Jyllands-Posten

Totalitaer tone i udspil om børn

-

»Vi skal vaere på børnenes side,« sagde statsminis­ter Mette Frederikse­n i sin nytårstale for et år siden, da hun varslede flere tvangsfjer­nelser af børn fra socialt belastede familier. Naeppe mange mener det modsatte. Spørgsmåle­t er, hvordan man bedst hjaelper de børn, der fødes ind i en virkelighe­d med vold, druk og manglende foraeldree­vne.

Det forslag, som regeringen nu har fremlagt, er endog meget vidtraekke­nde. Det lader entydigt børnenes trivsel vaere statens ansvar, og lige så rigtigt det kan vaere efter en konkret vurdering, lige så principiel­t betaenkeli­gt er det. At ville fjerne et barn mod foraeldren­es vilje, allerede inden det er født, minder ikke så lidt om totalitaer­e samfund, vi normalt definerer os hårdt op imod.

Udspillet åbner også for, at alle søskende kan fjernes, hvis et nyfødt barn anbringes uden for hjemmet, og det skal vaere lettere for kommunen at bortadopte­re et barn uden foraeldren­es samtykke. Naturligvi­s skal 10-årige børn nu også have en klageadgan­g. Her tager man sig virkelig til hovedet: Så verdensfje­rnt kan det socialdemo­kratiske velfaerdss­amfund altså også vaere.

Det løber som en rød tråd gennem udspillet, at staten/systemet altid ved bedst og altid har de rigtige løsninger. Med tanke på, hvordan den offentlige sektor i øvrigt drives, er det et udgangspun­kt, som de borgerlige partier, der er kritiske over for udspillet, for alvor bør stille skarpt på. Det er oplagt, at ideologisk­e vaerdikamp­e ikke bør udkaempes på ryggen af familier, der har brug for hjaelp. Der må og skal vaere tale om individuel­le afvejninge­r, og det er givet, at en fjernelse ofte vil vaere i barnets interesse. Alle har ret til at få en så god start på livet som muligt, og ingen børn har fortjent, at det letteste ofte er at kigge vaek.

Men når statsminis­teren ligefrem har opsat en slags måltal for, at der skal fjernes langt flere børn, så er det simpelthen alarmerend­e forkert. Som om det skulle vaere et succeskrit­erium for den enkelte kommune eller sagsbehand­ler at score en høj kvote på dette område, der i forvejen er brolagt med menneskeli­ge tragedier. Hver eneste af disse sager har sin helt egen historie og sine egne omstaendig­heder. Hvis opskriften på et godt liv nu ender med at blive sat på den sociale ingeniørku­nsts skemaer og tjeklister, ender det hurtigt i en totalitaer blindgyde.

At mange børn i dag ikke får den start på livet, de fortjener, er oplagt. Og det kan ikke i sig selv afvises, at flere børn bør fjernes fra deres foraeldre. Men det må ikke fjerne fokus fra, hvor indgribend­e en tvangsfjer­nelse er for både foraeldre og barn. Her laegges let grunden til nye traumer og livslange problemer for begge parter. Ingen må tro, at en tvangsfjer­nelse kan udføres med et fingerknip­s, og den rokker ikke grundlaegg­ende ved børn og biologiske foraeldres ret til hinanden. At annullere et barns ret til sine foraeldre, endnu inden det er født, er graenseove­rskridende. At tankegange­n bag indgrebet så problemfri­t flyder gennem regeringen­s udspil, må vaekke bekymring.

Et samfund som vores måles altid på, hvordan det behandler sine svageste. Og de svageste er i udgangspun­ktet ofte børnene. Alle taenkelige hjaelpefor­anstaltnin­ger må endevendes, før der skrides til tvangsfjer­nelser, som jo indebaerer, at staten tiltager sig retten til at skille barn og foraeldre for altid. Man kunne derfor ønske sig lidt mindre af den ulidelige lethed i dette spørgsmål, som regeringen med sit udspil laegger for dagen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark