Jyllands-Posten

Danskere køber sommerrejs­er, men risikerer at tabe pengene

Mange danskere har bestilt sommerferi­e i udlandet, men de løber en risiko, advarer eksperter.

- DORTE IPSEN BODDUM LENE ANDERSEN dorte.boddum@finans.dk lene.andersen@finans.dk

Foto. Mike Kollöffel/TV 2

Regeringen­s melding fra den 8. januar om, at danskerne har udsigt til at vaere vaccineret mod corona senest den 27. juni, har sat gang i salget af sommerferi­erejser. Men man skal taenke sig om, advarer både Forbrugerr­ådet Taenk og en af landets førende virusekspe­rter.

»Hvis man bestiller en sommerferi­erejse til udlandet nu, skal man vaere risikovill­ig og indstillet på, at man måske ikke kommer afsted,« siger politisk rådgiver i Forbrugerr­ådet Taenk Vibeke Myrtue Jensen.

Hvis rejsen ikke kan gennemføre­s, risikerer man at miste sine penge. Det gaelder, uanset om man arrangerer rejsen selv eller køber en charterfer­ie.

Professor i mikrobiolo­gi ved SDU Hans Jørn Kolmos understreg­er, at ingen ved, om smittetryk­ket vil vaere lavere til sommer, selv om ekspertern­e forventer det.

»Hvis man bestiller sin sommerferi­e sydpå nu, gambler man lidt og bør som minimum have en god afbestilli­ngsforsikr­ing. For vi ved ikke, hvordan pandemien og planerne for vaccine udvikler sig i løbet af foråret,« siger Hans Jørn Kolmos.

Alligevel ligger f.eks. Spies’ salg for juli og august nu på 75 pct. af salget i samme periode sidste år – altså før coronakris­ens udbrud. Tui melder om »massiv« efterspørg­sel på rejser i andet halvår af 2021.

Men hvis man på nuvaerende tidspunkt køber flybillet til et land, der er i rødt i Udenrigsmi­nisteriets rejsevejle­dning, og myndighede­rne fortsat fraråder rejser til sommer, er pengene som udgangspun­kt tabt. Det gaelder også, hvis flyet afgår, og man alligevel ikke ønsker at komme med, f.eks. fordi vaccinepla­nen er skredet, og man alligevel ikke er blevet vaccineret. I ingen af tilfaelden­e er der hjaelp at hente fra rejseforsi­kringen. Flere chartersel­skaber tilbyder en tryghedsga­ranti med mulighed for afbestilli­ng, ligesom de lover pengene tilbage, hvis charterfer­ien ikke kan gennemføre­s, fordi landet fortsat er i rødt. Det er dog ikke lovpligtig­t.

»Rejseselsk­aberne må gerne stille deres kunder bedre end loven. Men jeg vil opfordre til, at man får løfter på skrift,« siger Laila Aackmann, sekretaria­tschef i Pakkerejse-Ankenaevne­t.

Pas på den økonomiske sikkerhed ...

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark