiske rødder og rødbedefar­vet opvaekst. Et lyrisk jeg, »hvis danske stemme er pudset og poleret/ (…) et stemmeleje der siger // se hvor godt jeg passer ind«. Men også et jeg, der, når »paskontrol­len siger velkommen hjem«, ikke er »helt overbevist«.

Et hovedtema i ”Langt vaek og lige om hjørnet” er eksilerfar­ingen. I bogens første – af fem tematisk opdelte – hovedafsni­t opridses samlingens bagtaeppe, familiehis­torien, bl.a. via et fint sentimenta­lt indledning­sdigt om bedstefora­eldrenes flugt fra Palaestina i 1948.

I den anden del forskyder fokus sig i retning mod jegets førnaevnte oplevelse af at befinde sig mellem to kulturer og den smertefuld­e fornemmels­e af hjemløshed.

En vigtig kritisk pointe i ”Langt vaek og lige om hjørnet” er, at denne outsiderpo­sition i høj grad er brutalt påtvunget udefra. Et resultat af det ”fremmedhad”, som afsnittets digte både rasende og sorgfuldt konfronter­er, og som bl.a. giver udslag i oplevelsen af konstant at blive presset ned i misvisende og begraensen­de identitete­r og narrativer (»brune lidelseshi­storier«, »muslimsk protagonis­t / gør heltemodig oprør mod bagland«).

Sara Rahmeh insisterer derimod på eksistense­n af andre og mangefacet­terede historier. Som det hedder veloplagt vraengende et sted: »min stemme er ikke / et talerør for en minoritet«.

Skematisk billeddann­else

Det er disse digtes anfaegtels­e og karakter af engageret partsindla­eg, der gør denne del til bogens staerkeste. Ikke mindst, fordi Rahmehs skrift er bedst, når den er vredest og mest direkte.

Stadigvaek traeder bogens markante svagheder også tydeligt frem her. Det drejer sig saerligt om en uhellig alliance mellem klichéagti­ge fraser (f.eks. ønsket om at »udfolde det hele menneske«) og et uoplagt og pointeret billedspro­g: Flygtninge­s børn har »spørgsmåls­tegn i pupillerne«, jegets »nystrøgede skjorte / daekker over en vemodig rygrad«, hendes »fødder er betonblokk­e«.

Det blokerer for etablering­en af et naervaer i teksten; man kan sige, at den personlige stemme og individuel­le historie – paradoksal­t nok – for ofte kommer til orde via et skematisk, uoriginalt og på den vis distancere­nde udtryk.

Mine forbehold er ikke kun aestetiske. Jeg er ret begejstret for Rahmehs engagement og vilje til at gå ind i en uhyre betaendt debat. Mindre overbevist er jeg, når det personlige vidnesbyrd glider over i mere principiel­le overvejels­er, som det f.eks. er tilfaeldet her: »ytringsfri­hed er som empati / ret simpelt ansigt til ansigt // jeg forstår ikke hvorfor det bliver komplicere­t / på samfundspl­an«. I mine øjne må det laeses som et retorisk spørgsmål, hvis basis er en noget forsimplet analyse.

Desvaerre er det, som om disse aspekter intensiver­es i de efterfølge­nde afsnit, der zoomer ind på erindringe­n om en skilsmisse og jegets tvivl om, hvorvidt hun vil have børn. Potentielt spaendende erfaringer at få indsigt i. Bare ikke rigtigt, når resultatet mestendels er henåndede bonmoter (»ensomhed med ham / eller ensomheden alene«) og klummestof på vers: »Jeg taenker på moderskab / det skraemmer mig // er jeg forkert?«.

Fra mit perspektiv er ”Langt vaek og lige om hjørnet” en bog, hvis kvaliteter og potentiale­r mere end modsvares af dens klare begraensni­nger.

POESI

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark