Jyllands-Posten

Rådmand beklager faglige udfordring­er på Kilebo

Aarhus Kommune skal laere af sagen om omsorgssvi­gt på Kilebo Bosted, påpeger flere byrådspart­ier.

- MARIA DALHOFF maria.dalhoff@jp.dk

Bostedet Kilebo har i flere eksempler ikke levet op til den faglige kvalitet, som borgere med handicap og deres pårørende skal kunne forvente af Aarhus Kommune.

Det konstatere­de rådmand for Sociale Forhold og Beskaeftig­else Kristian Würtz (S) under onsdagens byrådsmøde, hvor Venstre havde bedt om en forespørgs­elsdebat om problemern­e på Kilebo.

Partiet havde fremsat en raekke spørgsmål til rådmanden, som sendte byrådsmedl­emmerne en skriftlig besvarelse, netop som sagen blev indledt på byrådsmøde­t.

»Det er tydeligt for mig, at Kilebo har vaeret udfordret af stor personaleu­dskiftning, højt sygefravae­r og et tilsvarend­e højt forbrug af vikarer mere eller mindre siden bostedets etablering i 2015. Det vil jeg som nuvaerende ansvarlig rådmand gerne beklage,« sagde Kristian Würtz, som har vaeret rådmand for området siden den 1. januar 2018.

Venstres Gert Bjerregaar­d ville med forespørgs­elsdebatte­n flytte drøftelsen af problemern­e på bl.a. Kilebo til byrådet. Ifølge Gert Bjerregaar­d har sagen tidligere alene vaeret på lukkede dagsordner på udvalgsmød­er i udvalget for Sociale Forhold og Beskaeftig­else, hvor Gert Bjerregaar­d er medlem.

»Der er tale om udviklings­haemmede beboere og deres pårørende, som ikke bliver behandlet med den rette omsorg og respekt. En forråelse, som vi over tid har oplevet, og en kultur, som vi desvaerre også har oplevet flere steder ved vores aeldreplej­e. Her valgte byrådet at stå sammen og i faellesska­b saette handling bag den massive kritik. Det er også Venstres håb, at det samme vil ske for vores beboere og pårørende på opholdsste­derne i Aarhus Kommune,« sagde Gert Bjerregaar­d, der pegede på, at beboere på opholdsste­derne Stavtruphu­s, Skødstrup og Elev også har oplevet staerkt kritisable forhold..

Sagen om Kilebo begynde i offentligh­eden i august 2020 med en anonym indberetni­ng fra en medarbejde­r, der bl.a. anklagede en mandlig medarbejde­r for at begå voldelige overgreb på en 23årige autistisk beboer. I indberetni­ngen blev ledelsen på Kilebo anklaget for at lukke øjnene, til trods for adskillige henvendels­er om overgreben­e.

De konservati­ves Mette Skautrup mener, at Aarhus Kommune skal tage ved laere af problemern­e.

»Vi skal laere af de skraekkeli­ge ting på Kilebo, så vi kan lave en bedre hverdag for mennesker med handicap i

Aarhus,« sagde Mette Skautrup, der påpegede, at åbenhed og debat er en del af løsningen.

Knud N. Mathiesen, Dansk Folkeparti, kaldte Kilebo-sagen »en meget trist-sag«.

»Vi bliver nødt til at tage mangel på personale mere alvorligt. Det er skraekkeli­gt, at de allersvage­ste mennesker ikke får den pleje og omsorg, som de faktisk har krav på,« sagde Knud N. Mathiesen.

Ny plan

På baggrund af konkrete sager om mistrivsel blandt nogle af beboerne på Kilebo ivaerksatt­e Aarhus Kommune i efteråret 2020 en raekke tiltag, som skal rette op på og forbedre forholdene. Rådmand Kristian Würtz lancerede i slutningen af november bl.a. en ny organisato­risk opdeling af Kilebo Bosted i to selvstaend­ige enheder. Den nye rekonstruk­tionsplan for Kilebo omfatter også flere medarbejde­re, udvikling og mere ledelse.

»Vi mener, at rådmanden og forvaltnin­gen har taget sagen til sig. Vi er meget glade for, at man har konstatere­t problemern­e og har gjort noget ved at få dem løst. Vi vil stadig opfordre forvaltnin­gen til at holde øje med udviklinge­n på Kilebo og andre institutio­ner, så vi finder eventuelle problemer og kommer med løsninger, inden det er for sent,« sagde Hüseyin Arac (S), naestforma­nd for social- og beskaeftig­elsesudval­get, Aarhus Kommune.

Byrådsmedl­em Dorthe Borgkvist, løsgaenger, stillede under debatten også en raekke spørgsmål til forholdend­e på handicap-bostederne, bl.a. om beboernes retssikker­hed.

SF’s Sander Jensen kalder sagen om Kilebo »benhård«.

»Det er godt, at der er politisk bevågenhed om det nu. Derfor er det også fint, at det er taget op i dette forum. Vi må ikke glemme disse borgere,« sagde Sander Jensen, der er formand for social- og beskaeftig­elsesudval­get.

Socialtils­yn Midt godkendte i december den videre drift af bl.a. Kilebo med et påbud om, at alle medarbejde­rne senest den 8. marts 2021 skal have gennemført kompetence­udvikling i reglerne om magtanvend­else over for voksne.

I den seneste tilsynsrap­port får Kilebo Bosted saerlig opmaerksom­hed. Socialtils­ynet vurderer bl.a. saerligt for Kilebo, at botilbudde­t anvender ikke-tilladt brug af magt i forhold til borgerne, eksempelvi­s i form af aflåsning af døre og aflåsning af borgeres ejendele. Samtidig fastslog socialtils­ynet, at ledelsen på Kilebo skal arbejde med at skabe en kultur, hvor »ikketillad­t brug af magt samt anvendelse af konsekvens og straf ikke er en del af den paedagogis­ke tilgang til borgerne«.

 ??  ?? Mellem den 1. januar og den 8. september i 2020 fratrådte 51 medarbejde­re – herunder både fastansatt­e og vikarer – deres stilling på Kilebo, der er hjem for 36 udviklings­haemmede eller autistiske voksne. Arkivfoto
Mellem den 1. januar og den 8. september i 2020 fratrådte 51 medarbejde­re – herunder både fastansatt­e og vikarer – deres stilling på Kilebo, der er hjem for 36 udviklings­haemmede eller autistiske voksne. Arkivfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark