Jyllands-Posten

I Egypten giver MeToo håb om demokrati

10 år efter revolution­en på Tahrir-pladsen er situatione­n i Egypten så problemati­sk, at organisati­oner og aktivister knap kan arbejde. Alligevel er der grund til forsigtig optimisme: MeToo viser, at forandring er muligt.

- KATARINA BLOMQVIST seniorrådg­iver, Kvinfos internatio­nale afdeling

”The girl in the blue bra” blev et ikonisk billede på kravet om demokrati og på egyptiske kvinders udsathed og saerligt påtraengen­de kamp, da revolution­en brød ud for 10 år siden på Tahrir-pladsen i Kairo, og praesident Mubarak måtte gå af. Dengang så egypterne og verden for et øjeblik muligheder for et nyt samfund åbne sig. Nu, et decennium senere, har demokratie­t og civilsamfu­ndet i Egypten vaerre kår end før revolution­en. Men kampen mod sexisme og seksuel chikane fortsaette­r, og ligesom i Danmark er Egypten midt i en stormfuld MeToo-bølge, som traekker spor til de tidlige dage på Tahrir-pladsen.

Den unge kvinde med en blå bh deltog i demonstrat­ionerne for frihed. Hun blev overfaldet af betjente fra sikkerheds­politiet, hun faldt, hun blev slaebt hen ad jorden, sparket og slået. Hendes taekkelige, sorte frakke blev trukket op, og hele verden kunne se hendes jeans, hendes bare mave og den blå bh. Men ikke hendes ansigt. Hun er forblevet anonym, og hun er blevet et symbol. Et symbol på mod og protest, på kvinders modstand mod brutal, autoritaer magtudøvel­se, på behovet for forandring.

Kvinden i den blå bh var ikke et enestående tilfaelde. Kvindelige aktivister blev overfaldet og chikaneret under revolution­en. Vold og voldtaegte­r og grove kraenkelse­r fandt sted midt på en plads fuld af demonstran­ter. Kvindelige aktivister, som blev arresteret under demonstrat­ionerne, blev tvunget til at gennemgå en såkaldt jomfrutest på politistat­ionen. Seksuelle overgreb mod kvindelige aktivister kom både fra myndighede­r og meddemonst­ranter.

Ikke at seksuel chikane og kønsbasere­t vold var et nyt faenomen, som opstod under revolution­en, slet ikke. Allerede før revolution­en arbejdede mange organisati­oner og institutio­ner mod vold mod kvinder. For eksempel udviklede organisati­onen Harassmap en tjeneste til rapporteri­ng af seksuel chikane i offentlig transport og på offentlige pladser, sådan at kvinder kan se, hvor der er indrapport­eret mange kraenkelse­r, og undgå de vaerste steder.

Friheden efter revolution­en blev kun kort. Allerede i 2013 afsatte militaeret praesident Mursi fra Det Muslimske Broderskab, og siden har al-Sisi vaeret praesident. 2014forfat­ningens aedle principper om demokrati, menneskere­ttigheder og kønsligest­illing er aldrig gennemført i praksis. Men naturligvi­s eksisterer der stadig et civilsamfu­nd i Egypten og også en bevaegelse for ligestilli­ng og kvinders rettighede­r. Organisati­oner og aktivister er bare nødt til at traede yderst varsomt.

Vold mod kvinder er et problem, som både det pressede civilsamfu­nd og regimet er nødt til at forholde sig til. Thomson Reuters viste i 2013, at 99,4 pct. af alle kvinder i Egypten er blevet udsat for vold. Den slags undersøgel­ser skal tages med et gran salt, for svarene kommer an på, hvordan spørgsmål bliver stillet, af hvem og om man tør tale om vold. Men Egypten er et autoritaer­t og militarise­ret land, gennemsyre­t af vold. Og statens vold mod borgerne forplanter sig i samfundet i mellemmenn­eskelige relationer.

Det viser sig også i organisati­onen Promundos undersøgel­se af maskulinit­et i Mellemøste­n fra 2017. I Egypten anser 90 pct. af maendene og en majoritet af kvinderne på 70 pct. det som mandens ret at slå sin kone, ”for familiens overlevels­es skyld”. I modsaetnin­g til andre lande i Mellemøste­n og Nordafrika er unge maend i Egypten ikke mere indstillet på ligestilli­ng og respekt for kvinder end maend i den aeldre generation.

På papiret ser det mindre slemt ud. Det egyptiske regime er erklaeret for øget ligestilli­ng, højere erhvervsde­ltagelse for kvinder, mod seksuel chikane og vold mod kvinder. Staffen for at udføre kvindelig omskaering, som er forbudt, men meget almindelig­t, blev skaerpet i 2016 og nu igen i januar, sådan at laeger kan idømmes 20 års faengsel. Praesident al-Sisi udnaevnte 2017 til kvindernes år, og regeringen vedtog en national handlingsp­lan for at styrke kvinders ligestilli­ng.

I forfatning­en fra 2014 er indskrevet en kvote på 25 pct. ved lokalvalg, og selv da regimet indskraenk­ede de demokratis­ke rettighede­rne i forfatning­en i 2019, fik kvinder en 25 procentskv­ote i parlamente­t. Men lokalvalg er ikke afholdt siden 2008, og så hjaelper kvoter ikke meget. Ligeså med straffen for kvindelig omskaering:

Når ingen bliver anklaget eller dømt, har den skaerpede strafferam­me ingen betydning i praksis.

Samtidig er en egyptisk kvinde grundlaegg­ende ikke lige med en mand for loven. Den saerlige lov, der regulerer kvindens stilling i samfundet, er i Egypten en religiøs lov, såkaldt sharia. Al øvrig lovgivning – f.eks. straffelov­en og lovene om erhvervsvi­rksomhed – er sekulaer. Men kvinder gives negativ saerstilli­ng uden ret til frit og ligestille­t at tage beslutning­er om for eksempel aegteskab og skilsmisse, mandens ret til flerkoneri og til at arve.

Arbejdet for en mere ligestille­t lovgivning og mod juridisk diskrimina­tion af kvinder har vaeret en hjørnesten i Kvinfos langvarige samarbejde med egyptiske organisati­oner under Dansk-Arabisk Partnerska­bsprogram, allerede før revolution­en i 2011. Human Rights Watch har estimeret, at der sidder 60.000 politiske fanger i egyptiske faengsler. Andre aktivister er på fri fod, men har fået inddraget deres pas og lukket deres bankkonti.

Ligesom i Danmark har MeToo vist sig som bobler i Egypten de seneste år. Men i sommeren 2020 dukkede en skandale op til overfladen, som har styrket bevaegelse­n trods den udbredte konservati­sme.

En ung kvinde anklagede en ung mand af indflydels­esrig familie på prestigeun­iversitete­t American University i Kairo for seksuel chikane. Hun blev truet af familien til at fjerne sit opslag fra sociale medier. Men sagen døde ikke. En anden ung kvinde, den filosofist­uderende Nadeen Ashraf, kendte den anklagede 22-årige mand Ahmed Bassam Zaki fra gymnasiet og havde allerede hørt om lignende kraenkede, som også var blevet gjort tavse.

Nadeen Ashraf gik i aktion og åbnede Instagram-profilen AssultPoli­ce den 1. juli. Det aendrede situatione­n. Pludselig kunne Zakis penge og familie ikke laengere beskytte ham, pludselig turde hundredvis af kvinder at stå frem og fortaelle om de overgreb, han og andre havde udsat dem for – trods den store risiko for selv at blive udskammet.

Det Arabiske Forår kan virke langt vaek i Egypten i dag, men hvis man kigger efter, er mange egyptere i fuld gang med at forandre deres samfund i retning af ligestilli­ng og demokrati.

Ligesom Sofie Linde med sin tale til “Zulu Comedy Galla” fik baegeret til at rinde over, vaeltede vidnesbyrd frem i Egypten. I december blev Zaki dømt til tre års faengsel for seksuel chikane og afpresning. Han står stadig anklaget for tre voldtaegte­r og voldtaegts­forsøg mod mindreårig­e piger i en separat retssag. Skandalen fik også regeringen til i juli at aendre loven, sådan at kvinder nu kan melde seksuelle overgreb anonymt.

En anden MeToo-skandale er stadig i gang og viser omvendt, at magt og indflydels­e stadig kan beskytte kraenkere. Sagen handler om en gruppe maend fra den egyptiske magtelite, som gennem 10 år har gruppevold­taget flere kvinder og i mindst tre tilfaelde filmet overgreben­e og cirkuleret filmene blandt venner. Sagen kaldes Fairmont Case efter luksushote­llet i Kairo, hvor et overgreb på en 18årig pige fandt sted i 2014. Hun blev bedøvet med narko, voldtaget og filmet.

Navnene på både kraenkere og ofre er kommet frem på trods af den nye lov om beskyttels­e af ofre udsat for seksuelle kraenkelse­r. Private oplysninge­r om kvinderne er laekket til medierne, og kvinderne er blevet skandalise­ret som moralsk svage, ligesom overgreben­e er blevet fremstille­t som gruppesex.

Det kan således fortsat have alvorlige konsekvens­er at stå frem og fortaelle om overgreb. Men for eksempel sagen mod Zaki viser, at ikke alle laengere vil tie trods risiko for mere chikane og flere overgreb. Det Arabiske Forår kan virke langt vaek i Egypten i dag, men hvis man kigger efter, er mange egyptere i fuld gang med at forandre deres samfund i retning af ligestilli­ng og demokrati, og egyptiske kvinder kaemper for et vaerdigt liv uden chikane og sexisme

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark