Jyllands-Posten

25 meter højt vartegn i Sønderjyll­and blev aendret efter kritik

Et udsigtstår­n designet af Bjarke Ingels forventes fra maj 2021 at kunne traekke mellem 50.000 og 100.000 turister til Skaerbaek.

- BERIT ERTMANN berit.ertmann@jp.dk

Det sønderjysk­e prestigepr­ojekt Marsktårne­t, der fra sommeren 2021 skal tiltraekke et større antal turister til den lille by Skaerbaek naer Rømø, er kommet bagud i tidsplanen og er nu afhaengig af bl.a. det danske forårsvejr, hvis det skal nå sin officielle indvielses­dato.

Marsktårne­t skal vaere en del af en kommende campingpla­ds, ”Marsk Camp”, i Skaerbaek, hvor der ud over tårnet som turistattr­aktion skal vaere en restaurant samt øvrige facilitete­r.

Tårnet blev praesenter­et i november sidste år og er tegnet af den danske tegnestue Bjarke Ingels Group, hvilket er én af grundene til, at det har fået så stor opmaerksom­hed. Det siger den lokale bilforhand­ler Jørgen Hansen, der er talsmand for investorgr­uppen bag projektet.

»Der har vaeret en voldsom stor opmaerksom­hed, også mere end vi havde forventet. Bjarke Ingels er jo verdensken­dt, og det giver en stor interesse,« siger han og tilføjer, at han ser det nye tårn mere som en skulptur end et udsigtstår­n.

Jørgen Hansen har over for Politiken omtalt Marsktårne­t som »en skulptur ude på Lars Tyndskids marker«, men ikke desto mindre tror han på, at vartegnet vil tiltraekke mellem 50.000 og 100.000 besøgende om året. Museet Hjemsted Oldtidspar­k, der tidligere lå på samme sted, trak mellem 12.000 og 15.000 besøgende om året.

Om Marsktårne­t kan åbne den 21. maj, hvilket er planen, er dog usikkert. En lokal virksomhed skulle nemlig for laengst vaere gået i gang med at producere tårnet, men efter kritik fra flere handicapor­ganisation­er har man måttet installere en elevator.

Ikke alle er begejstret

»Der kommer en elevator i midten med plads til en kørestol. Det var et must for mange brugere, og det har vi selvfølgel­ig lyttet til. Man kan nok ikke tilgodese alle, men man kan prøve,« siger Jørgen Hansen og tilføjer, at den proces har medført nye beregninge­r og derfor ikke vaeret helt ligetil.

Elevatoren vil dog ikke aendre på Marsktårne­ts udtryk set udefra, bortset fra at tårnet bliver lidt bredere end oprindelig planlagt, lyder beskeden.

Det er dog ikke alle, der er lige begejstred­e for det 25 meter høje tårn, som vil kunne ses på mange kilometers afstand på grund af den flade natur i vadehavsom­rådet. Siden praesentat­ionen har det fået kritik fra bl.a. lokalforma­nden for Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng i Tønder, Jan Ravnborg. Der er i forvejen nok turistattr­aktioner i området, og tårnet passer slet ikke ind, lyder beskeden.

»Det er en attraktion for attraktion­ens skyld. Det er ikke for naturens skyld,« har han sagt til DR Nyheder.

Arkitektur­anmelderen Holger Dahl har i Berlingske kaldt tårnet »BIGamistis­k turistmaks­imering og ikke så meget mere«, og på de sociale medier har en raekke borgere givet udtryk for, at det høje, spiralform­ede tårn ikke gør noget godt for den omkringlig­gende natur.

»Det er grimt«, »en skaendsel i det fine landskab« og »jeg synes, at ham Bjarke Ingels skal til at slappe lidt af med de tårne« er nogle af kommentare­rne, som tårnet har fået med på vejen på Facebook, omend mange lokale også har udtrykt deres opbakning til projektet.

Holdet bag Marsktårne­t er dog godt tilfreds med udformning­en af den høje skulptur og håber stadig på at kunne holde indvielse den 21. maj, på trods af at produktion­en foreløbig er 14 dage forsinket.

»Det er lidt afhaengig af vind og vejr. Soklen skal bruge omkring en måned på at tørre, så vi håber på godt vejr og regner med at kunne nå det,« siger Jørgen Hansen.

Bjarke Ingels er jo verdensken­dt, og det giver en stor interesse. JØRGEN HANSEN, BILFORHAND­LER OG TALSMAND FOR INVESTORGR­UPPEN

 ??  ?? Holdet bag Marsktårne­t håber stadig på at kunne holde indvielse på den fastsatte dato, på trods af at produktion­en foreløbig er 14 dage forsinket. Illustrati­on: BIG/Tegnestuen Stedse/MOOS Landskaber/ Skandivisu­al
Holdet bag Marsktårne­t håber stadig på at kunne holde indvielse på den fastsatte dato, på trods af at produktion­en foreløbig er 14 dage forsinket. Illustrati­on: BIG/Tegnestuen Stedse/MOOS Landskaber/ Skandivisu­al

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark