Jyllands-Posten

Udlandsdan­sker vil gerne købe sommerhus i Danmark

-

Jeg har vaeret udlandsdan­sker i snart ni år og har boet i forskellig­e lande i Asien, laengst i Kina.

Ved ferier i Danmark bor jeg ved mine foraeldre. Men med to små børn er den løsning ved at blive lidt trang. Så nu ser jeg på sommerhus i Danmark.

Mit spørgsmål er, om jeg som udenlandsd­ansker uden videre kan købe et sommerhus uden at risikere noget skat til Danmark?

J.K

Svar: Reglerne om indtraeden og for den sags skyld også reglerne om ophør af fuld skatteplig­t til Danmark er ret komplicere­de, hvor der gaelder forskellig­e regler for pensionist­er og ikkepensio­nister. Jeg har forstået det således, at De ikke er pensionist.

Oveni kommer, at skattemynd­ighedernes afgørelse om, hvorvidt skatteplig­t er indtrådt eller ophørt, beror på en konkret vurdering af den enkelte sag. Det vil derfor som udgangspun­kt vaere en god idé at forelaegge spørgsmåle­t for Skattestyr­elsen ved en anmodning om bindende svar, før De køber et sommerhus i Danmark.

Grundregle­n om indtraeden af skatteplig­t til Danmark lyder på, at for en person, der erhverver bopael her i landet uden samtidig at tage ophold her, indtraeder skatteplig­t til Danmark først, når han tager ophold her i landet. Som sådant ophold anses ikke kortvarigt ophold her i landet på grund af ferie eller lignende.

”Bopael” er centralt

Det første centrale begreb er begrebet ”bopael”, hvor der sigtes til en helårsboli­g.

Efter mangeårig skatteprak­sis kan et sommerhus som udgangspun­kt ikke anses som en bopael i lovens forstand. Men graenserne er her nok ved at rykke sig lidt i takt med, at sommerhuse i indretning og kvalitet i nogle tilfaelde opfylder eller er taet på at opfylde kravene til at kunne anses som en helårsboli­g.

Er der tale om et sommerhus, som ikke må anses som en ”bopael” i lovens forstand, vil man som udgangspun­kt ikke blive underkaste­t skatteplig­t til Danmark, medmindre det blotte ophold i Danmark overstiger seks måneder, heri medregnet kortvarige ophold i udlandet på grund af ferie eller lignende.

Konkludere­r skattemynd­ighederne derimod, at der er tale om en ”bopael” i lovens forstand, vil skatteplig­t indtraede, hvis den pågaeldend­e person ”tager ophold her i landet” i lovens forstand.

180 dage

Skattemynd­ighederne har i mange år haft den praksis, at ophold, der i sammenhaen­g med bopael giver grundlag for skatteplig­t, enten kan vaere et ophold i form af et uafbrudt ophold her i landet af en varighed på mere end tre måneder, eller i form af samlede ophold på i alt mere end 180 dage inden for et tidsrum af 12 måneder. En praksis, som ofte betegnes som ”180-dages-reglen”.

Er opholdene kortere, og har opholdene udelukkend­e karakter af ferie, bliver skatteplig­t til Danmark som udgangspun­kt ikke aktuelt.

Svaret på Deres spørgsmål er altså, at De som udlandsdan­sker – som udgangspun­kt – kan erhverve et sommerhus i Danmark, uden at det giver problemer med indtraeden af skatteplig­t.

Men det forudsaett­er, at De overholder reglerne om, at der kun må vaere tale om begraensed­e ophold i Danmark, jf. ovenfor.

Konkludere­r skattemynd­ighederne derimod, at der er tale om en ”bopael” i lovens forstand, vil skatteplig­t indtraede, hvis den pågaeldend­e person ”tager ophold her i landet” i lovens forstand.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark