Jyllands-Posten

Dansk-fransk skuespille­r taler Macron midt imod

På samme måde som demonstrat­ionerne i Holland, Tyskland og Danmark tager til, er der også frustratio­n i Frankrig over coronarest­riktioner.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent jorgen.ullerup@jp.dk

Den dansk-franske filmstjern­e Niels Arestrup har sat ord på frustratio­nen i en hårdt prøvet fransk befolkning, der måske står over for endnu en nedlukning af samfundet.

På tv-kanalen France 2 søndag aften opfordrede den 71-årige prisbelønn­ende skuespille­r ikke til vold og ballade som i Holland, men erklaerede sig både skuffet og chokeret over politikere og laegers »brutale« behandling af befolkning­en.

»Franskmaen­dene har vaeret utroligt flinke igennem et helt år. De gør alt, hvad man beder dem om. Når man hører det medicinske akademi sige, at folk skal holde op med at tale i metroen kl. 7 om morgenen, fordi det risikerer at sende virussen ud i luften, så skal man trods alt gøre det med respekt og forklare, hvorfor det nu er nødvendigt og ikke bare udstede en brutal ordre,« siger Arestrup.

Det giver en følelse af at blive behandlet som et dyr:

»Vi lever i en situation med en brutal orden, hvor vi nu måske igen skal lukkes inde. Vi vender tilbage til stalden, vi spiser høet, vi går i seng, og måske om tre uger kan vi komme ud på engen for at spise lidt graes. Det er ikke et liv. Man skal vaere venlig overfor folk.«

Vinterferi­en truer

Skuespille­ren irettesaet­ter praesident Macron, der forleden afviste brokkeri over regeringen­s ofte uheldige håndtering af alt fra mundbind til vacciner ved at beskrive Frankrig som en nation af 66 mio. anklagere.

»De er ikke anklagere, men fremfor alt ofre,« sagde Arestrup og fik i avisen Le Monde ros for at have fanget folkestemn­ingen.

På et møde onsdag i Elysée-palaeet erkendte regeringen, at det gaeldende udgangsfor­bud fra kl. 18 ikke virker efter hensigten. Men Macron tøver med at beslutte at følge en opfordring fra laeger til at lukke landet ned for tredje gang. Helst inden skolernes vinterferi­e i februar, for selv om skisportss­teder er lukkede, frygtes aktivitete­r i ferien at sprede smitten yderligere.

I Frankrig betød de to tidligere nedlukning­er ret til at gå ud en time om dagen i en radius på højst 1 km fra hjemmet efter at have udfyldt en passersedd­el.

Praesident­en frygter, at folk vil naegte at følge ordren, og at Frankrig kan blive ramt af lignende voldsomme urolighede­r som i Holland. Over 200 blev i weekenden anholdt, da demonstran­ter i en raekke hollandske byer angreb politiet med sten, flasker og fyrvaerker­iraketter i protest mod indførelse­n af et udgangsfor­bud fra kl. 21. I Eindhoven plyndrede demonstran­terne supermarke­der og smadrede butiksrude­r.

I Frankrig lyder opfordring­er til at gøre den 1. februar til en dag for civil ulydighed, og kontoen #Jenemereco­nfineraipa­s (jeg naegter at lukke mig inde, red.) er en af de mest delte på Twitter.

Unge bryder sammen

Isaer politikere på højrefløje­n begynder at røre på sig.

 ??  ?? Niels Arestrup (t.v.), her sammen med André Dussollier i filmen "Diplomati", kritiserer de franske myndighede­r. Arestrups danske far udvandrede i sin tid til Frankrig. Hans mor var fransk.
Foto: United Internatio­nal Pictures
Niels Arestrup (t.v.), her sammen med André Dussollier i filmen "Diplomati", kritiserer de franske myndighede­r. Arestrups danske far udvandrede i sin tid til Frankrig. Hans mor var fransk. Foto: United Internatio­nal Pictures

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark