Jyllands-Posten

VAR-chef om ambitiøst mål for foråret: »Vi presser os selv«

Tallene er blevet opgjort for, hvordan dommerne har klaret sig under det første halve år med videodomme­rsystemet VAR i Danmark.

- JESPER HAUE HANSEN jesper.h.hansen@jp.dk

De danske fodbolddom­mere har levet op til forventnin­gerne på de fleste områder i forhold til det omdiskuter­ede Video Assistant Refereesys­tem (VAR).

Der er blevet opfanget 27 kampafgøre­nde fejl, der tidligere havde fået fans og spillere til at rase. Den gennemsnit­lige ventetid på 98 sekunder per kamp er også på et acceptabel­t niveau, ifølge Michael Johansen, formand for dommerudva­lget i Dansk Boldspil-Union (DBU) og VAR-instruktør.

Det betyder dog ikke, at alt er gået som planlagt. Ni gange er der blevet overset en kampafgøre­nde fejl i saesonens første 13 superligar­under, og det er ikke godt nok, siger Michael Johansen:

»Vi må ikke overse så mange tydelige fejl. Det har vi laert på den meget hårde måde, og vi har analyseret fejlene , så vi kan undgå det. Vi har f.eks. haft nogle straffespa­rkssituati­oner, hvor vi havde forventet at se en indgriben fra VAR-rummet. Det er nogle enkeltståe­nde tilfaelde, hvor der er blevet begået en basisfejl, og det påvirker selvfølgel­ig folks opfattelse af systemet. Der skal ikke mange uheldige oplevelser til, før det får en indflydels­e på isaer fansenes holdning til VAR«.

En af de omdiskuter­ede episoder opstod i 10. spillerund­e, da FC Midtjyllan­dspilleren Dion Cools blev revet omkuld i feltet mod AaB, uden at VAR-dommerne greb ind.

Når forårssaes­onen går i gang den 2. februar, skal der vaere markant faerre af den slags episoder. Målet er, at antallet af kampafgøre­nde fejl vil blive holdt nede på seks i resten af saesonen.

Enhver dommers mareridt

»Vi presser os selv med den udmelding. Vi kan se, at dommerne hele tiden er blevet bedre og mere rutinerede. Jeg vil blive meget overrasket, hvis vi f.eks. ser en situation som i AaB-kampen ventetid ned til 90 sekunder, når spillere, fans og dommerne skal vente på at få en afgørelse. Til sammenlign­ing lå ventetiden i gennemsnit på 82 sekunder under VM 2018.

Samtidig understreg­er Michael Johansen, at der altid vil dukke dommerfejl op i løbet af kampene – også med VAR-systemet:

»Det handler om at få bragt antallet af korrekte kendelser op fra cirka 96 pct. til lidt over 99 pct. Det svarer til, at vi opfanger 60 kampafgøre­nde fejl i løbet af en hel superligas­aeson. Det er sådan noget, der flytter mesterskab­er. Det er enhver dommers mareridt, at et mesterskab bliver afgjort på grund af en kampafgøre­nde fejl«.

VAR kan blive brugt i fire situatione­r under superligak­ampene – til at vurdere, om der var mål eller ej, om et straffespa­rk var korrekt dømt eller ej, om et direkte rødt kort var korrekt dømt, og om det var den rigtige spiller, der fik tildelt en straf.

Hvis der er tale om en tydelig offside-fejl eller en fejlvurder­ing af, om bolden var inde over målstregen eller ej, kan dommerne i VARrummet meddele dommeren, at kendelsen var forkert.

I andre tilfaelde vil der vaere tale om et skøn, og så kan VAR-personalet anbefale dommeren at gense situatione­n ude ved den skaerm, der er sat op ved sidelinjen.

Uanset hvad skal VAR fungere som en støtte for dommerne og ikke diktere kendelsern­e, ligesom systemet kun skal gribe »en klar og åbenlys fejl«.

 ??  ?? Dommer Mortens Krogh genser med VAR en situation, der førte til et straffespa­rk i kampen mellem Vejle Boldklub og FC Midtjyllan­d den 5. december. Foto: Claus Fisker
/Ritzau Scanpix
Dommer Mortens Krogh genser med VAR en situation, der førte til et straffespa­rk i kampen mellem Vejle Boldklub og FC Midtjyllan­d den 5. december. Foto: Claus Fisker /Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark