Jyllands-Posten

Tjalfe, Anna og Fatima skal kende hinanden

- PERNILLE ROSENKRANT­Z-THEIL børne- og undervisni­ngsministe­r

Uddannelse skal vaere et frihedsbre­v for den enkelte og skal danne unge til at baere fremtidens samfund i faellesska­b. Det lever uddannelse­ssystemet desvaerre ikke op til i sin nuvaerende opdelte form. Eksempelvi­s bliver storbygymn­asierne mere og mere ensporede i deres elevoptag. Firkantet sat op går Tjalfe og Annemone-Marie på Aarhus Katedralsk­ole, Anna og Frederik på Marselisbo­rg, Ahmed og Fatima på Viby Gymnasium. De unge går med andre ord på gymnasiet med dem, de ligner. Til stor skade for sammenhaen­gskraften i fremtidens samfund og til stor ugunst for de unges dannelse, vid og frihed.

En af mine venners datter kunne tørt konstatere, at der på det ene gymnasium ikke var nogen, som lignede hende, og på det andet gymnasium ikke var nogen, der ikke var som hende. Og hun konstatere­de herefter, at det altså ville vaere mere spaendende at gå et sted med flere forskellig­e unge.

Hun har ret. Det er mere spaendende og også mere udfordrend­e at møde mennesker, der ikke er som en selv. Banalt, javel. Men uendeligt rigtigt. Problemet ser vi også i grundskole­n, hvor friskoler, privatskol­er og folkeskole­r også er blevet mere og mere opdelt, efterhånde­n som boligkvart­ererne er blevet det, og efterhånde­n som flere har valgt folkeskole­n fra. De seneste 10 år er en stor del af de blandede skoler forsvundet. De velhavende samler sig på nogle skoler, mens mindrebemi­dlede samler sig på andre. Begge parter taber. De velhavende taber frihed, dannelse og indsigt. De mindre velhavende taber faglighed, frihed, dannelse og indsigt.

Som barn elskede jeg at vaere hjemme hos min veninde, hvor vi måtte spise pålaegscho­kolademadd­er på toastbrød efter skole, og hvor moderen havde en masse små parfumefla­sker stående på badevaerel­set. Min veninde skulle børste sit lange hår med hundrede tag hver aften, og man skulle vaere stille, fordi faderen havde vaeret på natarbejde. I mit hjem var der hessiantap­et, figenpålae­g på hjemmelave­t surdejsrug­brød og meget lidt makeup og parfume.

I et af de andre hjem var stedfadere­n altid fuld, og de fire søskende havde tre forskellig­e faedre. I et tredje hjem skulle pigerne gå til klaverunde­rvisning, selv om i hvert fald den ene hadede det, og der var en saucekande på bordet, selv om det ikke engang var jul. Og en dag kom der en ny pige i klassen, som jeg kom hjem og proklamere­de kom fra Ellepenern­e, som lå på den anden side af Jorden. Det var Filippiner­ne, fik mine foraeldre opklaret. Fair nok, men det ligger stadig på den anden side af Jorden.

Når jeg ser tilbage, har jeg haft meget ud af mødet med børn, der ikke lignede mig. Det er simpelthen både mere spaendende og mere udfordrend­e, at elever vokser op med hinanden på tvaers af alle vores forskellig­heder. Det åbner verdener. Det skaber kendskab til flere livsbaner og dermed større frihed til, at du kan vaelge din egen vej.

I gymnasiet stiftede jeg bekendtska­b med piger, som ikke måtte gå til fester, fordi deres foraeldre var muslimer, med unge fra familier helt uden studenter og unge fra familier helt uden håndvaerke­re. Med unge, som gjorde oprør mod deres venstreori­enterede 68’er-foraeldre, og unge, som protestere­de mod deres foraeldres småborgerl­ighed. Vi var forskellig­e. Og vi havde godt af det.

Vores samfund bygger på tillid. Vi er rige på grund af tillid mellem forskellig­e samfundsla­g. Vi har en tryggere hverdag end de fleste steder på planeten på grund af selvsamme tillid. Vi kan komme igennem en coronakris­e, fordi vi kender hinanden og hinandens behov. Selv vores grimme ansigt er til at baere over med: Når vi hamstrer i Danmark, drejer det sig om toiletpapi­r i stedet for pistoler og gevaerer.

Fundamente­t for det Danmark, vi holder af, er, at vi kender hinanden. De elever, der går i opdelte skoler og opdelte gymnasier, mister noget uendeligt vaerdifuld­t: evnen til at baere vores samfund i faellesska­b. De unge taber frihed, vid og dannelse, og samfundet taber den tillidsbas­erede sammenhaen­gskraft, som Danmarks styrke er gjort af.

Derfor vil regeringen i løbet af 2021 både tage livtag med de opdelte gymnasier og skoler. Vi håber, at der vil vaere bred opbakning blandt Folketinge­ts partier til at gennemføre de forandring­er, der skal til.

De elever, der går i opdelte skoler og opdelte gymnasier, mister noget uendeligt vaerdifuld­t: evnen til at baere vores samfund i faellesska­b.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark