Jyllands-Posten

I 2021 vil de små investorer­s populaere strategi møde modvind

Det bliver meget svaerere for danske småinvesto­rer at opnå gode gevinster i 2021 i takt med, at finansmark­edet mister sin tydelige retning, advarer strateger.

- BO NIELSEN bo.nielsen@finans.dk

Ifølge Nordea og Jyske Bank er der risiko for, at en af de mest populaere og nemmeste handelsstr­ategier blandt småinvesto­rer falder fra hinanden i 2021.

Den såkaldte momentumst­rategi, hvor man kun køber de aktier, som allerede har mest fremdrift, virker bedst, når markederne stiger over en bred kam – praecis som de har gjort siden slutningen af marts sidste år.

Men frygten for skift i økonomisk politik i takt med at pandemien ebber ud, risikoen for stigende renter og en generel rotation ud af de mest populaere momentum-aktier truer nu — ifølge Jyske Bank og Nordea — med at gøre markederne langt mere uforudsige­lige fremover.

»Momentum-handlere er afhaengige af, at retningen er nogenlunde konstant. Det var den sidste år, men det bliver den nok ikke i år,« siger Ib Fredslund Madsen, chefstrate­g i Jyske Bank.

Momentum-strategien er ifølge Per Hansen, strateg ved handelspla­tformen Nordnet, eksplodere­t i størrelse de seneste år og er saerligt populaer blandt de yngre småinvesto­rer, som er vaeltet ind på markedet siden marts.

Handelen blandt de danske momentum-investorer på Nordnet er ifølge Per Hansen koncentrer­et i en håndfuld teknologia­ktier med elbil-producente­n Tesla, der har set sin vaerdi naesten ottedoble det seneste år, som den største.

Ligeglade med hvad

Der er ifølge Per Hansen mere end 10.000 danske Nordnetkun­der, som på en normal dag ejer Tesla-aktier.

Hos platformen­s norske kunder er den lille it-virksomhed Kahoot, der er steget omtrent 450 pct. de seneste 12 måneder, det helt store traekplast­er.

»Mange af de nye investorer er ikke nødvendigv­is det, man normalt vil kalde investorer. De laver ikke aktieanaly­ser eller saetter sig ind i markedet, men forfølger bare et momentum. De er ligeglade med, hvad de køber,« siger Per Hansen.

Noget tyder ifølge Andreas Østerheden, chefstrate­g i Nordea, dog på, at jorden måske er ved at skride under disse investorer.

De store er gået

For det første er fremdrifte­n i mange af de traditione­lle momentum-aktier aftaget de seneste måneder, i takt med at de største investorer har søgt andre steder hen.

Siden starten af november har energiakti­er med stigninger på naesten 45 pct. vaeret markedets største vindere efterfulgt af bankaktier.

Ifølge Per Hansen er mange småinvesto­rer dog blevet haengende i de velkendte teknologia­ktier. Nu risikerer de dertil at få klø, advarer bl.a. kapitalfor­valterne Maj Invest og GMO, fordi de dyreste teknologia­ktier med Tesla i front står foran gedigne kursdyk.

For det andet mener strategern­e, at markederne fremover vil cykle langt mere op og ned end i de sidste tre kvartaler af 2020.

Det så man ifølge Andreas Østerheden også i 2018, da trusler om handelskri­g og håb om forsoning kørte rundt med markedet. Det år var meget dårligt for mange momentum-handlere, fortaeller han.

»Fortaellin­gen på markedet bliver mere komplicere­t fremover. Men fortaellin­gen var også ekstremt simpel i 2020, hvor alle bare købte teknologia­ktier,« siger Andreas Østerheden.

 ??  ?? Investorer handler ofte dumt. Det er forudsaetn­ingen bag en af de mest populaere handelsstr­ategier i dag. George Clooney spiller i filmen "Money Monster" en kaephøj tv-vaert, hvis aktieråd har fået folk til at gå fallit. Foto: PR
Investorer handler ofte dumt. Det er forudsaetn­ingen bag en af de mest populaere handelsstr­ategier i dag. George Clooney spiller i filmen "Money Monster" en kaephøj tv-vaert, hvis aktieråd har fået folk til at gå fallit. Foto: PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark