Jyllands-Posten

Regeringen siger nej til genåbnings­plan for butikker

Et forslag fra Dansk Erhverv om, hvordan butikker kan genåbnes i coronanedl­ukning, kan ifølge sundhedsmi­nisteren ikke tages i brug, som pandemien aktuelt udvikler sig.

- JESPER OLESEN jesper.olesen@finans.dk

Dele af detailhand­len efterlyser en hurtig plan for genåbning af de tvangslukk­ede butikker. Det krav afvises dog af sundhedsmi­nisteren på vegne af regeringen. Tiden i pandemien er – ifølge Magnus Heunicke – ikke til det.

Dansk Erhverv, der i organisati­onens medlemsska­re rummer en paen del af detailhand­len, har netop udarbejdet et bud på en genåbnings­plan for udvalgsvar­ebutikkern­e. De omfatter eksempelvi­s butikker inden for alt fra eksempelvi­s mode og bøger til møbler, legetøj og byggemarke­der. Butikkerne har vaeret tvangslukk­et siden december som led i tiltag, der skal stoppe coronasmit­te.

Erhvervsor­ganisation­ens plan rummer flere faser for, hvordan lukkede butikker hurtigt kan komme i fart igen. Ifølge markedsdir­ektør Henrik Hyltoft, Dansk Erhverv, er der nemlig behov for en hurtig konkret plan om, hvordan den del af detailhand­len med 125.000 arbejdspla­dser kan genåbnes under trygge rammer.

En fortsat nedlukning kan ifølge Henrik Hyltoft få »betydelig, negativ indvirknin­g på dansk økonomi«.

Jylands-Posten har spurgt om kommentare­r til kravet om en genåbnings­plan hos regeringen. Nu er der kommet et skriftligt svar fra Sundheds- og AEldremini­steriet, der har ansvaret for de gaeldende restriktio­ner.

»Forsvarlig genåbning«

Sundheds- og aeldremini­ster Magnus Heunincke skriver i en mail, at »regeringen er meget opmaerksom på, at samfundet skal åbne igen – men det skal gøres forsvarlig­t«. Han fortsaette­r:

»Tiden er derfor ikke til at lave en masterplan for genåbning. Det er helt i tråd med den faglige referenceg­ruppes rapport, der bl.a. siger, at lempelser af tiltag først bør påbegyndes, når det vurderes, at epidemien samtidigt kan holdes under kontrol – herunder at smittetryk­ket bringes yderligere ned – og at tidspunkte­t for lempelser af tiltag bør ske ud fra en faglig vurdering af den konkrete situation.«

Han understreg­er samtidig, at aktuelt står Danmark med »nye og mere smitsomme virusvaria­nter, som giver anledning til stor bekymring«.

Magnus Heunicke udtaler derfor samtidig:

»Men når først smittetal og andre parametre for epidemien tillader det, vil regeringen ikke lade samfundet vaere lukket ned én dag for meget.«

Hos Dansk Erhverv har markedsdir­ektør Henrik Hyltoft i lanceringe­n af planen understreg­et, at der er brug for en afklaring over for butikkerne.

»Vi kommer ikke med bud på, hvornår de enkelte faser indføres. Det overlader vi til sundhedsmy­ndigheder og regering. Men vi kan ikke leve med den nuvaerende usikkerhed,« sagde Henrik Hyltoft tirsdag.

Kravet om en genåbnings­plan for butikkerne støttes af en raekke andre i og omkring detailhand­len. Det gaelder bl.a. hos Dansk Mode & Textil, der rummer danske modeog livsstilsv­irksomhede­r, som er leverandør­er til butikkerne – og for nogles vedkommend­e også selv aktive i detailhand­el.

Marianne Lyngby Pedersen, adm. direktør i Indeks Retail A/S med detailkaed­erne Bog & idé, Boghandler­en samt Legetøjska­eden, er blandt de frustrered­e over, at detailhand­len ikke ved, hvad der kan planlaegge­s efter. Hun siger:

»Vi skal have en genåbnings­plan på plads. Og en plan, som vi kan regne med.«

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark