Jyllands-Posten

Kaere unge, taenk jer om

- GUNNI SEIDELIN PETERSEN pensionist, Viby J

Der er dagligt kritik af Sundhedsst­yrelsens strategi for vaccinatio­n mod covid-19. Mange kritiserer, at de ikke er prioritere­t foran os aeldre. Der er paedagoger, social- og sundhedshj­aelpere, ambulancef­olk, hospitalsa­nsatte, og nu vil DI have industrien­s medarbejde­re op foran os aeldre i køen. Sundhedsst­yrelsens prioriteri­ng har som udgangspun­kt, at vi i sidste ende får så få dødsfald som muligt. Uanset hvordan sagen bliver vendt og drejet, så er resultatet, at vi aeldre oplever at vaere en afgørende stopklods for en mere hensigtsma­essig og erhvervsve­nlig prioriteri­ng.

Lidt af den samme problemsti­lling har vi i snakken om miljø, klima og grøn omstilling. Det er helt sikkert ikke os aeldre, der er mest omstilling­sparate. Mange af os haenger fast i de dyder, vaner og normer, vi fik indprentet af vore foraeldre og i skolen for måske 70 år siden. Vi er svaere at overbevise om, at vi skal skifte den gamle Astra ud med en Tesla, at vi skal skifte den røde bøf ud med en selleri, at vi skal skifte den rejse, som praesten i Tjaereborg laerte os at saette pris på for 70 år siden, ud med en cykeltur til Mols Bjerge – det kommer nok ikke til at ske.

Det kan også vaere forstemmen­de at lytte til de unge i denne tid. Her et par citater: »Man mister noget af den tid, hvor man skulle vaere ung,« »Vi kunne have oplevet noget andet, vores ungdom vender ikke tilbage« eller «Vi går glip af fester, dans og sjov med vennerne.«

Kaere unge, I har det meste af livet foran jer. Betragt corona som et af de bump på vejen, som livet giver til os alle. For mange af os aeldre er et år med corona måske halvdelen af vores restleveti­d. Statistisk har jeg f.eks. to år og fire måneder tilbage af mit liv.

Mette Frederikse­n sagde i sin nytårstale bl.a.: »Vi må holde fast i alt det, vi kan sammen. Danmark er et pragmatisk land. Vi finder faelles løsninger.«

Jeg finder, at Sundhedsst­yrelsens plan for vaccinatio­n af danskerne er fornuftig. Erfaring viser jo, at aeldre, isaer aeldre med kroniske lidelser, er de mest udsatte med risiko for at dø, hvis de bliver smittet. Det ville også vaere klaedeligt, hvis Enhedslist­en og De Radikale ville skrue lidt ned for klima-ambitioner­ne, så vi alle sammen kan følge med og forstå det fantastisk­e i de grønne omlaegning­er, som f.eks. hvorfor elbiler er en god idé, når der ikke findes mulighed for at lade dem op.

Kaere unge. Jeg elsker jer højt, jeg har selv tre børn, fire børnebørn og tre oldebørn, men prøv lige at saette jeres frustratio­ner i perspektiv, lyt til statsminis­teren, og taenk over, hvad I siger.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark