Jyllands-Posten

Sådan kan Lars Løkke gøre politisk comeback

-

Mens alle politiske kommentato­rer drøfter, om tidligere statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen vil starte et nyt parti, og analyserer muligheden for, at han kan få en repraesent­ation i Folketinge­t gennem indsamling af underskrif­ter frem til et valg, som højst sandsynlig­t vil komme i sommeren 2022, overses muligheden for, at Lars Løkke Rasmussen vaelger en bagdør, som ikke hidtil er set i dansk politik.

I den politiske verden er der lang tid til sommeren 2022, og det kan blive en lang, opslidende rejse frem til et folketings­valg med risiko for, at det alligevel ikke lykkes for ham. Samtidig kraever en valgkamp penge og organisati­on – og Løkke har ingen af delene endnu. Men han kan få begge dele på plads inden folketings­valget ved at vaelge den bagdør, som ingen hidtil har anvendt.

Den snu Løkke kan i stedet for at vaelge den lange slagne vej med indsamling af stemmer og anmeldelse af et nyt parti til Indenrigsm­inisteriet i stedet på en absolut nemmere måde vaelge at finde mindst 98 kandidater fra hver af Danmarks kommuner fra sin Facebook-gruppe, som kan repraesent­ere det nye parti ved de kommende kommunalva­lg, som finder sted i november 2021. Med over 200.000 følgere på Facebook skulle det vaere en overkommel­ig opgave at opstille en liste i 98 kommuner i Danmark. Hermed kan Lars Løkke reducere antallet af stillere til 2.600, idet det blot kraever 25 stillere i hver kommune, 50 stillere i Aarhus og 150 i København.

Skulle Lars Løkke vaelge bagvejen, ville han samtidig sandsynlig­vis kunne mønstre mindst to-tre kandidater i hver kommune til listen og hermed kunne fremstå som et fuldblodsp­arti over hele landet. På den måde kan Lars Løkke få en platform inden for det naeste år – en platform, som ud over at kunne ryste og fravriste Venstre en raekke borgmester­poster og skabe indflydels­e for Løkkes parti samtidig kunne skabe et økonomisk fundament, ved at Løkke vil kunne haeve partistøtt­e til organisati­onen på baggrund af stemmerne fra kommunalva­lget.

Analytiker­e peger på, at Løkke kan have vanskeligt ved at stjaele stemmer fra Socialdemo­kratiet og specielt til et kommunalva­lg.

Antager vi ved et kommunalva­lg, at Lars Løkke vil kunne opnå 33 pct. af Venstres stemmer i forhold til seneste kommunalva­lg i 2017 (244.000 stemmer ) eller ca. 8 pct. af vaelgernes opbakning, vil det kunne give Lars Løkke et økonomisk og organisato­risk afsaet til en kommende folketings­valgkamp, idet det vil udløse ca. 1.900.000 kr. årligt til partiet i offentlig partistøtt­e. Samtidig vil Løkke kunne bryste sig af at have et parti, som er repraesent­eret i alle kommuner frem til et folketings­valg, og hermed stå på en staerk lokalt forankret platform i en valgkamp. Løkke Rasmussen kan på den måde lave sit comeback ad bagdøren og for alvor splitte den borgerlige blok og ultimativt isolere den nationalis­tiske fraktion i sit gamle parti Venstre. Man ved aldrig med Lars Løkke – og hvis han vil have et comeback, vil der sandsynlig­vis ikke vaere et bedre tidspunkt til at saette gang i operatione­n.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark