Jyllands-Posten

Det »store og tunge laes« er nu uundvaerli­g

Det fysiske pragteksem­plar Simon Hald har kaempet sig tilbage fra en korsbåndss­kade og vist sig som en vaerdig afløser for Toft Hansen-brødrene.

- KENNETH THYGESEN Kenneth.Thygesen@jp.dk

Nu dukker han sig konstant.

I årenes løb har han banket knolden mod rigeligt af dørkarme, så Simon Hald er naesten stoppet med at gå oprejst. Det er en af ulemperne ved at måle 203 cm og veje 120 kg, siger han. Ligesom køb af tøj eller ture i forlystels­esparker.

Men håndboldhe­rrernes fribryder af en stregspill­er har ingen grund til at dukke sig. Tvaertimod har hans rolle og ikke mindst praestatio­ner i de første fire VM-kampe vist, at han har al mulig grund til at gå med rank ryg på spillerhot­ellet i Kairo.

Verdensmes­teren fra 2019 var ikke med ved EM i fjor på grund af en grim knaeskade, og i efteråret var han i tvivl om, hvorvidt han kunne nå at ramme topformen i Egypten. Derfor lavede fysiske eksperter fra både landsholde­t og hans klubhold, FlensburgH­andewitt, et benhårdt traeningsp­rogram, som han siden hen fulgte intenst i flere måneder med kun ganske få fridage.

»Jeg tror ikke, jeg havde vaeret med i dag, hvis ikke vi havde lavet den plan og traenet hårdt, så det var altafgøren­de, og det kommer uden tvivl til at hjaelpe mig senere i karrieren,« siger Simon Hald.

Hans vej til en fast plads på landsholde­t er ganske bemaerkels­esvaerdig. Som ungdomsspi­ller i nordjyske Nøvling spillede han venstre back, men som teenager acceptered­e han udfordring­en fra Dansk Håndbold Forbunds (DHF) talenttrae­nere. De ville omskole ham til stregspill­er, fordi han var for tung og langsom.

Eller som Henrik Møllgaard, som også dengang var en profil i Aalborg Håndbold, der havde Hald og flere øvrige talenter med til ligatraeni­ng et par gange om ugen, tidligere har formuleret det i denne avis:

»Jeg husker ham som et stort og tungt laes, der kom vaeltende. Som forsvarssp­iller var man naesten bange for at komme til skade. Jeg kan ikke huske en bagspiller, der har set mere ukoordiner­et ud.«

En tung teenager

Den besindige knaegt fra Sdr. Tranders uden for Aalborg var meget tidligt fysisk udviklet og måtte derfor laegge øre til mange ord undervejs. Som 17-årig målte han 203 cm og vejede knap 114 kg – heraf havde han en fedtfri masse på 97 kg. Det tal var dengang aldrig set højere i DHF’s talentsyst­em.

»Ud fra et langsigtet landsholds­perspektiv så vi et fysisk pragteksem­plar med et stort potentiale,« har Claus Hansen tidligere afsløret.

Den nuvaerende cheftraene­r i Skjern Håndbold spillede som talentchef i DHF en stor rolle i Simon Halds forandring, og så sent som natten til fredag udvekslede duoen et par sms’er om Halds udvikling. Ja, faktisk indrømmer hovedperso­nen, at han er en anelse overrasket over sin indflydels­e på VM-holdet.

»Men jeg er glad for tilliden,« bemaerker han.

Mon ikke Nikolaj Jacobsen også er glad for sin nye profil på en position, der ellers i mange år har tilhørt brødrene Toft Hansen? De er ikke med denne gang, men den nordjyske afløser har ifølge landstraen­eren vist, at han kan tage det bedste fra brødrene.

»Simon minder mest om René med stor fysik og godt paradespil, men han har også i turneringe­n vist, han har fine evner offensivt, hvor f.eks. Henrik er kendt for sine lettere fødder og ryk.«

Selv mener Simon Hald, at skadesforl­øbet har styrket ham fysisk og mentalt. Det samme har konkurrenc­en i den tyske Bundesliga, ligesom han i sin første saeson sugede erfaring til sig fra den nu pensionere­de Tobias Karlsson, der blev kaldt verdens bedste forsvarssp­iller.

Hele pakken er også til landstraen­erens fordel, der både kan glaede sig over at have den 26-årige stregspill­er parat til lørdagens kamp mod Japan og ikke mindst til fremtidens opgaver i nationaldr­agten.

»Han har heldigvis en alder, der gør, at han er en mand, vi kan traekke på de naeste mange år.«

Aftenens VM-kamp i herrehåndb­old mellem Danmark og Japan slutter efter avisens deadline, men efter slutfløjt kan du finde kampreport­age, karakterbo­g, analyse og kommentare­r på

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark